ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ρουμπινί: Η ύφεση θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη – Θα “εκραγούν” hedge funds, private equity – Μακριά από μετοχές

Share:

Ο  Νουριέλ Ρουμπινί, που έγινε διάσημος προβλέποντας την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι “ακόμη και σε μία τυπική ύφεση ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%”. Σε μια “πραγματική σκληρή προσγείωση” δε, την οποία αναμένει, ο γενικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς θα μπορούσε να πέσει κατά 40%

Καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται, “πολλά ιδρύματα ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι πρόκειται να πεθάνουν”, είπε. “Οπότε θα δούμε ποιος κολυμπά γυμνός”, προσέθεσε παραπέμποντας στη διάσημη ρήση του Γουόρεν Μπάφετ (“Ποτέ δεν ξέρεις ποιος κολυμπά γυμνός μέχρι να περάσει η παλίρροια”).

Ο Ρουμπινί αναμένει αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης στην τρέχουσα συνεδρίαση (αύριο) και στη συνέχεια 50 μονάδες βάσης τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο της Fed στην περιοχή του 4% με 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός, ειδικά στους μισθούς και στον τομέα των υπηρεσιών, σημαίνει ότι η Fed “μάλλον δεν θα έχει άλλη επιλογή” από το να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, όπως είπε, φτάνοντας στο 5%.

Επιπλέον, τα αρνητικά σοκ στην προσφορά από την πανδημία, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και την πολιτική zero covid της Κίνας, θα οδηγήσουν σε υψηλότερα κόστη και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα καταστήσει δύσκολο τον τρέχοντα στόχο για “αναπτυξιακή ύφεση” της Fed – δηλαδή μια παρατεταμένη περίοδο ελάχιστης ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Από τη στιγμή που ο κόσμος θα βρεθεί σε ύφεση, ο Ρουμπίνι δεν περιμένει διορθωτικά δημοσιονομικής μέτρα τόνωσης, καθώς οι κυβερνήσεις με υπερβολικό χρέος “ξεμένουν από δημοσιονομικά βέλη”. Ως αποτέλεσμα, ο Ρουμπίνι βλέπει έναν στασιμοπληθωρισμό όπως στη δεκαετία του 1970 και τεράστια αύξηση χρέους όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

“Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρουμπίνι αναμένει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως θα διαρκέσει όλο το 2023, ανάλογα με το πόσο σοβαρά θα είναι τα σοκ της προσφοράς και οι χρηματοοικονομικές δυσκολίες.

Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 τα νοικοκυριά και οι τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά τη φορά “πρόκειται να εκραγούν” οι εταιρείες και οι σκιώδεις τράπεζες, όπως τα hedge funds, τα private equity και τα πιστωτικά κεφάλαια.

Τέλος, η συμβουλή του Ρουμπινί προς τους επενδυτές είναι να έχουν “μικρή έκθεση στις μετοχές και να έχετε περισσότερα μετρητά”. Παρόλο που τα μετρητά διαβρώνονται από τον πληθωρισμό η ονομαστική τους αξία παραμένει στο μηδέν, “ενώ οι μετοχές και άλλα assets μπορεί να υποχωρήσουν κατά 10%, 20%, 30%”. Στο σταθερό εισόδημα, συνιστά να μείνουν μακριά από ομόλογα μακράς διάρκειας και να αναζητήσουν προστασία από τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού όπως τα TIPS.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Λαγκάρντ: Αύξηση επιτοκίων με περιορισμό της ανάπτυξης αν χρειαστεί

Next Article

Tα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία τρόμαξαν το ρωσικό χρηματιστήριο – Βουτιά 10%

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Οι ρωσικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα,…