Σοκ στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεγκτική εταιρεία παραιτείται λόγω μη παροχής στοιχείων – Απάντηση της ΑΑΔΕ στο ΒΝ

Σοκ στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεγκτική εταιρεία παραιτείται λόγω μη παροχής στοιχείων – Απάντηση της ΑΑΔΕ στο ΒΝ

Τι απάντησε η ΑΑΔΕ στα όσα αποκάλυψε το bankingnews.gr

Αίσθηση προκαλεί η παραίτηση ελεγκτικής εταιρείας που είχε αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της μεταφοράς του φορέα στην ΑΑΔΕ και αφορά τον «Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ΕΛΕΓΕΠ (Ειδικός Λογαριασμός Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων) της Διεύθυνσης Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων», στο πλαίσιο ελέγχου που ξεκίνησε από τις 6 Οκτωβρίου 2025 και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2026.
Η παραίτηση αφορά τους τρεις διαδοχικούς Προέδρους του φορέα, Κυριάκο Μπαμπασίδη, Νίκο Σαλάτα και Γιάννη Καββαδά, ο οποίος έχει την ευθύνη διοίκησης εδώ και μήνες. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αποχώρησή της οφείλεται σε συνεχή άρνηση παροχής στοιχείων, ζητήματα ασφαλείας των πληροφοριών που απαιτούνται για τον έλεγχο και γενικότερη αδυναμία εκτέλεσης του έργου.

Στην επιστολή παραίτησης η ελεγκτική εταιρεία αναφέρει:

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν παρασχέθηκαν τα απαραίτητα οικονομικά και λογιστικά στοιχεία.
Η μη παροχή στοιχείων συνιστά περιορισμό στο εύρος του ελέγχου που επιβλήθηκε από τη διοίκηση μετά την ανάθεση.
Δεν κατέστη δυνατή η επαρκής κατανόηση και αξιολόγηση των εσωτερικών δικλίδων του φορέα.
Παρότι το έργο προέβλεπε 700 ελεγκτικές ώρες, μέχρι σήμερα δεν παραδόθηκε κανένα στοιχείο, στερώντας την εταιρεία από την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου ελέγχου.
Οι παραπάνω αναφορές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και για ενδεχόμενη εμπλοκή με τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς η έλλειψη στοιχείων θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων.

Απάντηση της ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
Ο ΕΛΕΓΕΠ ελέγχεται διαχειριστικά για τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), εντεταλμένο φορέα πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και επίσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η ανάθεση στην εν λόγω ελεγκτική εταιρεία ήταν προαιρετική και περιορισμένη κατ’ αντικείμενο, με κόστος 5.990 ευρώ συν ΦΠΑ για 700 εργατοώρες.
Η εταιρεία ζήτησε στοιχεία υπερβαίνοντας το αντικείμενο του οικονομικού και λογιστικού ελέγχου, για τα οποία η διαχειριστική ευθύνη ανήκει στην ΕΔΕΛ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παρά τις γραπτές και προφορικές διευκρινίσεις του πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ, η εταιρεία επέμεινε στα αιτήματα, στέλνοντας τελικά επιστολή παραίτησης στις 12 Ιανουαρίου 2026.
Η ΑΑΔΕ διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση εις βάθος ελέγχου για όλα τα πεπραγμένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και διεθνώς αναγνωρισμένων φορέων, ενώ επιφυλάσσεται για περαιτέρω νομική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της εταιρείας.

Σοβαρά ερωτήματα

Η υπόθεση αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα διαχείρισης και διαφάνειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, παράλληλα με τον προβλεπόμενο μηχανισμό εποπτείας από την ΕΔΕΛ και την ΑΑΔΕ.
Η παραίτηση της ελεγκτικής εταιρείας εγείρει ερωτήματα για την τήρηση διαδικασιών και την προστασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η ΑΑΔΕ καλείται να αποδείξει ότι η εποπτεία της λειτουργεί αποτελεσματικά.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων