Σούπερ μάρκετ: Ποιος κερδίζει από την αύξηση της κατανάλωσης

Ντεμπούτο για τον Κώδικα Δεοντολογίας στις προσφορές των σούπερ μάρκετ


Για τους λιανέμπορους η ανάπτυξη πάνω από 5% της κατανάλωσης από την αρχή του έτους αποτελεί σημάδι υγιούς ανάπτυξης. Και αυτό γιατί όπως λένε στο Euro2day.gr, αυτή η ανάπτυξη αφορά κυρίως τον όγκο πωλήσεων, υποδεικνύοντας ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης προέρχεται από τη ζήτηση και όχι από ανατιμήσεις.

Όμως αυτό δεν μπορούν να το ισχυριστούν τα καταστήματα εστίασης. Κάτι που αποτυπώνουν τα στοιχεία από την πλευρά των Cash & Carry, -βασικοί, αν και όχι οι μοναδικοί, τροφοδότες του HoReCa- που κάνουν λόγο για πίεση και υποχώρηση των πωλήσεων πάνω από 3%.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και από έρευνες καταναλωτή. Σύμφωνα με τη NielsenIQ, ο Έλληνας καταναλωτής παραμένει ζορισμένος, προβληματισμένος και μάλλον απαισιόδοξος, με το 60% να δηλώνει ότι τα οικονομικά του είναι χειρότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο το 14% βλέπει βελτίωση. Αυτή η απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στην αντιλαμβανόμενη δυνατότητα αγορών. Λιγότερο από το 40% δηλώνει ότι είναι σχετικά άνετα, ενώ πάνω από το 60% περιορίζεται στα απολύτως βασικά.

Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα ποσοστά στο εξωτερικό, με τον παγκόσμιο καταναλωτή να δηλώνει σε ποσοστό 60% ότι είναι σχετικά άνετα και μπορεί να αγοράζει τα πράγματα που επιθυμεί με το 40% να δηλώνει ότι ζορίζεται. Αυτή η στάση επηρεάζει και τι και πως κάνουμε τις αγορές μας.

Ιδιαίτερη προτίμηση καταγράφεται σε έτοιμα γεύματα, οργανικά προϊόντα και λύσεις γρήγορης παρασκευής αλλά και σνακ, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να αναζητούν αξία και ποιότητα χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά από τις τιμές. Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι για τις αγορές των νοικοκυριών έχουν υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις δαπάνες τους, με το 67% να δείχνει αυξημένη ευαισθησία στις τιμές των προϊόντων και να παρακολουθεί τις αλλαγές τους, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας Consumer Outlook της NielsenIQ.

Μάλιστα οι προωθητικές ενέργειες συνεχίζουν να ασκούν σημαντική επίδραση στις αγοραστικές αποφάσεις, με πάνω από το 80% των καταναλωτών να επιλέγουν εναλλακτικές μάρκες βάσει των προωθητικών προσφορών, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα Shopper Insights της NielsenIQ.

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με ενδελεχή ανάλυση 162 κατηγοριών ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (FMCGs), που πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Βελισσαρίδη, Senior Customer Success Consultant στη NielsenIQ, ανέδειξε τη δυναμική ανάπτυξης των premium προϊόντων.

Αυτά παρουσιάζουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με το σύνολο των FMCGs (+4,7% έναντι +3,7%), ενώ συνεισφέρουν άνω του 50% των πωλήσεων στο 30% των εξεταζόμενων κατηγοριών.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων