ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών – Σε ένα χρόνο αντλήσαμε 27,5 δισ. ευρώ

Share:

Για ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση και εξαιρετική ποιότητα μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έπειτα από τη σημερινή έξοδο της Αθήνας στις αγορές ομολόγων, για την επανέκδοση του 10ετούς τίτλου.

Η έκδοση δείχνει ότι η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, τόνισε, επισημαίνοντας ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου επέστρεψε στα επίπεδα του 2008.  Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους, σημείωσε.

Ολόκληρη  η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα, σήμερα, άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,9%. Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Επέστρεψε στα επίπεδα του 2008. Περιθώριο, που από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

Οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα.

Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.

Η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και – κυρίως – η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι θυσίες της κοινωνίας, η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η συνέπεια και η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος. Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, χτίζουμε για τη χώρα αξιοπιστία, κύρος και ισχύ. Πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε άμεσα τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Χ. Καρώνης: To νέο “άνοιγμα” της Viva Wallet, η Vivabank και το SPV funding

Next Article

Επιτόπιος βηματισμός στο Χρηματιστήριο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, διευρύνονται τα κέρδη…