ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Συντάξεις: Η ακύρωση των περικοπών κερδίζει πόντους – Θετική η στάση των Θεσμών

Share:

Για ακύρωση των μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν μιλούν μόνον τα κυβερνητικά στελέχη αλλά, πλέον, και οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα. Πρόκειται για πληροφορία που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και μάλιστα έχουν ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απόφασή τους.

Η ελληνική επιχειρηματολογία, όπως ξεδιπλώθηκε από τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, είχε ως κεντρικό στόχο την ακύρωση του μέτρου και όχι την αναστολή. Το πρώτο θετικό βήμα έγινε με την αποδοχή εκ μέρους των Θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, ότι το μέτρο της μείωσης είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.

Αυτό σήμαινε ότι η Αθήνα θα έπρεπε να πείσει ότι τα νούμερα βγαίνουν και δεν είναι αναγκαία η περικοπή, με βάση τα δεδομένα που έχει στα χέρια της και τις εκτιμήσεις που έχει κάνει.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι:

  • ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
  • Κατέδειξαν την πλεονασματική εικόνα που καταγράφει ο ΕΦΚΑ αλλά και την εκτίμηση και για τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζονται τους δείκτες ασφαλιστικής δαπάνης, χωρίς τη μείωση των συντάξεων.

Τμηματικά και σε βάθος τετραετίας η εφαρμογή των θετικών μέτρων

Στην ελληνική πρόταση, η οποία βρίσκει αποδοχή από τους Θεσμούς βάσει της παραπάνω ενημέρωσης, περιλαμβάνονταν και τα αντίμετρα. Η κυβέρνηση πρότεινε η υλοποίηση των θετικών μέτρων να γίνει σε βάθος τετραετίας και όχι μονομιάς το 2019, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δοθούν πρόσθετες δημοσιονομικές ανάσες.

Συμπερασματικά, κρίνεται ως άκρως ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά, το γεγονός ότι θα υπάρχει-όπως όλα δείχνουν-θετική εισήγηση των επικεφαλής των Θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ο ισχυρός αστερίσκος ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων το 2019, είναι δημοσιονομικό και όχι διαθρωτικό.

Τον Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου, όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί να λάβει οριστικά το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

sofokleousin

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Χιλιάδες φορο-υποθέσεις στη «δαγκάνα» του ΣΔΟΕ

Next Article

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Πως τοποθετούνται οι μεγάλοι «παίκτες» στην εγχώρια αγορά του 1,5…