ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Σ.Κόκκαλης: Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Intralot Inc.- Νέα εποχή μετά τη συμφωνία με τους ομολογιούχους

Share:

Ως κομβικό ζήτημα που έπρεπε να λυθεί για να μπορέσει η Intralot να επικεντρωθεί πλέον στις αγορές που δραστηριοποιείται, χαρακτήρισε τη συμφωνία  που επετεύχθη με τους ομολογιούχους, ο Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Ο επικεφαλής του Ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης, έκανε λόγο για μια συναινετική συμφωνία που εξασφαλίζει την επόμενη ημέρα της Intralot, χωρίς την οποία η εταιρεία θα αντιμετώπιζε «σοβαρό πρόβλημα» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν και λήγει το ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η Όμιλος.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας δρομολογείται και η εισαγωγή της Intralot Inc., της αμερικανικής θυγατρικής του Ομίλου, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης..

O Σωκράτης Κόκκαλής ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους.

Αναλυτικά, ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, ανέφερε στους μετόχους πως ένα βασικό θέμα το οποίο έπρεπε να επιλυθεί ήταν οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας που αφορούσαν τα δύο ομόλογα της εταιρείας, το πρώτο λήξης το Σεπτέμβριο του 2021 (ύψους 250 εκατ.) και το δεύτερο λήξης το Σεπτέμβριο 2014 (500 εκατ.)

Όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020, οδήγησαν τελικά τον Ιανουάριο του 2021 σε μια συμφωνία για ενδιάμεση χρηματοδότηση και για το ομόλογο του 2021 και για αυτό του 2024. «Το πρώτο μας μέλημα ήταν να βρεθεί ένας συναινετικός τρόπος διευθέτησης του θέματος, κυρίως με τους ομολογιούχους του Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια μια λύση για όλους, μετόχους και ομολογιούχους. Αλλά αυτή απαιτούσε ένα συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής, κάτι που δεν κατέστη δυνατό», σημείωσε.

«Τελικά», ανέφερε, «χθες (σ.σ. Δευτέρα) ανακοινώσαμε μια ενδιάμεση συμφωνία χρηματοδότησης που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ολοκληρώσει, χωρίς προσφυγή σε δικαστικές διαδικασίες, μια μερική αποπληρωμή του ομολόγου στην ονομαστική του αξία, όπως προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως η βασική προσπάθεια της Intralot θα επικεντρωθεί στη θυγατρική στις ΗΠΑ, η οποία έχει αποφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα στον όμιλο. Όπως τόνισε, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρχει η μετοχική συμμετοχή των ομολογιούχων (του ομολόγου 2021) ενός ποσοστού 18-19%, αλλά είναι ανοιχτή η διαδικασία για τη συμμετοχή και άλλων ομολογιούχων, μέχρι ποσοστού 49% της Intralot Inc. «Με τη συμφωνία αυτή, παραμένουμε οι βασικοί μέτοχοι της θυγατρικής στις ΗΠΑ και η intralot Inc. παραμένει σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στα μεγέθη του ομίλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς την οποία θα είχαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το Σεπτέμβριο του 2021. Τώρα όλα βασίζονται στις δικές μας προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα μεγέθη του 2021 είναι σημαντικά βελτιωμένα, συγκριτικά με αυτά του 2020, ενώ γίνεται προσπάθεια περιορισμού του κόστους της δραστηριότητας του ομίλου στην Αμερική.

Τι προβλέπει η συμφωνία

H νέα συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση νέων εξασφαλισμένων ομολογιών ύψους 244,6 εκατ. δολαρίων με πληρωτέο επιτόκιο το οποίο θα διαμορφώνεται σε 7,09% την πρώτη διετία από την έκδοση, σε 8,19% την τρίτη χρονιά και έπειτα σε 8,87%. Ο όμιλος θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση τόκων, με επιτόκιο πληρωμής σε είδος 9,98%, αντί για το πληρωτέο επιτόκιο, για την πρώτη τριετία, και σε ποσοστό 10,27% έπειτα. Προβλέπεται ακόμη η ανταλλαγή των ομολογιών SUNs 2021 με νέες εξασφαλισμένες ομολογίες ύψους 205 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εκδοθούν από την Intralot Inc., με λήξη το 2025. Όπως και η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολογιών SUNs 2024 με ποσοστό μέχρι 49% στην εταιρεία που θα συσταθεί, θα αποτελέσει άμεση θυγατρική της Intralot Global Holdings B.V  και θα ελέγχει τη δραστηριότητα του ομίλου στις ΗΠΑ. Στην εταιρεία αυτή το 18,7% θα ελέγχει αριθμός των ομολογιούχων SUNs 2024, «διαγράφοντας» απαιτήσεις αξίας 68 εκατ. από τα 500 εκατ. του 2024.

Προβλέπεται ακόμη, μεταξύ της Intralot Capital Luxembourg, της Intralot και μελών της ομάδας “ad hoc” των ομολογιούχων, η σύναψη σύμβασης δανεισμού ύψους 147,6 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για την αποπληρωμή ίσου ποσού των ομολογιών SUNs 2021. Ως αντάλλαγμα, τα μέλη της ομάδας «ad hoc» θα λάβουν ίσης αξίας πρόσθετες ομολογίες SUNs 2021.

Η εισηγμένη εκτιμά ότι κατά την περίοδο μεταξύ του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και του έτους που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024, συναφθείσες θα αποφέρουν καθαρές ροές περίπου 16 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, 2 εκατ. ευρώ για το 2020 και 8 εκατ. ευρώ για το 2021 αντιστοιχούν, σε pro forma (προσωρινή) βάση, σε πληρωμές για νέα, υπό σύναψη, έργα.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

18.000 νέα ραντεβού μετά την παροχή της «Κάρτας Ελευθερίας»

Next Article

Σε τροχιά διόρθωσης το χρηματιστήριο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Σε τροχιά διόρθωσης το χρηματιστήριο Tue, 29/06/2021 - 13:58 Διαβάστε…