Τα Εμιράτα προετοιμάζουν το έδαφος: Ζητούν από τον ΟΗΕ να εγκρίνει μέτρα – μεταξύ αυτών τη χρήση βίας – για το άνοιγμα του Ορμούζ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να εγκρίνουν μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας, για το άνοιγμα Στενών του Ορμούζ, καθώς οι χώρες του Κόλπου πιέζουν το Ιράν να αποκαταστήσει την ελεύθερη διέλευση κατά μήκος του ζωτικού αυτού παγκόσμιου ενεργειακού διαδρόμου.
Σε επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, η οποία απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, πρεσβευτής των ΗΑΕ στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε από το συμβούλιο να αναλάβει “άμεση δράση” προκειμένου να “διασφαλιστεί η ασφαλής ναυσιπλοΐα και τα δικαιώματα και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ”.
Το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – το οποίο επικαλέστηκαν τα ΗΑΕ στην επιστολή τους – επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αντιμετωπίζει απειλές κατά της ειρήνης ή πράξεις επιθετικότητας, εγκρίνοντας τη χρήση βίας ή άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού αποκλεισμού και της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων.
Μια ενδεχόμενη έγκριση του ΟΗΕ στο αίτημα των ΗΑΕ θα μπορούσε να προσφέρει μια διπλωματική “ασπίδα” στα κράτη του Κόλπου, εάν αποφάσιζαν να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή σε μια ναυτική δύναμη κρούσης για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των Στενών από τον ιρανικό έλεγχο ή στην αστυνόμευση του περάσματος, μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς το Ιράν συνεχίζει να πλήττει σημαντικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και να διατηρεί κλειστά τα Στενά του Ορμούζ, όπως έχει αναφέρει το Bloomberg. Το ουσιαστικό κλείσιμο των στενών ως αποτέλεσμα των ιρανικών απειλών έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ασκώντας πίεση στον Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση.
“Είναι πολύ σημαντικό για πολλές χώρες, ακόμη και σε αυτή την περίοδο έντονης αναταραχής, να έχουν τουλάχιστον το είδος της ασπίδας […] του ΟΗΕ για τη χρήση βίας”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, εμπειρογνώμονας για τον ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.
Μέχρι στιγμής, τα ΗΑΕ είναι η μόνη αραβική χώρα του Κόλπου που δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε μια ναυτική δύναμη για να προσπαθήσει να ανοίξει ξανά το Ορμούζ ή να παρέχει συνοδεία σε εμπορικά πλοία.
Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας κατήγγειλε τις επιθέσεις του Ιράν στους γείτονές του στον Κόλπο και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία να σταματήσει τα πλήγματα και να επιτρέψει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται κανονικά περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το Μπαχρέιν, το οποίο συμμετέχει επί του παρόντος ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εργάζεται πάνω σε ένα νέο ψήφισμα για μια ναυτική task force για το άνοιγμα των στενών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρησιμοποιεί το Κεφάλαιο 7 για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άδειας προς τους ειρηνευτές να χρησιμοποιούν βία για την προστασία των αμάχων, εξήγησε ο Γκόουαν. Είναι όμως και ένας τρόπος για τις χώρες να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση με την “ευλογία” του ΟΗΕ.
Παλαιότερα, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ περίμεναν να λάβουν έγκριση από τον ΟΗΕ βάσει του Κεφαλαίου 7 πριν προχωρήσουν σε στρατιωτικές ενέργειες, ή το επικαλούνταν για να δικαιολογήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




