Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Σίσι με φόντο τη σύγκρουση στη Γάζα – FinanceNews.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αλ Σίσι με φόντο τη σύγκρουση στη Γάζα - FinanceNews.gr



Συζητήθηκαν οι αιγυπτιακές πρωτοβουλίες για εκεχειρία, η περιφερειακή συνεργασία και η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου

 

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέδειξε εκ νέου τον ρόλο Αθήνας και Καΐρου ως δύο σταθεροποιητικών παραγόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η δραματική κατάσταση στη Γάζα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την πλήρη στήριξή του στις αιγυπτιακές πρωτοβουλίες για εκεχειρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες τους μπορούν να συντονιστούν σε περιφερειακά ζητήματα, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Ο ρόλος της Αιγύπτου στην κρίση της Γάζας

Η Αίγυπτος έχει αναδειχθεί σε βασικό μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα λειτουργεί ως μοναδικός διάδρομος για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο πρόεδρος Αλ Σίσι προωθεί νέα πρόταση που περιλαμβάνει άμεση παύση των εχθροπραξιών, ανταλλαγή αιχμαλώτων και σχέδιο για ανοικοδόμηση της Γάζας υπό διεθνή εποπτεία.

Η Αθήνα, όπως επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, στηρίζει κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε εκεχειρία και αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας των αμάχων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση.

Ελλάδα – Αίγυπτος: Στρατηγική συνεργασία

Πέρα από την κρίση στη Γάζα, ο διάλογος Μητσοτάκη – Αλ Σίσι εστίασε και στη διμερή συνεργασία σε ενέργεια, ασφάλεια και μεταναστευτικό. Οι δύο χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινά στρατηγικά έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω υποβρυχίου καλωδίου, που θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακή γέφυρα της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική.

Η ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος Αθήνας και Καΐρου είναι να διατηρηθεί ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την προώθηση σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση στη Γάζα: Επίθεση της Χαμάς με στόχο την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων