Τι ετοιμάζει η Ρωσία: Σχέδια για μια μεγάλη επίθεση στη θρυλική πόλη-φρούριο

Η Μόσχα ενδέχεται να προετοιμάζει μια μεγάλη θερινή επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας, με στόχο-κλειδί την «πόλη-φρούριο» Χάρκοβο, αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές. Η αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα κοντά στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα έχει σημάνει συναγερμό στο Κίεβο, καθώς φαίνεται πως το Κρεμλίνο εκμεταλλεύεται ένα στενό χρονικό «παράθυρο» ευκαιρίας.
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, ρωσικές δυνάμεις που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναδιαταχθεί κοντά στην περιοχή του Κουρσκ, λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Η εικόνα θυμίζει τις πρώτες φάσεις της εισβολής του 2022, με σταδιακή αλλά σταθερή συγκέντρωση δυνάμεων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων.
Ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας φαίνεται να είναι η υπονόμευση της ουκρανικής άμυνας στα βορειοανατολικά, είτε μέσω ευρείας επίθεσης είτε με την επανάκτηση περιοχών γύρω από το Χάρκοβο και τη Σούμι που είχαν περάσει σε ουκρανικό έλεγχο το φθινόπωρο του 2022.
Παρά τις φωνές που επιμένουν ότι η Μόσχα δεν διαθέτει επαρκείς εφεδρείες για μια γενικευμένη επίθεση, ορισμένοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η σταδιακή συγκέντρωση των δυνάμεων, η παραμονή ελίτ μονάδων VDV κοντά στα σύνορα και οι συνεχείς αναβολές στρατοδικείων και άλλων θεσμικών “καθυστερήσεων” μαρτυρούν την προετοιμασία για κάτι μεγαλύτερο.
Ο επιτελάρχης της 13ης Επιχειρησιακής Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, Αντρίι Πομαχάιμπους, κάνει λόγο για ξεκάθαρες ενδείξεις αυξημένης ρωσικής δραστηριότητας: «Ο εχθρός προσπαθεί να προσεγγίσει τις γραμμές μας, με διαρκείς επιθέσεις -ανεπιτυχείς προς το παρόν- αλλά η πρόθεση είναι προφανής».
Την ίδια ώρα, στρατιωτικοί αναλυτές στη Δύση, όπως ο Μάικλ Κλαρκ του Sky News, βλέπουν τη Ρωσία να επιχειρεί σε πολλαπλά μέτωπα με έμφαση στις πόλεις κοντά στα σύνορα, ώστε να πιέσει την Ουκρανία σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Σημαντικό πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά παραμένει το υλικό. Η συντριπτική πλειονότητα των τεθωρακισμένων και οχημάτων μάχης ανήκει σε σοβιετικές αποθήκες, με μόλις το 25% να έχει παραχθεί μετά το 2020. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτά τα αποθέματα ενδέχεται να εξαντληθούν πλήρως μέχρι το φθινόπωρο — γεγονός που ενδέχεται να εξηγεί και τη χρονική πίεση για επιχειρήσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η Ρωσία φαίνεται να επιλέγει τη φθορά ως στρατηγική, με το βλέμμα στραμμένο στο Χάρκοβο, μια πόλη-σύμβολο, μόλις 30 χλμ. από τα σύνορα, με βαρύ ιστορικό και καθοριστική σημασία στο μέτωπο. Εάν το Κρεμλίνο επιχειρήσει ξανά την κατάληψή της, οι συνέπειες μπορεί να είναι βαθιές – όχι μόνο για το Κίεβο, αλλά και για την ευρωπαϊκή σταθερότητα.
Το Χάρκοβο, με πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου πριν τον πόλεμο και μόλις 30 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, είναι βαριά οχυρωμένο και φέρει τον τίτλο «Ηρωική πόλη της Ουκρανίας».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.