Τι συμβαίνει στην Metlen γιατί σορτάρουν Marshall, Millennium, πόσο θα υποχωρήσει η μετοχή και πότε…θα αγοράσουμε;

Τα ρεπορτάζ του bankingnews στις 9 και 11 Οκτωβρίου ότι το fund Marshall θέλει να οδηγήσει την μετοχή της Metlen από τα 47,5 ευρώ που ήταν στα 40 ευρώ… αποδείχθηκε προφητικό και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διόρθωση της μετοχής στα 42,5 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 6 δισεκ. ευρώ ή 5,47 δισεκ. στερλίνες
Η Metlen βρίσκεται στην θέση 78 θέση στον FTSE 100 στο Λονδίνο, δίπλα στην Barratt που βρίσκεται στην 77η θέση και προφανώς η πτώση της Metlen το τελευταίο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις στον FTSE 100.
Γιατί σορτάρουν Marshall, Millennium;
Τα funds Marshall, Millennium έχουν αυξήσεις τις short θέσεις τους, – ανοικτές πωλήσεις – στην Metlen.
Το fund Marshall κατέχει short θέση 0,70% επί των μετοχών της Metlen των 143 εκατ μετοχών δηλαδή περίπου 1,001 εκατ μετοχές.
Το fund Millennium κατέχει short θέση 0,84% επί των μετοχών της Metlen των 143 εκατ μετοχών δηλαδή περίπου 1,23 εκατ μετοχές.
Ποιες είναι οι αιτίες της πτώσης της μετοχής της Metlen;
1)Η Metlen εισήχθη στον χρηματιστηριακό δείκτη στο Λονδίνο, στον FTSE 100 όντας ακριβή και εν συνεχεία φούσκωσε περισσότερο…
Έχει σημασία να δούμε γιατί φούσκωσε;
Προφανώς γιατί ήθελαν οι βασικοί μέτοχοι να τοποθετηθεί σε καλή θέση στην σειρά κατάταξης του FTSE 100 και πούσαραν ανοδικά την μετοχή.
Όμως συνέβη και κάτι άλλο… funds συνδεόμενα – όχι με την απόλυτη νομική έννοια – με το Marshall αρχικά ήταν long οπότε ανέβασαν την μετοχή υπέρμετρα έφθασε μέσα Αυγούστου στα 57 ευρώ και ακολούθως… έδωσαν… κίνητρο στα short funds να επιτεθούν.
Η πρώτη αιτία ήταν λοιπόν η υπερβολική αποτίμηση.
Το BN βρέθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε μια συνάντηση όπου συμμετείχε ένας κορυφαίος παράγοντας των αγορών από Αμερικανική τράπεζα και είχε πει τότε «θέλουν να πάνε την μετοχή της Metlen στα 35 ευρώ…»
Πληροφορούμαστε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ κάποιων εταιριών που βρίσκονται στον FTSE 100 για το γεγονός ότι η Metlen μπήκε σε τόσο υψηλή θέση… στην σειρά κατάταξης…
2)Η Metlen είναι μια μεγάλη και απόλυτα υγιής εταιρία, πάει για EBITDA 1 δισεκ. ευρώ αλλά έκανε ένα λάθος… το οποίο πληροφορούμαστε το έμαθε την τελευταία στιγμή ο ίδιος ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Είχε μια ζημία εφάπαξ ζημία 130 εκατ η οποία ενώ έπρεπε να την εμφανίσει την μετέφεραν στο επόμενο τρίμηνο για να μην προκληθεί αναταραχή ενόψει εισόδου στον FTSE 100.
Ο υπεύθυνος για το λάθος αυτό απολύθηκε…
Για τους παρατηρητές μπορεί αυτό να φαίνεται συγκάλυψη αλλά δεν ήταν και είναι απόλυτο.
Η Metlen δεν κρύβει σκελετούς, είναι απόλυτα ξεκάθαρο.
Ωστόσο η ευθύνη ενός και η ευθύνη ενός τμήματος βαραίνει το σύνολο και βεβαίως τον διευθύνοντα σύμβουλο…
Βέβαια όταν το έμαθαν… συνειδητοποίησαν ότι εάν έβγαινε η έκτακτη ζημία των 130 εκατ η Metlen δεν θα μπορούσε να μπει στον FTSE 100.
Η διαχείριση σε αυτό το θέμα δεν ήταν η καλύτερη… προφανώς.
3)Υπάρχει ένα ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης άπαξ και δεν νοείται ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος να είναι το ίδιο πρόσωπο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Σε κάθε περίπτωση θα τοποθετηθεί νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Metlen.
Υπάρχουν δύο καυτά ερωτήματα
Α)Πόσο θα υποχωρήσει η μετοχή της Metlen
Β)Σε ποιο επίπεδο μπορούμε να την αγοράσουμε;
Απαντήσεις
Το πόσο θα υποχωρήσει η μετοχή δεν το ξέρει κανείς… αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Marshall ήθελε στα 40 ευρώ… ενώ υπήρχε και η πληροφορία της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας ότι θέλουν να πάνε την μετοχή της Metlen στα 35 ευρώ.
Όμως τεχνικά τα 38,20 ευρώ είναι η μεγάλη στήριξη… οπότε για να απαντήσουμε και στην επόμενη ερώτηση όταν γράψει η μετοχή μπροστά 3… π.χ. 39,9 ευρώ πιστεύουμε ότι αξίζει για αγορά.
Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται και από το εάν θα υπάρξει παγκόσμια διόρθωση στις αγορές
Υποσημείωση
Όχι δεν κινδυνεύει να βγει από τον FTSE 100 που ακούσαμε από κάποιους όχι γιατί η εταιρία με την θέση 100 έχει αξία 3,6 δισεκ. στερλίνες αλλά γιατί δεν προβλέπεται έξοδος λόγω αποτίμησης αλλά καλό είναι να μην είναι χαμηλά η μετοχή.
Επίσης δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου η Metlen δεν το χρειάζεται…
Σοβαρή υποσημείωση
Κατά την άποψη μας το στοίχημα εδώ είναι ποιο είναι το σημείο εισόδου στην μετοχή της Metlen.
Αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα και κρατάμε την ζώνη των 38,2 ευρώ με 39 ευρώ.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.