Το δείπνο του πρωθυπουργού, ο στρατός στη μάχη του μεταναστευτικού, γιατί οι Ινδοί μποϊκοτάρουν τους Τούρκους και επιλέγουν Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Χαρδαλιάς



Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Σε ταβέρνα στη Δραπετσώνα δείπνησαν το βράδυ της Τρίτης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χαρδαλιάς με τις συζύγους τους, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και Γιώτα Παναγιωτοπούλου. Μακριά από τον πολύ κόσμο, για να μπορούν να είναι άνετοι και να πουν αρκετά. Ρώτησα να μάθω γιατί δόθηκε αυτή η συνάντηση στη δημοσιότητα, καθώς όπως φαίνεται τελικά, αρκετά που έχουν γραφτεί τον τελευταίο διάστημα δεν ισχύουν. Οι παρουσίες στο τραπέζι, αυτό δείχνουν γενικά. Το γεύμα έγινε μετά από μια σημαντική υπογραφή. Μετά την σύμβαση παραχώρησης στην Περιφέρεια Αττικής για τα επόμενα 40 χρόνια της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης του κλειστού γηπέδου Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Στόχος είναι η μετατροπή του γηπέδου σε ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό και συναυλιακό κέντρο. Η απάντηση που έλαβα ήταν «μια εικόνα χίλιες λέξεις».

Το βάρος στους βουλευτές δεύτερης και τρίτης γραμμής

Έχει ήδη ξεκινήσει στους κυβερνητικούς διαδρόμους η παρασκηνιακή συζήτηση γύρω από τη σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά την επίσημη κατάθεση της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής, με πεδίο έρευνας από το 1998 έως σήμερα, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν -ανεπίσημα φυσικά- την απροθυμία τους να συμμετάσχουν στην επιτροπή. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι πρωτοκλασάτοι και προβεβλημένοι υπουργοί και βουλευτές μένουν εκτός διαδικασίας και οι βουλευτές δεύτερης και τρίτης γραμμής αναλαμβάνουν να βγάλουν εις πέρας την αποστολή.

Θα τους καταπιεί όταν έρθει η ώρα

Έμαθα πως ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έτριβαν τα χέρια τους όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δύο ξεχωριστές προανακριτικές επιτροπές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά μία, το ΠΑΣΟΚ άλλη. Γιατί χαιρόταν ο πρώην πρωθυπουργός; Μα γιατί βλέπει πως αυτά που χωρίζουν την Κεντροαριστερά είναι περισσότερα από αυτά που ενώνουν. Κακά τα ψέματα, κανείς δεν είναι πρόθυμος να αφήσει την καρέκλα του, να θυσιαστεί δηλαδή, για να στρογγυλοκαθίσει ο Τσίπρας στη δική του. Ο πρώην πρωθυπουργός που όλα δείχνουν πως ετοιμάζει την επιστροφή του, βλέπει πως έχει απέναντί του μονάδες που μπορεί να βγάλει εύκολα εκτός παιχνιδιού μπροστά στα -πιθανά  διλήμματα που θα τεθούν.

Η ρετσινιά ενός ασύλληπτου σχεδίου

Παράλληλα, παρατηρώ πως γίνεται μεγάλη μάχη να καθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας τη ρετσινιά του χειρισμού του δημοψηφίσματος. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την συμπλήρωση των 10 χρόνων και την αποκάλυψη των πρακτικών του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, έχουν ακουστεί επιχειρήματα που τόσα χρόνια δεν είχαν ειπωθεί. Κοιτάξτε μην μας πουν και χαζούς που δεν καταλάβαμε εξ αρχής γιατί έγινε το «όχι», «ναι». Όχι, δεν ήταν κολοτούμπα. Ναι, ήταν μέρος ενός ασύλληπτου σχεδίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Real Polls για το protagon,gr, η δυνητική ψήφος, σε μια υπόθεση εργασίας προς το παρόν, αθροιστικά «πολύ πιθανό» και «αρκετά πιθανό», θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα ένα 18,1%. Καθόλου άσχημα για έναν αρχηγό που δεν έχει κόμμα.

Ο στρατός στη μάχη του μεταναστευτικού

Μπροστά σε μία διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Κρήτη φαίνεται πως θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των αυξανόμενων ροών, κυρίως από τη Λιβύη. Η γεωγραφική της θέση και η αυξημένη πίεση που δέχεται το νησί από νέες αφίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης εύρεσης λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας, με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση του έργου. Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε περιοχές που ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Σκοπός είναι η καταγραφή και αξιολόγηση υποψήφιων χώρων ώστε να συνταχθούν εκθέσεις με όλα τα δεδομένα, διευκολύνοντας την τελική επιλογή σε κυβερνητικό επίπεδο.

Τα 13 στρέμματα στο Κασέλι

Η επιλογή στρατιωτικών ακινήτων προκρίνεται κυρίως για πρακτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους. Εξάλλου, πρόκειται για εκτάσεις που διαθέτουν βασικές υποδομές (όπως περίφραξη και εγκαταστάσεις) και μπορούν να μετατραπούν ταχύτερα σε λειτουργικές δομές φιλοξενίας, μειώνοντας έτσι τον χρόνο και το κόστος της παρέμβασης. Ήδη, έχουν εξεταστεί δύο περιοχές σε κάθε νομό της Κρήτης, με το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι Ηρακλείου να ξεχωρίζει ως η πιο ώριμη λύση. Βρίσκεται κοντά στην 133 Σμηναρχία Μάχης, καλύπτει περίπου 13 στρέμματα και μπορεί, με τις κατάλληλες επεμβάσεις, να φιλοξενήσει περισσότερα από 700 άτομα. Το γεγονός ότι είναι ήδη περιφραγμένο και διαθέτει βασικές υποδομές ενισχύει τη σκοπιμότητα της επιλογής του.

Κάποια Καραβια θα πέσουν έξω

Είδα δυσκολεύτηκαν αρκετά να βρουν την τράπεζα που είναι σε αναμμένα κάρβουνα για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Να θυμίσω ότι υπάρχουν επαφές σε πολύ, μα πάρα πολύ, υψηλό επίπεδο από την τράπεζα, με άτομο που έχει ακουστεί στις συνομιλίες. Να βοηθήσω λίγο παραπάνω, λέγοντας ότι οι επαφές με το συγκεκριμένο άτομο είναι για άλλο πεδίο δράσης. Και υπάρχει κάποιου είδους σχέση. Και δεν είναι η Τράπεζα Πειραιώς, για να βοηθήσω κι άλλο. Μετά από αυτό, κάποια… Καραβια θα πέσουν έξω.

Τι γίνεται με τα δύο μεγάλα λιμάνια;

Ρωτάω και απαντώ. Όπως φαίνεται δεν κουνιέται φύλλο και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Ούτε στον ΟΛΘ και ειδικά μετά την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη, όπου φαίνεται σαν να κάνει εμφάνιση για επίδειξη ισχύος. Αρκετά χιλιόμετρα ή… μίλια παρακάτω, στον ΟΛΠ, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αλλάξει τίποτα. Το μεγάλο λιμάνι της χώρας λειτουργεί άψογα τόσα χρόνια και τον τελευταίο καιρό πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Η διοίκηση και τα στελέχη το τρέχουν πολύ δυνατά το μαγαζί.

Κουίζ από τον χώρο των τροφίμων

Ποια εξαγορά στο χώρο των τροφίμων θα προκαλέσει ντόρο; Και μάλιστα, όπως μαθαίνω από άνθρωπο που έχει χειριστεί επιτυχώς άλλες περιπτώσεις, οι σοβαροί ενδιαφερόμενοι είναι δύο.

Πύλη στην Ινδία ανοίγει η Aegean

Σε μια συγκυρία γεωπολιτικών και αεροπορικών ανακατατάξεων, η Ελλάδα κατάφερε, μέσω της Aegean, να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στην αεροπορική διασύνδεση μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας. Η Ινδία φαίνεται να έκλεισε την πόρτα στην Τουρκία, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως βασικός κόμβος για τις αερομεταφορές της, και στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της προς τη χώρα μας, σύσφιγγοντας τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η τουριστική και εμπορική δυναμική της ινδικής αγοράς είναι τεράστια. Και αυτό ακριβώς το δυναμικό επιχειρεί να αξιοποιήσει η Aegean, ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, ανακοίνωσε χθες την επένδυση σε σε δύο αεροσκάφη Airbus Α321neo XLR και την έναρξη απευθείας πτήσεων προς την Ινδία από τον Μάρτιο του 2026, με πέντε εβδομαδιαία δρομολόγια προς το Νέο Δελχί και τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις προς τη Μουμπάι, τον δεύτερο προορισμό της εταιρείας στην Ινδία. Γιατί όμως οι Ινδοί έκλεισαν την πόρτα στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να βγει στο μέλλον κερδισμένη η Aegean και η Ελλάδα;

Γιατί οι Ινδοί δεν θέλουν τους Τούρκους

Για να βρούμε την απάντηση, θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις αρχές του προηγούμενου Μάη, όταν ξέσπασε νέα σύρραξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορούσε το Ισλαμαμπάντ για διασυνοριακή τρομοκρατία, την οποία -όπως υποστηρίζει- οργανώνει από το έδαφός του αλλά και από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ. Μην ξεχνάμε πως η ορεινή και στρατηγικής σημασίας περιοχή του Κασμίρ παραμένει διαιρεμένη από το 1947, όταν Ινδία και Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία. Έκτοτε, και οι δύο χώρες διεκδικούν την πλήρη κυριαρχία της. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν έσπευσαν να εκφράσουν δημόσια τη στήριξή τους προς το Πακιστάν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην ινδική κοινή γνώμη. Η απάντηση ήρθε σχεδόν ακαριαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου χιλιάδες Ινδοί χρήστες ξεκίνησαν εκστρατεία ψηφιακού μποϊκοτάζ κατά της Τουρκίας, με hashtags όπως το #Boycott_Turkey να γίνονται viral, χιλιάδες ακυρώσεις προς την Τουρκία.

Διαβάστε στην παρασκηνιακή στήλη Πρεστίζ

Η χώρα που σκέφτεται να καταργήσει δύο αργίες, το τηλεφώνημα Ομπάμα στον Τσίπρα και η λύση που δεν πρόσφερε ο Πούτιν

Μερίδα βουλευτών της ΝΔ δεν θέλουν να βγει λάδι ο Αυγενάκης, οι δύο τράπεζες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα σχόλια που γίνονται για την Γκίλφοϊλ

Σοκ και δέος με την δήλωση του Μακρόν για τα εξοπλιστικά, η προκλητική Λιβύη, ο ρόλος της Άγκυρας, ο μέγας ανθέλληνας και το καλάθι της ΔΕΘ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων