Το «παιχνίδι» τελείωσε… Ο φόβος της κατάρρευσης στοιχειώνει την ηγεσία του Ιράν – Ορατός ο εφιάλτης νέας εξέγερσης
Το Ιράν φοβάται ότι αμερικανικό πλήγμα μπορεί να αναζωπυρώσει τις διαδηλώσεις και να απειλήσει την εξουσία, λένε πηγές
Η ηγεσία του Ιράν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα θα μπορούσε να σπάσει τον έλεγχό της στην εξουσία, σπρώχνοντας έναν ήδη εξοργισμένο πληθυσμό ξανά στους δρόμους, μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με έξι νυν και πρώην αξιωματούχους.
Σε συσκέψεις υψηλού επιπέδου, αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Ανώτατο Ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei ότι η λαϊκή οργή για την καταστολή του περασμένου μήνα, τη φονικότερη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχει φτάσει σε σημείο όπου ο φόβος δεν λειτουργεί πλέον αποτρεπτικά.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο Khamenei ενημερώθηκε ότι πολλοί Ιρανοί είναι έτοιμοι να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι εξωτερική πίεση, όπως ένα περιορισμένο αμερικανικό πλήγμα, θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο πολιτικό σύστημα.
Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε στο Reuters ότι οι εχθροί του Ιράν επιδιώκουν νέες διαδηλώσεις με στόχο τον τερματισμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ότι, «δυστυχώς», σε περίπτωση εξέγερσης θα ακολουθήσει περισσότερη βία.
«Μια επίθεση σε συνδυασμό με διαδηλώσεις οργισμένων πολιτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του καθεστώτος.
Αυτός είναι ο βασικός φόβος της ανώτατης ηγεσίας και αυτό ακριβώς θέλουν οι εχθροί μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ανησυχίες στο επιτελείο του Khamenei
Οι πληροφορίες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποκαλύπτουν ιδιωτικές ανησυχίες στο εσωτερικό της ηγεσίας, που έρχονται σε αντίθεση με τη δημόσια, προκλητική στάση της Τεχεράνης απέναντι τόσο στους διαδηλωτές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πηγές αρνήθηκαν να πουν πώς αντέδρασε ο Khamenei.
Πολλές πηγές ανέφεραν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξετάζει επιλογές απέναντι στο Ιράν, μεταξύ των οποίων στοχευμένα πλήγματα κατά δυνάμεων ασφαλείας και ηγετικών στελεχών, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι διαδηλωτές.
Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί και Άραβες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αεροπορική ισχύς από μόνη της δεν αρκεί για να ανατρέψει το θεοκρατικό καθεστώς.
«Ο κόσμος είναι θυμωμένος»
Μια ενδεχόμενη εξέγερση μετά από αμερικανικό πλήγμα θα διέφερε από την αντίδραση των Ιρανών στους ισραηλινούς και αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν τον Ιούνιο, οι οποίοι δεν συνοδεύτηκαν από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ωστόσο, πρώην ανώτερος μετριοπαθής αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει μετά την καταστολή των αρχών Ιανουαρίου.
«Ο κόσμος είναι εξαιρετικά θυμωμένος», είπε, προσθέτοντας ότι μια αμερικανική επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ιρανούς σε νέα εξέγερση.
«Το τείχος του φόβου έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει πια φόβος».
Οι εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.
Η άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου και συνοδευτικών πολεμικών πλοίων στη Μέση Ανατολή έχει ενισχύσει τη δυνατότητα του Trump να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση, εφόσον το επιλέξει, μετά τις επανειλημμένες απειλές παρέμβασης λόγω της αιματηρής καταστολής στο Ιράν.
«Το παιχνίδι τελείωσε»
Πολλές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, που στο παρελθόν ανήκαν στο κατεστημένο πριν συγκρουστούν μαζί του, έχουν προειδοποιήσει την ηγεσία ότι η «κοχλάζουσα λαϊκή οργή» θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του ισλαμικού συστήματος.
«Το ποτάμι του ζεστού αίματος που χύθηκε στον παγωμένο μήνα του Ιανουαρίου δεν θα σταματήσει να βράζει μέχρι να αλλάξει την πορεία της ιστορίας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Mirhossein Mousavi, ο οποίος τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς δίκη από το 2011, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον μεταρρυθμιστικό ιστότοπο Kalameh.
«Σε ποια γλώσσα πρέπει να σας πουν οι άνθρωποι ότι δεν θέλουν αυτό το σύστημα και δεν πιστεύουν τα ψέματά σας; Φτάνει πια. Το παιχνίδι τελείωσε», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις αρχές Ιανουαρίου, αυτόπτες μάρτυρες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις με φονική βία, με χιλιάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Η Τεχεράνη απέδωσε τη βία σε «ένοπλους τρομοκράτες» που συνδέονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Trump τελικά δεν προχώρησε στην υλοποίηση των απειλών του για παρέμβαση, ωστόσο έκτοτε έχει απαιτήσει από το Ιράν παραχωρήσεις στο πυρηνικό ζήτημα.
Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσιγκτον έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμες να αναβιώσουν τη διπλωματία γύρω από τη μακροχρόνια πυρηνική διαμάχη.
Υποβόσκουσα οργή και «κίνδυνος αιματοχυσίας»
Αναλυτές και γνώστες της κατάστασης εκτιμούν ότι, παρότι οι δρόμοι είναι προς το παρόν ήσυχοι, τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα παραμένουν.
Η κοινωνική δυσαρέσκεια σιγοβράζει λόγω της οικονομικής παρακμής, της πολιτικής καταστολής, της διευρυνόμενης ανισότητας μεταξύ πλουσίων και φτωχών και της διαφθοράς, που αφήνει πολλούς Ιρανούς να αισθάνονται παγιδευμένοι σε ένα σύστημα χωρίς διέξοδο.
«Μπορεί να μην είναι το τέλος, αλλά δεν είναι πια απλώς η αρχή», δήλωσε ο Hossein Rassam, αναλυτής με έδρα το Λονδίνο.
Εάν οι διαδηλώσεις επαναληφθούν υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντήσουν με βία, οι έξι νυν και πρώην αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διαδηλωτές θα είναι πιο τολμηροί από ό,τι στο παρελθόν, ενθαρρυμένοι από την εμπειρία και με την αίσθηση ότι δεν έχουν πολλά να χάσουν.
Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε στο Reuters ότι, αν και ο κόσμος είναι πιο οργισμένος από ποτέ, το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει ακόμη σκληρότερες μεθόδους εναντίον των διαδηλωτών σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, με αποτέλεσμα —όπως είπε— ένα λουτρό αίματος.
Απλοί Ιρανοί που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι αναμένουν σκληρή καταστολή σε κάθε νέα κινητοποίηση.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




