Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία»

Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία»



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ρωσία και η Ουκρανία «είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία», λίγες ώρες αφότου ο απεσταλμένος του Στιβ Γουίτκοφ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν συνομιλίες στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι είχε μια «καλή μέρα» με διαπραγματεύσεις, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις συνομιλίες – στις οποίες η Ουκρανία δεν ήταν παρούσα – ως «εποικοδομητικές».

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα περισσότερα από τα σημαντικά σημεία έχουν συμφωνηθεί» και προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία να έχουν συνάντηση «υψηλού επιπέδου» προκειμένου να ολοκληρώσουν την συμφωνία.

Το ενδεχόμενο επανέναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν οι Πούτιν και Γουίτκοφ.

Η ανάρτηση Τραμπ

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει:

«Μόλις προσγειώθηκα στη Ρώμη. Μια καλή μέρα σε συνομιλίες και συναντήσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία και οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να έχουν συνάντηση υψηλού επιπέδου για να την ολοκληρώσουν. Τα περισσότερα από τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί. Σταματήστε την αιματοχυσία, ΤΩΡΑ. Θα είμαστε όπου χρειαστεί για να συμβάλλουμε στο ΤΕΛΟΣ αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου!».

Μια «γεμάτη» μέρα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι «χρειάζεται να ασκηθεί πραγματική πίεση στη Ρωσία» για να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι τα εδαφικά ζητήματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσαν να συζητηθούν εφόσον συμφωνηθεί μια «πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

Φτάνοντας στη Ρώμη ο Τραμπ, για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, δήλωσε και πάλι ότι είναι υπέρ της διατήρησης από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά πλήθος δημοσιευμάτων αποκαλύπτουν ότι προτείνει η Ρωσία να διατηρήσει τη γη που έχει κερδίσει – όρος που είναι υπέρ της Μόσχας και να αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως απορρίψει την ιδέα της αναγνώρισης της χερσονήσου ως τμήμα της Ρωσίας. «Η θέση μας είναι αμετάβλητη – μόνο ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια εδάφη είναι ουκρανικά», έχει δηλώσει. Ωστόσο, στις δηλώσεις του στο BBC φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι «μια πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ανοίγει τη δυνατότητα να συζητηθούν τα πάντα».

Σχολίασε επίσης την δήλωση που έκανε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «η Κριμαία θα παραμείνει με τη Ρωσία». «Αυτό που λέει ο πρόεδρος Τραμπ είναι αλήθεια και συμφωνώ μαζί του στο ότι σήμερα δεν έχουμε αρκετά όπλα για να αποκτήσουμε και πάλι τον έλεγχο στη χερσόνησο της Κριμαίας», είπε ο Ζελένσκι.

Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην Ρώμη και την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, όπου θα παραστούν πλήθος ηγετών, ανάμεσά τους οι Τραμπ και Ζελένσκι, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της κηδείας. Μένει να δούμε εάν τελικά συναντηθούν και ποιοι θα είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων