Τρεις τομείς στο ραντάρ των Εμιράτων για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τις ευκαιρίες επί ελληνικού εδάφους σε τρεις κυρίως τομείς, την ενέργεια, τα ψηφιακά και τα data centers, «σκανάρουν» σύμφωνα με τις πληροφορίες εμιρατινοί όμιλοι, αναζητώντας μέσω μιας χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρόσβαση στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης, κατά το μοντέλο της Masdar.
Την αμιγώς αυτή γεωπολιτική ανάγνωση, πέραν της οικονομικής, έχει το χθεσινό workshop που διοργάνωσε το υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα παρουσία του εμιρατινού υπ. Βιομηχανίας και Τεχνολογίας δρ Σουντάν Αλ Τζαμπέρ, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και CEOs από 13 εταιρείες της χώρας του Κόλπου και 35 ελληνικών, μεταξύ των οποίων πραγματοποιήθηκαν πληθώρα b2b συναντήσεων.
Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πέραν της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τα Εμιράτα, τα επόμενα βήματα πρέπει να αφορούν επενδύσεις στην οικονομία. Αυτά μόνο θα εμπεδώσουν και θα εμβαθύνουν την εταιρική σχέση που κτίστηκε το 2020.
Σε ό,τι αφορά τα Εμιράτα αναζητούν καιρό τώρα νέες προοπτικές για ενίσχυση της επιρροής τους και του περιφερειακού τους ρόλου στη περιοχή, αξιοποιώντας τη σχέση με την Ελλάδα και ποντάροντας σε στρατηγικής σημασίας οδούς. Τέτοιος είναι ο Διάδρομος Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), που μπορεί να είχε «παγώσει» λόγω του πολέμου στη Γάζα, ωστόσο παραμένει πάντα στο τραπέζι. Η συνεργασία με την Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική και για το Αμπου Ντάμπι.
Στα ονόματα των εμιρατινών κρατικών ταμείων και επιχειρηματικών ομίλων που συναντήθηκαν χθες με ελληνικούς, ξεχωρίζουν o επικεφαλής της γνωστής μας Masdar, Mohamed Al Ramahi, o Meera Alsuwaldi, Head of Sovereign Partnerships του Mubadala, του θεσμικού fund της χώρας του Κόλπου με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 δισ, ο Omar Al Zaabi, πρόεδρος της EDGE, από τους κορυφαίους ομίλους προηγμένης τεχνολογίας με έμφαση στην άμυνα και ο Muhammad Zafar, CEO της ενεργειακής EnergyPointZero.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η ADQ από τον τομέα των υποδομών και αλυσίδων εφοδιασμού, η PureHealth, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας της χώρας και δύο αμιγώς τεχνολογικοί όμιλοι με έμφαση στην ανάλυση δεδομένων και την ΑΙ, η Presight και η MGX.
Τα στελέχη αυτά είχαν επαφές μεταξύ άλλων με κορυφαία στελέχη σε μεγάλο βαθμό από το χώρο της ενέργειας. Τους επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη, της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και της ΔEΗ Ανανεώσιμες Κων. Μαύρο, της Helleniq Energy Ανδρέα Σιάμισιη, της Copelouzos Group, Χρήστο Κοπελούζο, της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνο Ξιφαρά, αλλά και με το πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου Βασίλη Αποστολόπουλο και τον CEO της Eurobank Φωκίων Καραβία.
Τα πέντε πεδία ενδιαφέροντος
Τα πέντε θεματικά πεδία αφορούσαν τις στρατηγικές επενδύσεις και τις δημόσιες υποδομές, την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια στον τομέα της ύδρευσης, τις βιοεπιστήμες και την καινοτομία στο χώρο της υγείας, την ψηφιακή αγορά & τη τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την αμυντική βιομηχανία.
Το ενδιαφέρον ωστόσο λέγεται ότι επικεντρώθηκε σε τρία πεδία εξ αυτών, τα ενεργειακά και ψηφιακά projects καθώς επίσης τα data centers. Τομείς όπου εστιάζει για παράδειγμα η ΔΕΗ, που φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε μια Powertech εταιρεία στη ΝΑ Ευρώπη, με έμφαση στο big datacenter που σχεδιάζει στη Δ. Μακεδονία.
Στη προκειμένη περίπτωση η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με αμερικανούς hyperscalers, ωστόσο τίποτα δεν θα μπορούσε να αποκλείσει σε δεύτερη φάση συμμετοχή σε ένα ευρύτερο σχήμα και αραβικών κεφαλαίων.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και ευκαιρίες για άλλες κινήσεις από το Αμπου Ντάμπι, όπως επισήμανε ο υφυπ. Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, που είχε την ευθύνη για το workshop, Τάσος Χατζηβασιλείου, ικανές να μεγενθύνουν τις επενδύσεις πέραν των 4 δισ ευρώ, δηλαδή του στόχου που είχε τεθεί το 2022 με τη στρατηγική συμφωνία των δύο πλευρών και ο οποίος έχει υπερκαλυφθεί.
Ο νέος μεγάλος Διάδρομος Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης
Σε μια στιγμή που το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό παιχνίδι ξαναγράφεται, για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί στρατηγική και οικονομική ευκαιρία η τυχόν «επαννεκίνηση» του εμπορικού και οικονομικού διαδρόμου IMEC. Του έργου που προωθεί η Ινδία ως το αντίπαλο δέος στον κινεζικό «One Belt one Road» και που εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει game – changer διεθνώς.
Ενόψει μάλιστα της επικείμενης περιοδείας του Ντόναλντ Τραμπ σε Σ. Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ (13-16 Μαΐου), ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέφτηκε στα τέλη Απριλίου τη Τζέντα, έχοντας στις αποσκευές του μια «πλούσια» σε θέματα ατζέντα που δεν περιορίζονταν μόνο στο μέτωπο της ενέργειας.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις, εκτός από την εμβάθυνση των ενεργειακών ινδοσαουδαραβικών σχέσεων είχε στόχο να δώσει και νέα πνοή ζωής στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).
Το φαραωνικό αυτό σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη μέσω ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Ισραήλ, παρακάμπτοντας όχι μόνο την Κίνα, αλλά και την Τουρκία.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και η ευρύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή το έχει βάλει τα τελευταία χρόνια στο ψυγείο, ωστόσο με τη παρουσία Τραμπ στο Λευκό Οίκο, η Ινδία και οι άλλες χώρες κατά μήκος της διαδρομής εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποκτήσει νέα ώθηση. Αλλωστε και ο ίδιος ο Τραμπ έχει πλέξει το εγκώμιο του project το οποίο ωστόσο βλέπει αρνητικά η Τουρκία.
Σε ένα τέτοιο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας παιγνίδι, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθούν, όπως κινδυνεύει να συμβεί με άλλα μεγαλόπνοα σχέδια, εν προκειμένω το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου.
Αναφορά στο θέμα έκανε χθες και ο κ. Χατζηβασιλείου λέγοντας ότι «η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά βασική πύλη για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης» για να προσθέσει ότι «συνεργαζόμενοι με τα Εμιράτα, μπορούμε να ενισχύσουμε τις διασυνδέσεις μας σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και logistics, δίνοντας ώθηση στη διασυνδεσιμότητα και τη ροή του εμπορίου».
Το γεωπολιτικό παζλ που διαμορφώνεται στην περιοχή είναι πιο ρευστό παρά ποτέ και απαιτεί εγρήγορση και τολμηρές κινήσεις. Καθώς και τη συνειδητοποίηση ότι καμιά συμμαχία δεν είναι παντοτινή και ότι στη διπλωματικά «δεν υπάρχουν φιλίες, παρά μόνο συμφέροντα».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.