Χοντραίνει το ρήγμα στο ΝΑΤΟ: Το Πεντάγωνο θέλει αποβολή της Ισπανίας και τιμωρία χωρών που δεν στήριξαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν – Financial Report
Το Reuters αποκαλύπτει ότι email του Πενταγώνου περιγράφει πιθανά μέτρα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τιμωρήσουν συμμάχους του ΝΑΤΟ που θεωρείται ότι δεν στήριξαν επαρκώς τις αμερικανικές επιχειρήσεις στον πόλεμο με το Ιράν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται αξιωματούχο, το σημείωμα εκφράζει δυσαρέσκεια για την απροθυμία ή την άρνηση ορισμένων συμμάχων να παραχωρήσουν στις ΗΠΑ δικαιώματα πρόσβασης, χρήσης βάσεων και υπερπτήσεων.
Μία από τις προτάσεις αφορά την απομάκρυνση «δύσκολων» χωρών από σημαντικές ή προβεβλημένες θέσεις στο ΝΑΤΟ. Άλλη επιλογή, με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος, προβλέπει την αναστολή της συμμετοχής της Ισπανίας στη Συμμαχία, λόγω της στάσης της κυβέρνησης Σάντσεθ, η οποία δήλωσε ότι δεν θα επέτρεπε τη χρήση ισπανικών βάσεων ή εναέριου χώρου για επιθέσεις κατά του Ιράν. Οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ισπανία: τη ναυτική βάση Ρότα και την αεροπορική βάση Μορόν.
Το email δεν εισηγείται αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ούτε κλείσιμο αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, αν στις επιλογές περιλαμβάνεται η αναμενόμενη μείωση αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει έντονα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ επειδή δεν έστειλαν ναυτικές δυνάμεις για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, τα οποία έκλεισαν στη διεθνή ναυσιπλοΐα μετά την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας στις 28 Φεβρουαρίου. Σε συνέντευξή του στο Reuters την 1η Απριλίου, όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία, απάντησε: «Δεν θα το κάνατε αν ήσασταν στη θέση μου;».
Το σημείωμα φέρεται επίσης να προτείνει την επανεξέταση της αμερικανικής διπλωματικής υποστήριξης σε ευρωπαϊκές «ιμπεριακές κτήσεις», όπως τα Φώκλαντ, τα οποία διοικούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά διεκδικούνται από την Αργεντινή. Η αναφορά αυτή αποκτά πρόσθετη βαρύτητα καθώς ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, θεωρείται σύμμαχος του Τραμπ.
Απαντώντας σε ερώτημα για το email, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κίνγκσλεϊ Γουίλσον δήλωσε ότι, όπως έχει πει ο πρόεδρος Τραμπ, «παρά όλα όσα έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες για τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, εκείνοι δεν ήταν εκεί για εμάς». Πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα διασφαλίσει πως ο πρόεδρος έχει «αξιόπιστες επιλογές» ώστε οι σύμμαχοι «να πάψουν να είναι χάρτινη τίγρη και να κάνουν το μερίδιό τους».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




