Χρηματιστήριο: Ο «κόκκινος» Μάρτιος, οι διψήφιες απώλειες και ο κίνδυνος των 2.000 μονάδων

Χρηματιστήριο: Χτύπησε... κόκκινο με βουτιά σχεδόν 2,5% - «Καμπάνα» σε Alpha και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, νέο placement στην ΕΥΔΑΠ


«Κόκκινος» αποδεικνύεται ο Μάρτιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινδυνεύει να απολέσει το κεκτημένο των 2.000 μονάδων, σε μια ουσιαστική αντιστροφή της μακροπρόθεσμης τάσης.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα που τον συνοδεύει σε επίπεδο γεωπολιτικών και ενεργειακών ισορροπιών, συνιστούν τη βασική «συντροφιά» της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες έχουν στοιχίσει το χρηματικό ποσό των 17,1 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων (από 27/2 έως 27/3). Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, η ποσοστιαία πτώση για τον Γενικό Δείκτη φθάνει στο -11,1%, κάτι που όχι απλώς έχει σβήσει τα κέρδη του α’ διμήνου αλλά έχει οδηγήσει σε κάμψη της τάξης του -4,5% σε σύγκριση με το «φίνις» του 2025.

Η τεχνική ανάλυση δεν αφήνει πολλά πράγματα στην… φαντασία του επενδυτή. Μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας απώλεσε τη στήριξη του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (2.050 μονάδες), κάτι που συνεπάγεται την αντιστροφή της μακροπρόθεσμης τάσης. Μάλιστα, αυτό είναι πιθανό, υπό προϋποθέσεις, να επιταχύνει τον ρυθμό των πωλήσεων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το κεκτημένων των 2.000 μονάδων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε, είναι ότι η επόμενη ημέρα δεν φαντάζει περισσότερο ευοίωνη. Το σενάριο της χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν, η εμπλοκή των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η απρόσμενη αντοχή των Ιρανών συνθέτουν ένα περιβάλλον αρκετά περίπλοκο, το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σ’ έναν πόλεμο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας απ’ αυτόν που αρχικά προσδοκούσαν οι αναλυτές και κυρίως ο αμερικανικός παράγοντας.

Μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον, τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να αντιπαραθέσει το ελληνικό Χρηματιστήριο αμέσως εξουδετερώνονται. Οι ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων, τα ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και τα γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους συνεχίζουν να επισκιάζονται από τον φόβο του υψηλότερου πληθωρισμού και του ακριβότερου κόστους δανεισμού (αυξήσεις επιτοκίων). Το γεγονός ότι οι καθημερινές συναλλαγές στο ταμπλό της Αθήνας ελέγχονται κατά κύριο λόγο από τους ξένους επενδυτές, αναμφίβολα, συμβάλλει καθοριστικά στην απώλεια της ικανότητας για διαφοροποίηση έναντι της εξωγενούς μεταβλητότητας.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι η στρατιωτική σύγκρουση είτε κάποια στιγμή θα τελειώσει, είτε κάποια στιγμή θα γίνει κομμάτι της… καθημερινότητας, όπως ακριβώς συνέβη και με την προ-τετραετίας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και τότε μένει να δούμε κατά πόσο η Αθήνα θα βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες, ώστε να ανακτήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χαμένο έδαφος.

Ώρα… MSCI

Από εκεί και πέρα, το βράδυ της Τρίτης ενδεχομένως το Χρηματιστήριο να γίνει αποδέκτης μιας ευχάριστης είδησης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά -τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο MSCI αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την επιστροφή της Αθήνας στην «ελίτ» των Αναπτυγμένων Αγορών. Μια επιστροφή, η οποία -εφόσον πράγματι καταστεί πραγματικότητα- θα θέσει τις βάσεις για την άρση της χρηματιστηριακής απομόνωσης, την αποκατάσταση της επενδυτικής αίγλης, την πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή κεφαλαίων και τη βελτίωση του ευρύτερου προφίλ της ελληνικής χρηματαγοράς.

Βέβαια, όπως και στην περίπτωση του FTSE Russell, η αναβάθμιση δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια για την άμεση εισροή νέων κεφαλαίων. Η αποχώρηση όσων funds ακολουθούν δείκτες των αναδυόμενων αγορών θα προκαλέσει μια κατ’ αρχήν αναστάτωση, η οποία θα αποκατασταθεί μόνο σταδιακά και σε βάθος χρόνου από την έλευση όσων funds επενδύουν στις αναπτυγμένες αγορές.

Την ίδια ώρα, η δεδομένη μείωση του αριθμού των μετοχών που απαρτίζουν τον MSCI Standard Greece, συνιστά ακόμη μία πηγή προβληματισμού, καθώς θα επιφέρει σημαντικές εκροές σε επιλεγμένες τίτλους. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η «φυγή» των κεφαλαίων έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται σε μετοχές, οι οποίες πιθανολογείται ότι δεν θα… χωρούν στους δείκτης των Αναπτυγμένων Αγορών του MSCI.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Πέραν του πολέμου και του MSCI, η προσοχή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο στρέφεται και στα οικονομικά μεγέθη για τη χρήση του 2025, τα οποία συνεχίζουν να προμηνύουν την επίτευξη νέου ρεκόρ κερδοφορίας. Σήμερα αναμένεται η ενημέρωση από τις BriQ και Alpha Trust Ανδρομέδα, ενώ αύριο είναι η σειρά των ΟΛΠ, Fourlis και Orilina. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση της Performance Tecnologies.

Φυσικά, η εβδομάδα περιλαμβάνει κι αρκετές εταιρικές πράξεις. Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της CrediaBank, η οποία φιλοδοξεί να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ. Αύριο, παράλληλα, ξεκινά η διαδικασία για την ομολογιακή έκδοση της Premia Properties, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη θα γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος για τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Y/Knot, ύψους 22,8 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των Γενικών Συνελεύσεων, η πλέον σημαντική είναι αυτή της ΕΧΑΕ (1/4), στην οποία επίκειται να σφραγιστεί η εποχή Euronext, με τη μετονομασία της εισηγμένης σε Euronext Athens. Μην ξεχνάμε τέλος, ότι σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 9.203.824 νέων μετοχών της Real Consulting, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος, στο πλαίσιο του deal με την OTS.

 

Διαβάστε επίσης Μαρκάρισμα στους servicers, ψήφος υπέρ του ΧΑ από JP Morgan – HSBC, ισχυροί επενδυτές στην Credia και ο Προκοπίου αλώνει το Ορμούζ

 

 

 



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων