«Αβάντα» στα εταιρικά ομόλογα από την ΕΚΤ

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το 2,5% στο 2,25% αποτελεί μια ακόμη θετική εξέλιξη για την εγχώρια αγορά των εταιρικών ομολόγων, οι τιμές των οποίων έχουν καταγράψει αξιοσημείωτα κέρδη κατά την τελευταία διετία.
Ειδικότερα, το ταμπλό του ΧΑ είναι μοιρασμένο μεταξύ των τίτλων που διαπραγματεύονται πάνω από την ονομαστική τους αξία (από το «100») και εκείνων που -παρά την άνοδο που έχουν σημειώσει την τελευταία διετία- οι τιμές τους εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα από αυτή.
Στην πράξη, η αγορά θεωρεί όλους τους εκδότες αξιόπιστους και η τιμή του κάθε ομολόγου εξαρτάται κυρίως από το ύψος του «κουπονιού» που φέρει. Έτσι, τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί με υψηλότερα «κουπόνια» από τον Ιούνιο του 2022 και μετά -όταν η ΕΚΤ είχε αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκιά της (π.χ. των Metlen, Ideal Holdings, Autohellas, Intralot, R Energy 1 και το δεύτερο της CPLP του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη)- τελούν υπό διαπραγμάτευση πάνω από το «100».
Αντίθετα, κάτω από την ονομαστική τους αξία βρίσκονται κυρίως οι τίτλοι που εκδόθηκαν κατά την περίοδο όπου τα διεθνή επιτόκια ήταν οριακά, ή και αρνητικά (π.χ. Motor Oil, ΟΠΑΠ, Prodea, Premia Properties, ElvalHalcor, Noval και το πρώτο ομόλογο της CPLP). Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι τίτλοι της δεύτερης κατηγορίας είδαν τις τιμές τους τα τελευταία χρόνια να ανακάμπτουν από το επίπεδο του 87 έως 92 σε εκείνο του 95 έως 98.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον όπως το τρέχον, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την πορεία των τιμών των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σταθεροποιητικά ή και θετικά την όλη κατάσταση.
- Πρώτον, σε μια περίοδο όπου οι αγορές φοβούνται μια περαιτέρω υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ (βλέπε περιβάλλον αβεβαιότητας μετά τις θέσεις των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε ολόκληρο τον κόσμο), αποτελεί θετικό στοιχείο για κάποιον να κατέχει τίτλους που είναι αποτιμημένοι στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
- Δεύτερον, όταν οι αγορές εκτιμούν ότι είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κεντρικό επίπεδο, είτε οι χώρες-μέλη της θα αυξήσουν το δανεισμό τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που σχετίζονται με τους αμυντικούς εξοπλισμούς και την ανάπτυξη υποδομών, αυτό φαίνεται να επιδεινώνει την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών (με ότι αυτό σημαίνει για τα κρατικά τους χρεόγραφα), αφήνοντας ανέπαφη όμως την πιστοληπτική ικανότητα των υγιών επιχειρηματικών ομίλων.
- Τρίτον, με την αγορά να προβλέπει πως οι κινήσεις Τραμπ θα οδηγήσουν και φέτος το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε οριακά επίπεδα, οι αναλυτές θεωρούν πλέον ως το πιθανότερο σενάριο η ΕΚΤ να ρίξει μέσα στο 2025 τα ευρωπαϊκά επιτόκια έως και το 1,75%, έναντι του 2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή τους.
- Και τέταρτον, ο νόμος για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από το 15% στο 5%.
Γενικότερα, υπάρχουν στο ΧΑ εταιρικά ομόλογα που προσφέρουν (ακόμη και μετά την αφαίρεση των προμηθειών στις συναλλαγές) ετησιοποιημένες αποδόσεις άνω του 3%, όταν τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων θα βρεθούν αρκετά χαμηλότερα από το 1% μέσα στη χρονιά και μάλιστα θα επιβαρύνονται με φορολογικό συντελεστή 15%.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων έχει περιορισμένο αριθμό επενδυτικών επιλογών και χαμηλή εμπορευσιμότητα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.