Αγροτικές ενισχύσεις: Ο πλήρης οδηγός για ενστάσεις και διορθώσεις – FinanceNews.gr

ΥΠΑΑΤ: Τα μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της ευλογιάς αιγοπροβάτων - FinanceNews.gr



Αναλυτικός οδηγός από το ΥΠΑΑΤ για τα λάθη, τις μειωμένες πληρωμές και τις διαδικασίες διόρθωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους

 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιοποίησε έναν εκτενή οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις, προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι διαδικασίες ενστάσεων και διορθώσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις φετινές πληρωμές ενισχύσεων. Η πρωτοβουλία έρχεται μετά τα λάθη που εντοπίστηκαν στους ελέγχους μέσω monitoring και τις σημαντικές αποκλίσεις που διαπίστωσαν δικαιούχοι στα ποσά που έλαβαν.

Το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει ότι ο οδηγός θα εμπλουτίζεται τακτικά, ώστε να καλύπτει όλα τα νέα ζητήματα που προκύπτουν στη διαδικασία πληρωμών.

Λιγότερα χρήματα λόγω monitoring: Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί

Όλοι οι παραγωγοί που έλαβαν μειωμένα ποσά εξαιτίας λαθών που εντοπίστηκαν από το σύστημα monitoring καλούνται να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην ΕΑΕ 2025, η οποία παραμένει ανοικτή έως τις 24 Δεκεμβρίου. Οι διορθώσεις αφορούν περιπτώσεις όπου δεν ανιχνεύθηκε η απαιτούμενη γεωργική δραστηριότητα ή διαπιστώθηκε διαφορετική καλλιέργεια από τη δηλωθείσα. Για όσους δεν προλάβουν, θα δοθούν νέες ημερομηνίες στις αρχές του 2026.

Κτηνοτρόφοι: Μειωμένη προκαταβολή και επερχόμενες συμπληρωματικές πληρωμές

Το υπουργείο εξηγεί ότι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους υπολογίστηκε βάσει παραγωγικών κριτηρίων όπως γάλα, κρέας και ζωοτροφές, γεγονός που οδήγησε σε διαφοροποιήσεις. Εντός Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες όπου εντοπίστηκαν αδικίες.

Για όσους θεωρούν ότι δεν υπολογίστηκαν όλα τα τιμολόγια παραγωγής, θα ανοίξει ειδική διαδικασία ενστάσεων από 10 έως 31 Ιανουαρίου 2026. Επιπλέον, σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως απώλεια ζωικού κεφαλαίου, το σύστημα θα ανοίξει εκ νέου για σχετικές δηλώσεις.

Η εξισωτική αποζημίωση εισέρχεται στην τελική φάση κατανομής, με τους προσωρινούς πίνακες να αναρτώνται άμεσα και τις ενστάσεις να υποβάλλονται εντός οκτώ ημερών από τη δημοσίευσή τους.

Ζητήματα με ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ και στοιχεία ιδιοκτησίας

Για παραγωγούς που καλλιεργούν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας Δημοσίου ή Εκκλησίας και δεν διαθέτουν ΚΑΕΚ ή ΑΤΑΚ, απαιτείται προσκόμιση τίτλων στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά τους σχετικούς ελέγχους, οι δικαιούχοι θα πληρωθούν στην επόμενη καταβολή ενισχύσεων.

Σε περιπτώσεις λαθών σε ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ, ΑΦΜ ή λογαριασμούς ΙΒΑΝ, το σύστημα θα ανοίξει για διορθώσεις μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών πληρωμών. Οι διορθώσεις στα Ε9, στις δηλώσεις ΕΑΕ και στην ΑΑΔΕ θα ληφθούν υπόψη στους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Προσωπικές εκκρεμότητες και μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Παραγωγοί που δεν έχουν ολοκληρώσει υποθέσεις όπως διαζύγια, κληρονομικές διαδικασίες ή νέα ενοικιαστήρια, θα πρέπει να τα τακτοποιήσουν πριν πραγματοποιήσουν διορθώσεις στην ΕΑΕ.

Για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε διαδικασία διοικητικού ελέγχου. Οι περισσότεροι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν στην επόμενη πληρωμή.

*Πληρωμές κάτω των 150 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι από το 2023 δεν καταβάλλονται ενισχύσεις όταν το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ. Αν σε επόμενη πληρωμή το ποσό υπερβεί το όριο, ο παραγωγός θα λάβει το σύνολο της ενίσχυσης.

Διαβάστε επίσης: «Ανάσα» στους κτηνοτρόφους: Νέα χρηματοδότηση για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων