Αμείλικτος ο Trump με τις Big Pharma για τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα – Τολμήστε να φύγετε από τις ΗΠΑ

Ο Calley Means , ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Robert F. Kennedy Jr.,, δήλωσε ότι ενώ ο Trump δεν προσπαθεί να επιβάλει συγκεκριμένη τιμολόγηση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει χαμηλότερες τιμές σύμφωνα με αυτές στην Ευρώπη
H κυβέρνηση Trump παραμένει αμείλικτη στην εκστρατεία της για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Την Πέμπτη 15 Μαΐου ένας ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης Trump διεύρυνε την έμφαση και στους δύο στόχους της κυβέρνησης.
Ο Calley Means , ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας Robert F. Kennedy Jr.,, δήλωσε ότι ενώ ο Trump δεν προσπαθεί να επιβάλει συγκεκριμένη τιμολόγηση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει χαμηλότερες τιμές σύμφωνα με αυτές στην Ευρώπη.
«Πραγματικά δεν νομίζω ότι είναι ρόλος της κυβέρνησης καν να πει ποια θα πρέπει να είναι η τιμή.
Απλώς δεν θέλουμε να πληρώnουμε περισσότερα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Means σε κοινή σύνοδο κορυφής φαρμακευτικής και βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ που διοργάνωσαν οι Financial Times και Endpoints News στη Νέα Υόρκη.
Έλαβε επίσης ένα μήνυμα από εταιρείες όπως η Roche (RHHBY) που απειλούν να αποσύρουν δισεκατομμύρια σε δεσμεύσεις παραγωγής: «Αυτό είναι ηθικά κατακριτέο. Προχωρήστε και κάντε το».
Πρόσθεσε: «Το να κρατάς ένα οικονομικό όπλο στον κρόταφο όταν αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει τον επείγον στόχο της αντιστροφής της υπαρξιακής κρίσης των χρόνιων ασθενειών και της δημοσιονομικής κρίσης… και να προσπαθείς να μπεις και να έχεις ένα οικονομικό επιχείρημα με αυτό, είναι εντελώς απαράδεκτο…»
Η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει ορισμένους δασμούς που επηρεάζουν τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και απειλεί με δασμούς περίπου 20% σε φάρμακα που παρασκευάζονται εκτός ΗΠΑ. Επιπλέον, ο Τραμπ υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ένα εκτελεστικό διάταγμα (EO) γνωστό ως το Πλέον Ευνοούμενο Έθνος, το οποίο θα υποχρέωνε τις εταιρείες να πωλούν θεραπείες στις ΗΠΑ στην ίδια τιμή με το χαμηλότερο που πωλείται σε οποιοδήποτε ανεπτυγμένο έθνος.
Πριν από το EO, οι κατασκευαστές ανακοίνωσαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμεύσεις για την παραγωγή και άλλα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού, αποδίδοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση Trump την έμπνευση αυτών των προσπαθειών το 2020.
Η Roche έχει προτείνει μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις, 50 δισεκατομμύρια δολάρια, μαζί με την Johnson & Johnson (JNJ) με 55 δισεκατομμύρια δολάρια και την Eli Lilly (LLY) που δεσμεύτηκε με 27 δισεκατομμύρια δολάρια, για συνολικά 50 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020.
Μετά την EO, η AstraZeneca (AZN) επέλεξε μια μέση οδό.
«Συμμεριζόμαστε τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ να διασφαλίσει ότι το κόστος της φαρμακευτικής καινοτομίας κατανέμεται δίκαια μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.
«Μια πολιτική τιμολόγησης του πλέον ευνοημένου κράτους θα πρέπει να εφαρμοστεί με πλήρη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και ισχυρά συστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαταραχθεί η φροντίδα των ασθενών, να υπονομευθεί η ηγετική θέση των ΗΠΑ στη βιοτεχνολογία και να καταπνίξει την καινοτομία που οδηγεί τις παγκόσμιες εξελίξεις στην υγεία».
Ωστόσο, φαίνεται ότι άλλοι χάνουν την υπομονή τους μπροστά στις συνεχιζόμενες πιέσεις – και την προφανή αποτυχία να κατευνάσουν τον Trump και να τον αναγκάσουν να υποχωρήσει από τις προσπάθειές του.
Εκτός από την απειλή της Roche να επανεξετάσει την κίνηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eli Lilly είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η απειλή δασμών ήταν αρκετή για να παρακινήσει τη βιομηχανία και ότι ο Trump θα πρέπει να «διακηρύξει τη νίκη και να προχωρήσει».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.