Αμυντικό μέτωπο Ευρώπης: Τι συζητούν Μερτς και Μακρόν στο Βερολίνο – FinanceNews.gr

Η σχέση των δύο ηγετών δοκιμάζεται ενώ ετοιμάζεται νέα γερμανο-γαλλική σύνοδος του Υπουργικού Συμβουλίου. Πώς θα αντιμετωπίσουν τις εντάσεις
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποδέχεται τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν απόψε στη Villa Borsig, έξω από το Βερολίνο, σε ένα υψηλού συμβολισμού δείπνο με κήπο και τζαζ από τον Τιλ Μπρόννερ, με στόχο να επανεκκινήσει τη «ζεστασιά» μιας σχέσης που δέχεται πίεση από πρόσφατες διαφωνίες.
Παρά τις φιλικές αλληλεπιδράσεις, η πρώτη επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις εκλογές είχε χαιρετηθεί ως νέα αφετηρία συνεργασίας, η κοινή γραμμή έχει αρχίσει να διαρραγεί. Τώρα, αφήνεται να φανεί αν το δείπνο αλλάξει το κλίμα εν όψει της ευρύτερης διπλωματικής συνεδρίασης του υπουργικού τους συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου.
Άμυνα: Αναβρασμός γύρω από το FCAS και το άρμα μάχης
Βασικό σημείο τριβής είναι το πρόγραμμα FCAS, το επόμενο γενιάς μαχητικό σύστημα (φάντασμα & drones). Η Dassault πιέζει για προνομιακό ρόλο στη διοίκηση και αξιολόγηση υπεργολάβων, κάτι που η Airbus και η πλευρά του Merz θεωρούν ότι παραβιάζει τη συμφωνημένη δομή.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την εξέλιξη του προγράμματος Main Ground Combat System (MGCS) για το νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης, που συμπληρώνει τις άμυνες.
Εμπορικοί δασμοί: Η ΕΕ αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ
Η προθεσμία της 1ης Αυγούστου ενεργοποίησε τη συζήτηση για καταναγκαστικά ανταποδοτικά μέτρα, μπρος σε ενδεχόμενους αμερικανικούς δασμούς έως 30%. Ο Macron υποστηρίζει πιο αποφασιστική απάντηση, ενώ ο Merz ευθυγραμμίζεται με το Ευρωπαϊκό κλίμα διαπραγμάτευσης, όχι χωρίς ισχυρή απειλή αντιμέτρων.
Ενέργεια και πυρηνικά: Συμμαχία ή αντιπαράθεση;
Στο ενεργειακό πεδίο, ο Merz δείχνει πλέον πιο θετικός στις γαλλικές πυρηνικές προοπτικές, σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση Σολτς. Η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας υποστηρίζει τον συντονισμό για χαμηλότερες τιμές ενέργειας και βελτιωμένη διασυνοριακή υποδομή. Υπάρχει, πάντως, εσωτερική αντίδραση από το κόμμα των Πρασίνων.
Η νέα αρχιτεκτονική ισχύος Γαλλίας και Γερμανίας
Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών Merz–Macron, καθώς οι δύο ηγέτες επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο γεωπολιτικό αφήγημα που θα απαντά στις ραγδαίες εξελίξεις σε άμυνα, τεχνολογία και ενέργεια. Σε μια εποχή που η παγκόσμια αστάθεια εντείνεται, από την ρωσική επιθετικότητα μέχρι την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο.
Η ενίσχυση των κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως το μαχητικό αεροσκάφος FCAS και το νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης (MGCS), αποτελεί βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας. Η διακρατική σύμπραξη στο πλαίσιο αυτών των έργων δεν είναι μόνο τεχνική, αλλά βαθιά πολιτική, καθώς αντανακλά την πρόθεση της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ΝΑΤΟ και τους αμερικανικούς εξοπλισμούς, διατηρώντας όμως την ατλαντική συνοχή.
Παράλληλα, η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, με επίκεντρο τις παραδόσεις προηγμένων συστημάτων στην Ουκρανία, όπως τα Patriot και άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, αποτελεί απόδειξη μιας νέας ταυτότητας: η Ευρώπη ως αυτόνομος πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας στη γειτονιά της.
Η συνεργασία επεκτείνεται και στην τεχνολογική κυριαρχία (από μικροτσίπ έως τεχνητή νοημοσύνη) αλλά και στην ενεργειακή αυτάρκεια, όπου η Γαλλία ποντάρει στην πυρηνική ενέργεια και η Γερμανία σε ένα υβριδικό μοντέλο πράσινης μετάβασης.
Τέλος, προτείνεται η σύσταση ενός μόνιμου Γαλλογερμανικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο θα λειτουργεί ως επιτελικό κέντρο χάραξης κοινής στρατηγικής, επιτρέποντας γρηγορότερες αποφάσεις, καλύτερη κατανομή βιομηχανικών πόρων και συντονισμό απέναντι σε διεθνείς κρίσεις.
Η σημερινή συνάντηση των Μέρτς_Μακρόν δεν είναι απλώς διμερής επαφή. Είναι δομικό τεστ ωριμότητας για την ευρωπαϊκή στρατηγική ανεξαρτησία, που μέχρι σήμερα έμοιαζε περισσότερο όραμα, παρά πράξη.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.