Αναδιάρθρωση σοκ από τη Nissan: Κλείνει 10 από τα 17 εργοστάσιά της παγκοσμίως – FinanceNews.gr

Η Nissan προχωρά σε δραστική αναδιάρθρωση, εν μέσω πτώσης 42% στις πωλήσεις – Περικοπές, απολύσεις και παύση παραγωγής
Σε καθεστώς ριζικής αναδιάρθρωσης εισέρχεται η Nissan, η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, καθώς σχεδιάζει να κλείσει 10 από τα 17 εργοστάσιά της παγκοσμίως, προχωρώντας ταυτόχρονα σε σαρωτικές περικοπές κόστους και προσωπικού.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η εταιρεία εξετάζει άμεσα το κλείσιμο δύο μεγάλων εργοστασίων συναρμολόγησης στην Ιαπωνία και αρκετών ακόμα σε χώρες του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια δραστικού περιορισμού της παραγωγικής της βάσης, λόγω συρρίκνωσης πωλήσεων και αυξανόμενων λειτουργικών πιέσεων.
Λουκέτο σε ιστορικά εργοστάσια της Ιαπωνίας
Η Nissan φέρεται να σχεδιάζει την παύση λειτουργίας του εργοστασίου Oppama, το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1961, καθώς και του εργοστασίου Shonan της Nissan Shatai, όπου διατηρεί το 50% των μετοχών. Εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, η εταιρεία θα περιορίσει την παρουσία της στην Ιαπωνία σε μόλις τρία εργοστάσια συναρμολόγησης.
Το πλήγμα είναι κυρίως συμβολικό αλλά και στρατηγικό, καθώς πρόκειται για μονάδες που σηματοδοτούσαν την απαρχή της βιομηχανικής ιστορίας της Nissan στην εγχώρια αγορά.
Αναστολή παραγωγής και σε διεθνείς αγορές
Η αναδιάρθρωση δεν σταματά στην Ιαπωνία. Η Nissan φέρεται να εξετάζει το λουκέτο σε μονάδες στη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Αργεντινή, καθώς και μείωση της παραγωγικής ικανότητας στο Μεξικό. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο μείωσης του παγκόσμιου αποτυπώματος της εταιρείας, που συνοδεύεται από περικοπή του 15% του προσωπικού της διεθνώς.
Η επιλογή των αγορών σχετίζεται άμεσα με τη χαμηλή κερδοφορία, τη μειωμένη ζήτηση και τη δυσκολία στην προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της ηλεκτροκίνησης και της ψηφιοποίησης του κλάδου.
Η επίσημη στάση της Nissan και η αποτυχία διάψευσης
Η Nissan δεν επιβεβαίωσε επισήμως τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας στην ιστοσελίδα της:
«Προς το παρόν, δεν θα παρέχουμε περαιτέρω σχόλια για αυτό το θέμα. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τη διαφάνεια με τα ενδιαφερόμενα μέρη και να κοινοποιήσουμε τυχόν σχετικές ενημερώσεις, όπως απαιτείται».
Ωστόσο, η αποφυγή διάψευσης των πληροφοριών του Reuters ενισχύει την πεποίθηση ότι οι αλλαγές είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού.
Αιμορραγία πωλήσεων – μείωση 42% σε επτά χρόνια
Το οικονομικό υπόβαθρο της κρίσης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Οι πωλήσεις της Nissan το 2024 υποχώρησαν στα 3,3 εκατομμύρια οχήματα, μειωμένες κατά 42% σε σχέση με το 2017, όταν η εταιρεία κατέγραφε ιστορικά υψηλά.
Η πίεση από τις ευρωπαϊκές και κινεζικές αγορές, η ανταγωνιστικότητα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και η έλλειψη σαφούς στρατηγικής και καινοτομίας φαίνεται να επιβαρύνουν διαρκώς τη θέση της Nissan στον παγκόσμιο χάρτη.
Η Nissan σε σταυροδρόμι: Αναδιάρθρωση ή υποχώρηση;
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία καλείται πλέον να επανεφεύρει τον εαυτό της, περιορίζοντας ταυτόχρονα το κόστος και αναζητώντας νέα ταυτότητα. Το πλάνο περιορισμού εργοστασίων από 17 σε 10 ίσως αποτελεί μόνο την αρχή μιας συνολικότερης στροφής, που θα δοκιμάσει τόσο τις οικονομικές αντοχές, όσο και τη σχέση της με τις διεθνείς αγορές.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η πορεία συνιστά προετοιμασία για επιστροφή, ή ήσυχη απόσυρση από την πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Διαβάστε επίσης: Nissan μετά το «όχι» της Honda: Εξετάζει εναλλακτικές συνεργασίες και δομικές αλλαγές
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.