Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός στην Κέρκυρα

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός στην Κέρκυρα


Με υψηλές ταχύτητες κινείται τη φετινή τουριστική σεζόν η ζήτηση για την Κέρκυρα, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική ενίσχυση του ξενοδοχειακού δυναμικού της, με απώτερο στόχο την ανάδειξή της σε 12μηνο προορισμό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι προκρατήσεις για την επερχόμενη τουριστική σεζόν καταγράφουν άνοδο 27% σε ετήσια βάση, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία να αποτελούν παραδοσιακά τις βασικότερες πηγές τουριστών για το νησί των Φαιάκων με μερίδιο 77%-80% επί του συνόλου των ταξιδιωτών της Κέρκυρας.

Σημαντική άνοδο καταγράφει, την ίδια στιγμή, και η τουριστική κίνηση από την Αλβανία, με 250.000 ταξιδιώτες από τη γειτονική χώρα να επισκέπτονται την Κέρκυρα το 2024.

Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και για το Πάσχα το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν, με τη ζήτηση να κινείται στα περσινά επίπεδα. Με βάση, δε, τις προβλέψεις ο αριθμός των ταξιδιωτών, Ελλήνων και ξένων, που θα επισκεφθούν το Πάσχα το νησί του Ιονίου αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από τις 55 χιλιάδες που καταγράφηκαν πέρυσι.

«Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αλλά και διεθνή τουρισμό. Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, γεγονός που δημιουργεί αυξημένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό», τόνισε ο Σπύρος Χαλικιόπουλος, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η στόχευση

Στόχος των φορέων του νησιού είναι η ενίσχυση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη και η ανάδειξη της Κέρκυρας σε τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στους στρατηγικούς στόχους της τουριστικής πολιτικής του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων επικεντρώθηκε ο Σπ. Χαλικιόπουλος.

«Στόχος μας είναι η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη και η επιμήκυνση της διάρκειας παραμονής. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών, της προώθησης ποιοτικών εμπειριών και της ανάπτυξης υποδομών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των ταξιδιωτών. Με άλλα λόγια στοχεύουμε στην προβολή και προώθηση εκείνης της πλευράς του προορισμού που ξεφεύγει από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», στον πολιτιστικό, θεματικό και ειδικό τουρισμό που ταιριάζει στον προορισμό», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, εστιάζοντας στους τρεις κύριους άξονες της στρατηγικής του δήμου, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τη βελτίωση της απόδοσης.

Μάλιστα, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές, οι φορείς του νησιού επιδιώκουν άνοιγμα σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ και η Ασία, με αιχμή την Κίνα και της Ινδία.

«Τελευταία παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από νέες για εμάς αγορές, και μάλιστα υψηλής δυναμικής, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, αλλά και η Μέση Ανατολή. Οι tour operators αυτών των χωρών δίνουν μεγάλη σημασία στις υποδομές, όπως το αεροδρόμιο και οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές, σημεία στα οποία έχουμε πολύ καλές επιδόσεις», επεσήμανε ο Δημήτρης Διαβάτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας.

Αναβάθμιση υποδομών

Στην ενίσχυση του ξενοδοχειακού δυναμικού του νησιού επικεντρώθηκε ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. «Στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη. Το 2017 τα 5άστερα ξενοδοχεία αντιστοιχούσαν στο 17% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού του νησιού και σήμερα αντιστοιχούν στο 32%. Αντίστοιχα, τα 4άστερα και τα 5άστερα ξενοδοχεία αντιστοιχούσαν στο 45% σε επίπεδο κλινών και σήμερα το σχετικό ποσοστό έχει ανέβει στο 60%», τόνισε ο Χ. Βούλγαρης, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έχει ενισχύσει τον προορισμό.

«Σε ό,τι αφορά τα ξένα brands, σήμερα έχει παρουσία η Marriott και τώρα γίνονται συζητήσεις για τη Hilton και τα Small Luxury Hotels of the World. Έχουμε ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στο νησί. Η Κέρκυρα έχει αλλάξει σελίδα στον μαζικό τουρισμό, έχουν ανακαινιστεί πολλά ξενοδοχεία και έχει αναβαθμίσει υπηρεσίες. Την τελευταία 10ετία έχει καταγραφεί αύξηση ξενοδοχειακών κλινών σε ποσοστό 10%», συμπλήρωσε.

Η εικόνα το 2024

Το 2024 στην Κέρκυρα καταγράφηκαν πάνω από 2,5 εκατ. διαμένοντες επισκέπτες και πάνω από 800.000 ημερήσιοι επισκέπτες από την απέναντι ακτή και την κρουαζιέρα, αριθμοί που αντιστοιχούν στο 7% περίπου της καθαρής τουριστικής κίνησης στη χώρα.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει το νησί του Ιονίου είναι το γεγονός ότι πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση 33% των διεθνών πτήσεων, 20% των πτήσεων εσωτερικού και 6,5% της κρουαζιέρας σε σχέση με το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση 30% σε ό,τι αφορά την κίνηση των πορθμείων και 90% ως προς την κίνηση από την Αλβανία.

«Τα άμεσα τουριστικά έσοδα της Κέρκυρας για το 2024 ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η συμβολή στο τοπικό ΑΕΠ, άμεσα και έμμεσα, έφτασε σε επίπεδο πάνω από 90%, συνεκτιμώντας συνεισφορά και από λιανεμπόριο και εστίαση και συναφείς δραστηριότητες.

Οι επιδόσεις της Κέρκυρας στον τουρισμό συμπαρασύρουν και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως υπηρεσίες, μεταποίηση, χονδρικό εμπόριο», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Μουζακίτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επανεπένδυση των επιχειρηματιών, κάτι που ουσιαστικά συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του τουρισμού.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, το λιανικό εμπόριο συγκεντρώνει το 15% των δαπανών των τουριστών κατά τη διαμονή τους στο νησί.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων