Ανεργία Νοεμβρίου: Πτώση σε ετήσια βάση, άνοδος μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν

Ανεργία Νοεμβρίου: Πτώση σε ετήσια βάση, άνοδος μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν



Η εγγεγραμμένη ανεργία στη ΔΥΠΑ μειώθηκε κατά 7,1% τον Νοέμβριο 2025, με 894.065 ανέργους συνολικά. Ποιοι πλήττονται περισσότερο

 

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει η εγγεγραμμένη ανεργία στη χώρα τον Νοέμβριο του 2025, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ, με το σύνολο των εγγεγραμμένων να διαμορφώνεται στις 894.065. Πρόκειται για μείωση κατά 67.985 άτομα ή 7,1% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2024, εξέλιξη που αποτυπώνει τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε ετήσια βάση, παρά τις έντονες εποχικές διακυμάνσεις.

Μακροχρόνια ανεργία: Σχεδόν ένας στους δύο πάνω από 12 μήνες

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων, 419.790 άτομα παραμένουν στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών, αντιπροσωπεύοντας το 47% του συνόλου. Οι υπόλοιποι 474.275 άνεργοι, ποσοστό 53%, βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας μικρότερο του ενός έτους, στοιχείο που δείχνει αυξημένη κινητικότητα αλλά και συνεχιζόμενη πίεση στις ευάλωτες ομάδες.

Γυναίκες και ηλικίες 30-44 στο επίκεντρο της ανεργίας

Η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες ανέρχονται σε 577.863 άτομα και αντιστοιχούν στο 64,6% των εγγεγραμμένων, έναντι 316.202 ανδρών. Η ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, με 268.986 άτομα, επιβεβαιώνοντας ότι η ανεργία αφορά κυρίως τον ενεργό παραγωγικό πυρήνα του πληθυσμού.

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με 434.019 εγγεγραμμένους, γεγονός που υπογραμμίζει το διαρθρωτικό πρόβλημα αντιστοίχισης δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς.

Αττική και Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνουν σχεδόν τους μισούς ανέργους

Γεωγραφικά, η Περιφέρεια Αττικής παραμένει πρώτη σε απόλυτους αριθμούς, με 264.422 εγγεγραμμένους ανέργους, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 165.733. Μαζί συγκεντρώνουν σχεδόν το 48% της συνολικής εγγεγραμμένης ανεργίας, αντικατοπτρίζοντας τόσο το μέγεθος του πληθυσμού όσο και τις ανισορροπίες της περιφερειακής ανάπτυξης.

Επιδοτούμενοι άνεργοι: Πτώση σε ετήσια βάση, άνοδος σε μηνιαία

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 155.655 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 8,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, αλλά αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Οι κοινοί άνεργοι αποτελούν την πλειονότητα, ενώ οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τρίτο των δικαιούχων, στοιχείο που συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.

Η έντονη μηνιαία αύξηση των εγγεγραμμένων και των επιδοτούμενων ανέργων σε σχέση με τον Οκτώβριο καταδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της εποχικότητας, χωρίς ωστόσο να αναιρεί τη σαφή βελτίωση σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σε φάση προσαρμογής, με θετικά σημάδια αλλά και διαρθρωτικές προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται.

Διαβάστε επίσης: Έως 1.295€ το νέο επίδομα ανεργίας: Περισσότερα για όσους δούλεψαν περισσότερο

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων