Απασχόληση: Οι δεξιότητες που δεν μπορεί να αντικαταστήσει η ΑΙ

Τις κυριότερες δεξιότητες που δεν αυτοματοποιούνται εύκολα σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες παρουσίασε η νέα έρευνα της Experis για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας.
Σημειώνεται ότι η έρευνα βασίζεται σε συμπληρωματικές ερωτήσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup το 2ο τρίμηνο του 2025, με τη συμμετοχή 525 εργοδοτών από την Ελλάδα και 39.449 εργοδοτών παγκοσμίως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο όμιλος.
Ποια δεξιότητα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα την πρώτη θέση ανάμεσα στις δεξιότητες που σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, δεν μπορούν να αντικατασταθούν ή να ενισχυθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη στον χώρο εργασίας κατέχει η στρατηγική σκέψη με ποσοστό 33%.
Ακολουθούν, η διαχείριση ομάδας με ποσοστό 31%, οι δεξιότητες επικοινωνίας με ποσοστό 30% και η ηθική κρίση με ποσοστό επίσης 30%. Τη λίστα συμπληρώνουν η επίλυση προβλημάτων (28%), η εξυπηρέτηση πελατών (25%), η δημιουργικότητα & παραγωγή ιδεών (25%), η τεχνική εξειδίκευση (24%), οι δεξιότητες πωλήσεων (22%), η διδασκαλία & εκπαίδευση (21%) και η διαχείριση έργων (18%).
Από την άλλη, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτες στη λίστα σύμφωνα με την ανακοίνωση κατατάσσονται η ηθική κρίση (33%), η εξυπηρέτηση πελατών (31%) και η διαχείριση ομάδας (30%).
Οι Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι η ενίσχυση των παραπάνω δεξιοτήτων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι είναι εξίσου κρίσιμο οι υποψήφιοι να δώσουν προτεραιότητα στη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έτσι ώστε να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον εργασίας που ενισχύεται ολοένα και περισσότερο με εργαλεία AI.
Οι λιγότερο απειλούμενες δεξιότητες ανά τομέα
Την ίδια ώρα, η έρευνα καταδεικνύει τις δεξιότητες που απειλούνται λιγότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες στους κλάδους της Πληροφορικής, της Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και των Υπηρεσιών Επικοινωνίας.
Ειδικότερα, στον τομέα της Πληροφορικής η ηθική κρίση αναδείχθηκε ως η κορυφαία δεξιότητα που δεν μπορεί να υποκατασταθεί ή να ενισχυθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη, με ποσοστό 44%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η στρατηγική σκέψη με ποσοστό 40% και στην τρίτη θέση η διαχείριση ομάδας με 36%. Τη λίστα συμπληρώνουν οι δεξιότητες επικοινωνίας (32%) και η επίλυση προβλημάτων (20%).
Την ίδια ώρα, στον κλάδο της Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας πρώτη στη λίστα βρίσκεται η στρατηγική σκέψη με ποσοστό 36%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η διαχείριση ομάδας (32%), ενώ ακολουθούν η ηθική κρίση (29%), η επίλυση προβλημάτων (29%) και οι δεξιότητες επικοινωνίας (25%).
Τέλος, στον τομέα των Υπηρεσιών Επικοινωνίας στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι δεξιότητες επικοινωνίας με ποσοστό 48% και η επίλυση προβλημάτων επίσης με 48%. Ακολουθούν η στρατηγική σκέψη (34%), η διαχείριση ομάδας (34%) και η ηθική κρίση (21%).
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.