Απρόσμενη νοσταλγία – Πάνω από το 66% των Ρουμάνων θεωρούν «καλό ηγέτη» τον Ceausescu – «Λάθος η εκτέλεσή του»

Η κοινωνική ανασφάλεια, η φτώχεια, η διαφθορά και η απογοήτευση από τις ευρωπαϊκές υποσχέσεις φαίνεται να πυροδοτούν την ανάγκη για «δικαιοσύνη» και σταθερότητα, την οποία πολλοί ταυτίζουν με την κομμουνιστική περίοδο
Πάνω από 66% των Ρουμάνων θεωρούν σήμερα τον Nicolae Ceausescu «καλό ηγέτη», ενώ τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 71% στους άνω των 60 ετών.
νοσταλγία για την κομμουνιστική εποχή αναβιώνει, καθώς η σημερινή Ρουμανία, μέλος της ΕΕ, θεωρείται από την πλειοψηφία ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση (63,5%).
Η κοινωνική ανασφάλεια, η φτώχεια, η διαφθορά και η απογοήτευση από τις ευρωπαϊκές υποσχέσεις φαίνεται να πυροδοτούν την ανάγκη για «δικαιοσύνη» και σταθερότητα, την οποία πολλοί ταυτίζουν με την κομμουνιστική περίοδο.
Σύμφωνα με έρευνα του Inscop, 90% των Ρουμάνων δηλώνουν πως τότε υπήρχε λιγότερη διαφθορά, 77% πιστεύουν πως η χώρα ήταν πλουσιότερη και 73% πως απολάμβανε μεγαλύτερο σεβασμό διεθνώς.
Παράλληλα, η αποδοκιμασία της εκτέλεσης του Ceausescu και της δίκης του, που σήμερα χαρακτηρίζεται άδικη από τους περισσότερους Ρουμάνους, αναδεικνύει μια συλλογική αναθεώρηση της Ιστορίας που ανησυχεί τις φιλελεύθερες ευρωπαϊκές ελίτ.
Η αυξανόμενη αποξένωση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η αντίληψη ότι δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία επιλογών, και η συναισθηματική μετάδοση των θετικών μνημών από γενιά σε γενιά, καλλιεργούν εύφορο έδαφος για ιστορικό αναθεωρητισμό.
Η σύγκρουση μεταξύ μνήμης και επίσημης ιστορίας, η πολιτική εκμετάλλευση της νοσταλγίας και η βαθιά κοινωνική κρίση στη Ρουμανία θέτουν ερωτήματα για την πορεία όχι μόνο της χώρας, αλλά και της ΕΕ συνολικά.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.