Από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία: Σχέση αλληλεξάρτησης και ανησυχία στην αγορά ομολόγων

Τα αμερικανικά ομόλογα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι η μόνη αγορά ομολόγων που βλέπει τις αποδόσεις να αυξάνονται. Το sell-off που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι αμερικανικό φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη πιο έντονο σε άλλες χώρες φέτος.
Στην αγορά των ομολόγων επικρατεί ανησυχία κυρίως λόγω του ελλείμματος του προϋπολογισμού και των διογκωμένων χρεών των κυβερνήσεων που αναμένεται να συνεχίσουν να «φουσκώνουν».
Οι ανησυχίες των επενδυτών έγιναν εμφανείς αυτή την εβδομάδα όταν ενώ στις ΗΠΑ συζητιόταν το σαρωτικό νομοσχέδιο για τη φορολογία και τις δαπάνες- το οποίο και έλαβε τελικά έγκριση-, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο του κυβερνητικού δανεισμού ακολούθησαν τις έντονες διακυμάνσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που προκάλεσαν οι κινήσεις του Τραμπ στο θέμα των δασμών τον περασμένο μήνα, όταν το αμερικανικό χρέος δεν κατάφερε να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλο ως ασφαλές καταφύγιο.
Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 4,61% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 63 μονάδων βάσης από τα επίπεδα που είχε βρεθεί στις αρχές Απριλίου. Αντίστοιχα, η απόδοση του 30ετούς έφτασε στο 5,13%. Αυτό σημαίνει αύξηση 74 μονάδων βάσης από τον Απρίλιο και 31 μονάδων βάσης από την αρχή του έτους.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Business Insider, το 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου είναι σχεδόν αμετάβλητο για το έτος, παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις, και οι παρατηρητές θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο για να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης της αγοράς ομολόγων. Έτσι φέρνει τρία παραδείγματα, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 5,54% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 40 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση. Η χώρα αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα που ανέρχεται στα 185,5 δισ. δολάρια φέτος, ελαφρώς δηλαδή χαμηλότερο από τα επίπεδα του περασμένου έτους, σύμφωνα με εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογιστικής Ευθύνης. Αναμένει ότι ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να καταγράφει έλλειμμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Στη Γερμανία, το 30ετές ομόλογο σημείωσε άνοδο έως και 3,16% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 57 μονάδων βάσης φέτος. Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κυβέρνηση της Γερμανίας κατέγραψε έλλειμμα 134,5 δισ. δολαρίων το 2024, αυξημένο κατά 16,9 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι πληρωμές τόκων για το χρέος της αυξήθηκαν επίσης κατά 24% πέρυσι.
Στην Ιαπωνία, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε έως και 3,16% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 89 μονάδων βάσης από τον Ιανουάριο και «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδό της από το 1999, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πηγή ανησυχίας το χρέος
Οι αποδόσεις αποτελούν ένδειξη ότι επικρατεί δυσαρέσκεια στην αγορά ομολόγων λόγω των υψηλών επίπεδων κρατικού δανεισμού και του ελλείμματος του προϋπολογισμού. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι μόνο πρόβλημα των ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια ελλείμματα σχεδόν παντού, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο Business Insider ο Michael Brown, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην Pepperstone. «Νομίζω ότι το μεγάλο ζήτημα για τους συμμετέχοντες στην αγορά είναι ότι γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα εδώ και χρόνια».
Το δημόσιο χρέος προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές για διάφορους λόγους.
- Περιορισμένα κεφάλαια. Ο υψηλότερος δανεισμός σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να εξυπηρετούν το χρέος τους, δαπανώντας λιγότερα σε άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
- Πληθωρισμός και επιτόκια. Το χρέος είναι πληθωριστικό. Εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί λόγω του μεγάλου κρατικού δανεισμού, τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την πορεία των τιμών. Ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και τελικά βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη.
Τελικά, οι αγορές ομολόγων υποδεικνύουν στις κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να σταματήσουν να δανείζονται όπως στην εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μια εποχή που διήρκεσε από την εποχή μετά την κρίση του 2008 και έως το τέλος της πανδημίας, σημειώνει το Business Insider.
Τα βλέμματα στην Ιαπωνία
Η κίνηση στις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους επενδυτές. Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων, οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική υγεία της χώρας.
Αυτό απειλεί το «carry trade» (η πρακτική κατά την οποία ένας επενδυτής δανείζεται από μία χώρα με χαμηλά επιτόκια, μέσω ενός φθηνού νομίσματος, και τα επανεπενδύει στο ενεργητικό μίας άλλης χώρας με υψηλότερα επιτόκια, ισχυρότερο νόμισμα και κατά συνέπεια υψηλότερες αποδόσεις), το οποίο συνεπάγεται ότι οι επενδυτές δανείζονται γεν με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και στη συνέχεια τα ανταλλάσσουν με δολάρια για να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές και ομόλογα.
Οι υψηλότερες ιαπωνικές αποδόσεις ωθούν επίσης τους εγχώριους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις συμμετοχές τους σε αμερικανικά ομόλογα και να επιστρέψουν στα ιαπωνικά που προσφέρουν πλέον συγκρίσιμες αποδόσεις.
Η Deutsche Bank επεσήμανε αυτή τη δυναμική αυτή την εβδομάδα, με τον George Saravelos της τράπεζας να την αποκαλεί «τον σημαντικότερο δείκτη της αγοράς για την επιτάχυνση των δημοσιονομικών κινδύνων των ΗΠΑ».
«Θα υποστηρίζαμε ότι το sell-off στα ιαπωνικά ομόλογα αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ: καθιστώντας τα ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους τοπικούς επενδυτές, ενθαρρύνει περαιτέρω εκποιήσεις από τις ΗΠΑ».
Η προειδοποίηση ήρθε και από άλλους αυτή την εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία θα πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των επενδυτών.
«Αν, όπως εμείς, πιστεύετε ότι η ποσοτική χαλάρωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν καθοριστική για τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών σε φάση ”φούσκας”, τότε η συνεχιζόμενη πτώση της ιαπωνικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλάζει τα δεδομένα», έγραψε σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα ο Albert Edwards, στρατηγικός αναλυτής της Société Générale.
Οι υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ επηρεάζουν τελικά και τις τιμές των μετοχών, υπογράμμισε επίσης ο Brown. «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε με βεβαιότητα, αλλά αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να πλησιάζουμε στην αρχή ενός κλασικού κύκλου τύπου ”τα ομόλογα καταστρέφουν τις μετοχές, μέχρι οι μετοχές να καταρρεύσουν τόσο πολύ που να διορθώσουν ξανά την αγορά ομολόγων”».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.