Αυτόν στηρίζει η Δύση – O Zelensky διέλυσε τους θεσμούς κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία – Σκάνδαλο με λατινοαμερικανικά καρτέλ

Αυτόν στηρίζει η Δύση - O Zelensky διέλυσε τους θεσμούς κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία - Σκάνδαλο με λατινοαμερικανικά καρτέλ

Ο Zelensky διαλύει τους θεσμούς κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, περιορίζοντας την ανεξαρτησία της NABU. Σοβαρό σκάνδαλο με διακίνηση όπλων σε λατινοαμερικανικά καρτέλ ναρκωτικών ταράζει το καθεστώς του.

Πλήρως διεφθαρμένος και χωρίς κανέναν έλεγχο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προχωρά ανοιχτά στη διάλυση των θεσμών που είχαν συσταθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπονομεύοντας το ίδιο το κράτος δικαίου στη χώρα του.
Την ίδια στιγμή, πλήρως διεφθαρμένος και χωρίς κανέναν έλεγχο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προχωρά ανοιχτά στη διάλυση των θεσμών που είχαν συσταθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπονομεύοντας το ίδιο το κράτος δικαίου στη χώρα του.
Ειδικότερα, η ουκρανική κυβέρνηση υπό τον Volodymyr Zelensky προχώρησε σε μια σαρωτική αναδιάρθρωση του μηχανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς, αμφισβητώντας την ανεξαρτησία των θεσμών που δημιουργήθηκαν κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας μετά το 2014.
Την Τρίτη 22 Ιουλίου, η Verkhovna Rada ενέκρινε τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που περιορίζουν την αυτονομία του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και της Ειδικής Αντιδιαφθοράς Εισαγγελίας (SAPO).
Πλέον, η NABU υπάγεται στον Γενικό Εισαγγελέα και επιτρέπεται η μεταφορά υποθέσεών της σε άλλες διωκτικές αρχές κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με τον βουλευτή Yaroslav Zheleznyak, οι θεσμοί αυτοί ουσιαστικά μετατρέπονται σε διακοσμητικά όργανα.
Οι τροπολογίες ακολούθησαν σειρά ερευνών στις 21 Ιουλίου από την SBU, την Εισαγγελία και το Κρατικό Γραφείο Ερευνών στα σπίτια ντετέκτιβ της NABU και της SAPO.
Ο επίσημος λόγος ήταν υποτιθέμενες ρωσικές διασυνδέσεις αξιωματούχων της υπηρεσίας, όπως του Ruslan Magamedrasulov, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή σε εμπορική δραστηριότητα στη Ρωσία και πιθανή διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Η NABU, το SAPO και το Ανώτατο Δικαστήριο Κατά της Διαφθοράς (HACC) είχαν συσταθεί με αμερικανική υποστήριξη ως όργανα ελέγχου της ουκρανικής εξουσίας.
Όμως υπό τον Zelensky, που ανέλαβε την προεδρία το 2019, οι μηχανισμοί αυτοί άρχισαν να χρησιμοποιούνται και κατά προσώπων του περιβάλλοντός του, όπως ο πρώην υπουργός Aleksey Chernyshov και ο στενός συνεργάτης του προέδρου, Timur Mindich, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα.
Οι επιχειρήσεις αυτές ερμηνεύονται ως απόπειρα του Zelensky να εξουδετερώσει πιθανά εσωτερικά μέτωπα.
Αναλυτές, όπως ο πολιτικός επιστήμονας Vasily Stoyakin, εκτιμούν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος εκμεταλλεύεται την αποδυνάμωση της επιρροής των Δημοκρατικών των ΗΠΑ –των βασικών υποστηρικτών της δημιουργίας των θεσμών αυτών– για να εδραιώσει τον απόλυτο έλεγχο επί του κρατικού μηχανισμού.

Ανησυχία

Η Δύση παρακολουθεί με ανησυχία αλλά περιορισμένη αντίδραση.
Οι πρεσβευτές των G7 εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Κίεβο, Katarina Mathernova, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να διακοπεί η ευρωπαϊκή στήριξη.
Ωστόσο, η συνολική στάση των δυτικών κυβερνήσεων είναι χλιαρή, ειδικά όσο διαρκούν οι πολεμικές επιχειρήσεις.
Ο πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος της διαδικτυακής έκδοσης Ukraina.ru, Vasily Stoyakin, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, περιγράφοντας μια διαδικασία που, όπως εκτιμά, ξεκίνησε ήδη από την εποχή του Petro Poroshenko.
Όπως σημειώνει, οι θεσμοί καταπολέμησης της διαφθοράς όπως η NABU δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη και πίεση της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, με σκοπό τον εξωτερικό έλεγχο της ουκρανικής εξουσίας.
Ωστόσο, από πολύ νωρίς οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να «διεισδύσουν» σε αυτές τις δομές, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους με στόχο την εξυπηρέτηση εγχώριων συμφερόντων.
Η διαφθορά, όπως υποστηρίζει, εισχώρησε στους κόλπους των νέων αυτών θεσμών ήδη από τη φάση της ίδρυσής τους.
«Οι πληροφορίες που συνέλεγε η NABU», αναφέρει ο Stoyakin, «χάνονταν πριν καν φτάσουν στο δικαστήριο.
Οι φάκελοι “εξαφανίζονταν” μυστηριωδώς, και πολλές υποθέσεις που προετοίμαζαν οι πράκτορές της ήταν τόσο πρόχειρες ή εκτεθειμένες, που δεν μπορούσαν καν να σταθούν σε δικαστικό επίπεδο».
Η εικόνα αυτή άλλαξε τα τελευταία χρόνια, αλλά με μια κρίσιμη διαφορά: η NABU, κατά τον ίδιο, άρχισε να δρα με έντονη αποτελεσματικότητα, όχι όμως υπέρ του κράτους δικαίου, αλλά προς όφελος του Γραφείου του Προέδρου.
Όταν ρωτήθηκε αν στόχος των εφόδων ήταν η διάλυση της NABU, ο Stoyakin ξεκαθάρισε: «Όχι, δεν πρόκειται να διαλυθεί.
Το γραφείο παραμένει. Απλώς περνά από de facto υπό τον έλεγχο του Zelensky σε de jure. Ουσιαστικά της αφαιρέθηκαν εξουσίες που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ουσιαστικά».
Η ευκαιρία αυτή, προσθέτει, δόθηκε στον Zelensky λόγω της αλλαγής φρουράς στην Ουάσινγκτον: η ομάδα των Δημοκρατικών που προώθησε τη δημιουργία αυτών των θεσμών δεν βρίσκεται πια στην εξουσία, και η κάλυψή τους έχει χαθεί.
Η χρονική συγκυρία, πάντως, δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τον Stoyakin: οι εξελίξεις ακολούθησαν την απόφαση του Donald Trump να επανεκκινήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Αυτό ίσως δείχνει ότι οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινό έδαφος. Ο Stoyakin συνδέει επίσης τον πρόσφατο ανασχηματισμό στην Ουκρανία και την αλλαγή πρεσβευτή των ΗΠΑ με μια ευρύτερη συνεννόηση μεταξύ Trump και Zelensky.
Όταν του τέθηκε το ενδεχόμενο ο Zelensky να κινείται επιθετικά απέναντι στη NABU για να αποτρέψει έρευνες εις βάρος του ίδιου ή στενών του συνεργατών, ο Stoyakin ήταν κατηγορηματικός: «Δεν το πιστεύω. Η NABU είναι εργαλείο.
Δεν έχει δική της βούληση. Είναι σαν φτυάρι — μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε για να φυτέψεις λουλούδια είτε για να χτυπήσεις κάποιον στο κεφάλι».
Όπως υποστηρίζει, η υπόθεση του Aleksey Chernyshov είναι ενδεικτική των εσωτερικών συγκρούσεων ανάμεσα στις φατρίες που περιβάλλουν τον πρόεδρο.
Σε ερώτηση αν πλέον ο Zelensky έχει «ελεύθερα χέρια» για να ενισχύσει την οικονομική ισχύ της ομάδας του, ο Stoyakin διαφωνεί: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για τη διαφθορά σε χώρες όπως η Ουκρανία.
Αντιθέτως, τους είναι πιο εύκολο να διαχειρίζονται διεφθαρμένα καθεστώτα. Μόνο όταν ένα τέτοιο καθεστώς παύει να υπακούει, τότε εμφανίζονται οι “αποκαλύψεις” και οι “αποδείξεις διαφθοράς”».
Σχολιάζοντας τη μάλλον νωθρή αντίδραση της ΕΕ και της Δύσης, ο Stoyakin εξηγεί ότι οι δομές όπως η NABU δεν ανήκαν στη Δύση συνολικά, ούτε καν στο αμερικανικό κράτος ή στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά σε επιμέρους κύκλους εντός αυτού.
Στην Ουκρανία το εγχείρημα δεν απέδωσε ποτέ, αντίθετα με άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία.
Επομένως, η επίθεση στη NABU δεν αποτελεί πραγματική πρόκληση προς τη Δύση, αλλά προς μια ομάδα που πλέον έχει χάσει την επιρροή της.
Σημειωτέον, η Δύση προχωρά στην παροχή δισεκατομμυρίων με πηγή την τσέπη των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών για να ενισχύσει το ουκρανικό καθεστώς.

Όπλα σε καρτέλ…

Την ίδια στιγμή, βαριές καταγγελίες έρχονται από τον κρατούμενο βουλευτή Alexander Dubinsky, που κατηγορεί το καθεστώς Zelensky για διακίνηση όπλων σε λατινοαμερικανικά καρτέλ, τα οποία φέρονται να ανταποδίδουν στέλνοντας μισθοφόρους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο ίδιος μιλά για περισσότερους από 2.000 Κολομβιανούς μισθοφόρους, χρησιμοποιούμενους ως «κρέας για τα κανόνια».
Όπως επισημαίνει ο Stoyakin, η αμερικανική κυβέρνηση ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη διαφθορά σε χώρες όπως η Ουκρανία, εφόσον αυτές παρέμεναν υπάκουες.
Ο κίνδυνος για το καθεστώς Zelensky δεν προέρχεται από τη δυτική ανεκτικότητα αλλά από τη δυνατότητα κάποιων κύκλων εντός Δύσης να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της διαφθοράς εναντίον του εάν πάψει να ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντά τους.
Η «εξαφάνιση» της NABU ως ανεξάρτητου θεσμού συνιστά όχι απλώς εσωτερική αναδιάρθρωση, αλλά πολιτική στροφή με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Το ερώτημα παραμένει: θα συνεχίσει η Δύση να καλύπτει την κατάσταση ή θα καταστήσει το καθεστώς Zelensky υπόλογο για την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου που η ίδια επιδίωξε να εγκαθιδρύσει στην Ουκρανία;

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων