Βίαιη προσαγωγή ή εισαγγελέας; Η υπόθεση «Φραπέ» γίνεται πολιτική νάρκη – FinanceNews.gr
Ένταση στην Ολομέλεια για την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: Μαρινάκης και Μάντζος συγκρούονται για την υπόθεση Ξυλούρη-«Φραπέ»
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ μετατράπηκε σε σκληρή πολιτική αναμέτρηση, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος έθεσε ζήτημα για τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδέοντας την άρνηση του μάρτυρα Γιώργου Ξυλούρη, γνωστού και ως «Φραπές», με όσα συνέβησαν στην προσφάτη συνεδρίαση.
Ο Παύλος Μαρινάκης, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, απάντησε με έντονο ύφος, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν καλύπτει κανέναν και πως η παραπομπή του Ξυλούρη στον εισαγγελέα αποδεικνύει το αντίθετο. «Αυτός που θέλει να συγκαλύψει δεν στέλνει μάρτυρα στον εισαγγελέα», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις εν μέσω μίας ουσιαστικής διερεύνησης.
Η διαμάχη για τη βίαιη προσαγωγή και το δικαίωμα σιωπής
Το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τη βίαιη προσαγωγή του «Φραπέ», υποστηρίζοντας ότι δεν δικαιούται να επικαλεστεί το δικαίωμα της σιωπής αφού δεν είναι ούτε κατηγορούμενος ούτε ύποπτος. Ο Μαρινάκης απάντησε με μια αιχμηρή αποστροφή, «Τι θα γίνει αν έρθει με βίαιη προσαγωγή και δεν απαντήσει;» σημειώνοντας ότι η ΝΔ επιλέγει να κινηθεί θεσμικά μέσω της Δικαιοσύνης.
Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί «ολισθηρό δρόμο επιβίωσης», υιοθετώντας όπως είπε, τη ρητορική της προηγούμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν μπορεί να μιλάτε για τοξικότητα όταν εσείς έχετε κατηγορήσει βουλευτές και υπουργούς για ανυπόστατα γεγονότα», ανέφερε.
Η απάντηση Μάντζου και οι αναφορές στο χθεσινό επεισόδιο
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάντζος επέμεινε πως η εικόνα στην Εξεταστική αποτελεί θεσμικό εκτροχιασμό, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι από τον Ιούλιο του 2025 επιχειρεί να «θάψει» το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, προκρίνοντας τη δική της διαδικασία. Επέμεινε επίσης ότι ο εισηγητής της ΝΔ προπηλάκισε μάρτυρα και απείλησε δημοσιογράφο, υποστηρίζοντας πως αυτά από μόνα τους θα έπρεπε να τερματίσουν τη συζήτηση.
Ο κ. Μάντζος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της άρνησης κατάθεσης από τον Ξυλούρη, θέτοντας το ερώτημα: «Με ποια ιδιότητα επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής;» Και κάλεσε ανοιχτά την κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ της βίαιης προσαγωγής του.
Παρέμβαση Βούλτεψη και αναφορά στη δημοσιογράφο του ΠΑΣΟΚ
Η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, υπόγραψε ότι η δημοσιογραφική ιδιότητα δεν καταργείται ακόμη και όταν κάποιος εργάζεται σε γραφείο Τύπου κόμματος, καταλογίζοντας στην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ότι δεν διασταύρωσε τα γεγονότα για το επεισόδιο στην Εξεταστική. Πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισαν πως δεν υπήρξε σωματική επίθεση.
Κάλεσε μάλιστα την εκπρόσωπο Τύπου να αναγνωρίσει το λάθος της «ως δημοσιογράφος», ενώ ζήτησε και από τον Μακάριο Λαζαρίδη να κάνει «ένα βήμα πίσω» ώστε να λήξει η αντιπαράθεση.
Διαβάστε επίσης: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα ο «Φραπές» – Η ΝΔ ανεβάζει το θερμόμετρο της σύγκρουσης
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




