Βουλή: Ο Καραμανλής παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο με 157 «ναι» – FinanceNews.gr

Βουλή: Ο Καραμανλής παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο με 157 «ναι» - FinanceNews.gr



Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή Καραμανλή για την τραγωδία των Τεμπών με 157 «ναι», ενώ η αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία

 

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία, φαίνεται αποφασισμένη η Βουλή να στείλει τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο. Από τους 164 συμμετέχοντες στη μυστική ψηφοφορία της 22ης Ιουλίου, οι 157 ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), με μόλις 6 κατά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο.

Η πλειοψηφική απόφαση δείχνει τη σαφή πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει τη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης απείχαν, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ αρκετοί ανεξάρτητοι έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Τα επόμενα στάδια: Δικαστικό Συμβούλιο και κλήρωση

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα, οι διαδικασίες θέτουν σε λειτουργία τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να συγκροτηθεί Δικαστικό Συμβούλιο με τυχαία επιλογή πέντε τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών από Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με τον Εισαγγελέα και τον αναπληρωτή του.

Στη συνέχεια, η σύνθεση αυτή θα κληθεί να αξιολογήσει, κάτω από αυστηρό νομικό πλαίσιο, αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για άσκηση ποινικής δίωξης. Το «μοντέλο Τριαντόπουλου», με άμεση παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο, επιταχύνει τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.

Φωνές πολιτικού σκεπτικισμού

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αποχώρησαν καταγγέλλοντας «συγκάλυψη» και παραβίαση της διαδικασίας· έκριναν το αίτημα Καραμανλή ως ανάρμοστο και μεροληπτικό. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε πιθανή «ακυρότητα» της διαδικασίας, λόγω ελλείψεων στα αποδεικτικά στοιχεία και στην κατ’ ουσία παράκαμψη των κανόνων περί έρευνας.

Σύμφωνα με απόψεις από κατάθεση βουλευτών, η πρωτοβουλία για το «μοντέλο Τριαντόπουλου» αποδεικνύει προσπάθεια της πλειοψηφίας να αποφύγει αναλυτική εξέταση των στοιχείων, κάτι που οδήγησε σε σημαντικές αντιδράσεις.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων