Βρετανία: Η Βουλή ενέκρινε τη διάσωση της εγχώριας χαλυβουργίας

Η χαλυβουργία British Steel, η οποία ανήκει σε κινεζικό όμιλο είναι μία από τις μεγάλες βιομηχανίες στη Βρετανία που έπληξαν οι δασμοί.
Σε μια σπάνια -για τα οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου- κίνηση, η Βρετανική Βουλή ψήφισε έκτακτο νόμο κρατικοποίησης της εταιρείας, ώστε να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να κρατήσει ανοικτές τις υψικαμίνους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.
Η Βουλή των Κοινοτήτων, κλήθηκε να συνεδριάσει πρώτη φορά εδώ και 43 χρόνια ημέρα Σάββατο.
Εν τέλει ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για διάσωση της British Steel, με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δύο τελευταίες υψικάμινοι που χρονολογούνται από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, και για να μην χαθούν 2.700 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, υπήρξαν βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρήκαν το νομοσχέδιο άτολμο, εγείροντας θέμα εθνικοποίησης.
Πολλοί επισήμαναν ως επιζήμια για την στρατηγική ανεξαρτησία της χώρας να τελεί η παραγωγή χάλυβα υπό κινεζική ιδιοκτησία, ειδικά σε μία περίοδο διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού.
«Ποτέ ξανά, συνάδελφοι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε μία στρατηγικής σημασίας εταιρία σαν και αυτή να πέσει στα χέρια των Κινέζων, των Ρώσων ή όποιου άλλου», δήλωσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, ΄Εντουαρντ Λι.
Είναι ενδεικτικό ότι η κινεζική «Τζίνγκι» απειλούσε να βάλει λουκέτο στην μονάδα στο Σκάνθορπ, που είχε αγοράσει επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενη ημερήσιες ζημίες ύψους 800 χιλιάδων ευρώ που απέδιδε και στους αμερικανικούς δασμούς 25% στην εισαγωγή βρετανικού χάλυβα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.