Γαλλία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη Βιλερουά ντε Γκαλό – Άγνωστοι οι λόγοι
Παραιτήθηκε απροσδόκητα και πρόωρα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε μια κίνηση που αφήνει την επιλογή του διαδόχου του στον Εμανουέλ Μακρόν -αντί να προκύψει πιθανός μελλοντικός πρόεδρος από την άκρα δεξιά.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση, η οποία τίθεται σε ισχύ τον Ιούνιο, σημαίνει ότι ένας από τους πιο σημαντικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη θα αποχωρήσει πολύ πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του, τον Οκτώβριο του 2027, όταν θα έχουν προηγηθεί οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, με φαβορί την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση.
Ο Βιλερουά, του οποίου η θέση συνεπάγεται θέση και στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξήγησε σε δηλώσεις του ότι του είχε προσφερθεί μια θέση που δεν μπορούσε να αρνηθεί, να διευθύνει ένα ίδρυμα για νέους με προβλήματα, και ότι η απόφασή του να αποχωρήσει ήταν «προσωπική».
«Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας μου, μου φαίνεται ότι έχω ολοκληρώσει τον πυρήνα της αποστολής μου», ανέφερε σε δελτίο τύπου, ενώ σε ξεχωριστή επιστολή του παραδέχεται στους υπαλλήλους της Τράπεζας της Γαλλίας ότι «αυτή η απόφαση μπορεί να σας εκπλήξει».
Όποιο κι αν είναι το κίνητρό του, η αποχώρηση του κυβερνήτη επιτρέπει την αλλαγή φρουράς σε μια σχετικά ευνοϊκή στιγμή για τη Γαλλία -με τον προϋπολογισμό για το 2025 να έχει τελικά ψηφιστεί-, σε αντίθεση με τη νευρικότητα που επικρατεί γύρω από τη διαδοχή στην αμερικανική Fed, εν μέσω πιέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει το Bloomberg.
Ακόμα κι έτσι, η ευκαιρία που δίνει στον Μακρόν να αφήσει το στίγμα του στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής μετά το τέλος της θητείας του ως Γάλλου προέδρου πιθανότατα θα ενοχλήσει τους υποψηφίους στις εκλογές του 2027, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν το προνόμιο να ορίσουν εκείνοι τον επόμενο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί ηγέτες Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία και αμφότεροι θα ήταν επικρατέστεροι. Το κόμμα τους έχει μετριάσει τη ρητορική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως αντίθετο στην αποδοχή των βασικών θεσμών της Ευρώπης.
Η άκρα δεξιά, μαζί με την άκρα αριστερά, έχουν επίσης συγκρουστεί με τις κυβερνήσεις του Μακρόν για τον προϋπολογισμό και έχουν επανειλημμένα επιδιώξει να απομακρύνουν τους πρωθυπουργούς του και να προκαλέσουν εκλογές, με αιχμή την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Ο διορισμός του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας υπόκειται σε ακροάσεις στις οικονομικές επιτροπές της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Η επιλογή προέδρου μπορεί να σταματήσει εάν τα τρία πέμπτα των συνδυασμένων ψήφων και στις δύο επιτροπές είναι αρνητικά.
«Ο χρόνος από τώρα έως τις αρχές Ιουνίου είναι επαρκής για να οργανώσω ήρεμα τη διαδοχή μου, σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας», ανέφερε ο Βιλερουά στην επιστολή προς τους εργαζομένους, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τον Μακρόν, τις κυβερνητικές αρχές και την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την απόφασή του.
Οι ακροαριστερές και ακροδεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες θα ήταν πιο πιθανό να αντιταχθούν στην επιλογή του Μακρόν, επέκτειναν την παρουσία τους στην επιτροπή οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης μετά τις εκλογές του 2024. Αλλά μαζί έχουν λιγότερα από 30 από τα 73 μέλη, ενώ η αντίστοιχη ομάδα 49 μελών στη Γερουσία κυριαρχείται από συντηρητικούς, κεντρώους και πιο μετριοπαθείς αριστερούς.
Αναδιάρθρωση της ΕΚΤ
Η αποχώρηση του Βιλερουά προστίθεται σε μια ευρύτερη ανατροπή στη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς οι θητείες τόσο της Λαγκάρντ όσο και του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν πρόκειται να λήξουν τον επόμενο χρόνο.
Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει νέες εικασίες σχετικά με την πρόωρη αποχώρηση της Λαγκάρντ, ώστε αντίστοιχα πριν από τις γαλλικές εκλογές να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τη διαδοχή της. Καθώς τρεις θέσεις μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου μένουν κενές το 2027, οι πολιτικοί θα μπορούσαν να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ σε πακέτο με τις άλλες δύο θέσεις, επισπεύδοντας την απόφαση στις αρχές του νέου έτους.
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να φαίνεται ακόμη πιο λογικό, αν η Γαλλία διεκδικήσει τον ρόλο του επικεφαλής οικονομολόγου όταν αποχωρήσει ο Λέιν, τον επόμενο Μάιο. Διαφορετικά, η χώρα θα είχε και τις δύο θέσεις για σχεδόν έξι μήνες.
Ο Βιλερουά παρακολούθησε στενά τις πρόσφατες προσπάθειες του Τραμπ να πιέσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, οι οποίες οδήγησαν στον διορισμό του Κέβιν Γουόρς ως επόμενου προέδρου της. Ήταν μεταξύ των συναδέλφων του παγκοσμίως που δήλωσαν «πλήρη αλληλεγγύη» στον νυν επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε δήλωσή τους τον περασμένο μήνα, επιμένοντας ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας «αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας των τιμών, της χρηματοπιστωτικής και της οικονομικής σταθερότητας».
Η πρόωρη παραίτηση του Βιλερουά θα απομακρύνει μια από τις πιο ήπιες φωνές της ΕΚΤ. Πιο πρόσφατα, προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι «ευέλικτη» όσον αφορά το κόστος δανεισμού, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι υποτίμησης του πληθωρισμού είναι πιο σημαντικοί από εκείνους της υπέρβασης. Με τις αυξήσεις των τιμών κοντά στον στόχο του 2%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια από τον Ιούνιο.
Οι πιθανοί διάδοχοι
Για τον Μακρόν, υπάρχει ευρύ φάσμα εξειδικευμένου προσωπικού προς αντικατάσταση του Βιλερουά. Οι προηγούμενοι κυβερνήτες ήταν συνήθως πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών και όλοι, από τη δεκαετία του 1980, ήταν απόφοιτοι της Ecole Nationale d’Administration, ή ENA, σχολής ελίτ για κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Εάν ο πρόεδρος -ο ίδιος απόφοιτος της ENA- επιλέξει από την ίδια ομάδα, θα έχει αρκετές επιλογές έμπειρων στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του νυν επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών Μπερτράν Ντιμόν και των δύο προκατόχων του -του Εμανουέλ Μουλέν, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου, και της Οντίλ Ρενό-Μπασό, νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Από αυτούς, ο Μουλέν θα ήταν η πιο πολιτικά ευαίσθητη επιλογή, καθώς έχει αναλάβει ανώτερους συμβουλευτικούς ρόλους επί Μακρόν.
Επίσης, υπάρχει και η επιλογή του νυν επικεφαλής της γαλλικής αρχής ανταγωνισμού Μπενουά Κερ, αντίπαλου του Βιλερουά το 2015, ο οποίος προηγουμένως υπηρετούσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Άλλη επιλογή αποτελεί η Aνιές Μπενασί-Κιερέ, αναπληρώτρια διοικήτρια στην Τράπεζα της Γαλλίας, άλλοτε επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




