Γερμανία: Μείωση γραφειοκρατίας και απευθείας αναθέσεις για τον στρατό

Ανάβει η συζήτηση για την υποχρεωτική στράτευση στη Γερμανία


Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο που έχει στόχο να διευκολύνει την αγορά εξοπλισμού για τον στρατό της χώρας, ο οποίος καλείται να εκσυγχρονιστεί με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως έχει θέσει ως στόχο ο συντηρητικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.

Το νομοσχέδιο «θα καταστήσει ασφαλέστερη τη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την υπουργό Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε. Το κείμενο προβλέπει εξαιρέσεις για να απλοποιηθεί η σύναψη δημόσιων συμβάσεων που αφορούν την Bundeswehr, τον γερμανικό στρατό.

Ο Πιστόριους σκοπεύει να αυξήσει από τα 15.000 στα 443.000 ευρώ το κατώτατο όριο κάτω από το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί μια σύμβαση χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Έτσι, «οι απευθείας αναθέσεις συμβολαίων θα γίνονται γρηγορότερα και θα είναι συχνότερες» διαβεβαίωσε, «για παράδειγμα, όταν αγοράζουμε διαλειτουργικά συστήματα» μαζί με τους εταίρους της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε πρώτη φάση αυτό αφορά περίπου 8.000 συμβάσεις.

Οι εξαιρέσεις θα αφορούν όχι μόνο τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά επίσης και τις πολιτικές ανάγκες, όπως το ιατροφαρμακευτικό υλικό και την κατασκευή στρατοπέδων, πολλά εκ των οποίων σήμερα είναι σε κακή κατάσταση. Στον κατασκευαστικό τομέα, το όριο θα αυξηθεί στο 1 εκατ. ευρώ, κάτι που αφορά 4.000 συμβάσεις.

Προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις και στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, για παράδειγμα όταν πρόκειται να χτιστεί ένα στρατόπεδο.

Η κυβέρνηση σκοπεύει εξάλλου να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα παραγωγής.

Με το νομοσχέδιο αυτό, το Βερολίνο προετοιμάζει το έδαφος για να επενδύσει τα δισεκατομμύρια που αποδεσμεύτηκαν τον Μάρτιο με στόχο να δοθεί ώθηση στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Ο γερμανικός στρατός πάσχει από καταφανή έλλειψη υλικού, αλλά έχει πέσει θύμα και της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με πολλές επίσημες αναφορές που ζητούν να μεταρρυθμιστεί η κεντρική υπηρεσία αγορών, η οποία εδρεύει στο Κόμπλεντς και απασχολεί περίπου 10.000 άτομα.

Η περίπλοκη διαδικασία για την αγορά υλικού καθυστερεί τα έργα, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επίτροπο για την άμυνα, που έκανε λόγο για «υπερβολική γραφειοκρατία», την ώρα που η ψηφιοποίηση «δεν προχωρά». Ως αποτέλεσμα, ακόμη και για το παραμικρό έργο απαιτούνται χρόνια. Τα παραδείγματα αφθονούν στα στρατόπεδα που δεν διαθέτουν ζεστό νερό ή ακόμη και πόσιμο νερό, υδραυλικές εγκαταστάσεις ή ηλεκτρικές πρίζες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων