Γκρίφιν (Citadel): Δεν θα επιστρέψουν βιομηχανίες στις ΗΠΑ

Γκρίφιν (Citadel): Δεν θα επιστρέψουν βιομηχανίες στις ΗΠΑ


Ο ιδρυτής της Citadel, Κεν Γκρίφιν, επέκτεινε την κριτική του προς την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, λέγοντας ότι οι δασμοί δεν θα επαναφέρουν τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία των ΗΠΑ όπως προβλέπει ο πρόεδρος και ότι η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Ονειρεύεται να δώσει πίσω στους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους, και πρέπει να τον επαινέσω για αυτό το όνειρο», δήλωσε ο Γκρίφιν την Παρασκευή στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το όνειρο, ωστόσο, για δημιουργία περισσότερων βιομηχανικών θέσεων εργασίας «δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί».

«Αυτές οι δουλειές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αμερική», είπε ο Γκρίφιν. «Και για να είμαστε σαφείς, με ποσοστό ανεργίας 4%, η Αμερική έχει προχωρήσει».

Ο δισεκατομμυριούχος της Citadel, που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε δηλώσει ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει εκφυλιστεί σε μια «παράλογη» κατάσταση, έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν το παγκόσμιο κύρος τους εξαιτίας των πολιτικών δασμών. Την Παρασκευή, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια συναλλακτική νοοτροπία που αντιτίθεται στα καλύτερα συμφέροντα της χώρας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «View From the Top» του Στάνφορντ στη Σίλικον Βάλεϊ, ο Γκρίφιν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία, όπως η δημιουργία πνευματικής ιδιοκτησίας και περιεχομένου, αντί να προσπαθούν να επαναφέρουν εργοστασιακές θέσεις εργασίας που ούτως ή άλλως αυτοματοποιούνται ταχύτατα.

«Αυτές είναι δουλειές που πληρώνουν εντυπωσιακά περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με την εργασία σε ένα εργοστάσιο που φτιάχνει φερμουάρ, οικιακές συσκευές ή τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης», τόνισε.

Ο Γκρίφιν ανέφερε ότι σε πρόσφατο συνέδριο στο Πεκίνο συνομίλησε με έναν υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ στοχεύει στη δημιουργία χαμηλόμισθων εργοστασιακών θέσεων εργασίας και να μοιάσει περισσότερο στην Κίνα, αντί να παραμείνει η υπερδύναμη που η Κίνα προσπαθεί να μιμηθεί.

Ο μεγαλοδωρητής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «τα θαλάσσωσαν» όσον αφορά την υποστήριξη όσων έχασαν τις δουλειές τους λόγω της παγκοσμιοποίησης, και επισήμανε ότι μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του Τραμπ προέρχεται από άτομα που ένιωθαν ότι η οικονομία δεν λειτουργούσε υπέρ τους. Σημείωσε επίσης ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων γραφείου, καθιστώντας σημαντική τη βοήθεια προς αυτούς για να επανακάμψουν.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γκρίφιν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση σε σχέση με την Κίνα, και ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει διαρρήξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τα σχέδια για νέους εκτεταμένους δασμούς νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτή η κίνηση, κατά τον Γκρίφιν, «δημιουργεί χώρο για να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν» πώς να επιτύχουν τους στόχους της «δημιουργίας θέσεων εργασίας και αξιοπρέπειας για όσους επηρεάστηκαν από την παγκοσμιοποίηση, και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν και να επαναβεβαιώσουν τον σημαντικό ρόλο της Αμερικής στον κόσμο».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων