Δασμοί – σοκ Trump στον χαλκό – Στόχος η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία – Ζημιές 15 δισ. δολ. για Αλγερία, Ιράκ και Τυνησία

H οικονομική ζημιά για τις χώρες-στόχους — όπως η Αλγερία, η Τυνησία και το Ιράκ — εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τα 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2025.
Επιβάλλοντας δασμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Donald Trump φαίνεται να επιδιώκει δύο βασικούς στόχους, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στη ρωσική εφημερίδα Izvestia: την ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και την εξουδετέρωση ανταγωνιστών στον τομέα της πετρελαϊκής παραγωγής.
Πρόκειται για ένα μέτρο που, σύμφωνα με ειδικούς, αποσκοπεί κυρίως στην προστασία των εγχώριων παραγωγών των ΗΠΑ.
Η οικονομική ζημιά για τις χώρες-στόχους — όπως η Αλγερία, η Τυνησία και το Ιράκ — εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τα 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2025.
Δασμός – σοκ στον χαλκό
Ο Donald Trump ανακοίνωσε επίσης την επιβολή δασμού 50% στις εισαγωγές χαλκού, με αποτέλεσμα η τιμή του μετάλλου να εκτοξευθεί κατά 17%.
Ο χαλκός αποτελεί υλικό κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή οπλικών συστημάτων — από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι πλοία και πυρομαχικά.
Αν και η Ρωσία κατέχει την έβδομη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, δεν αναμένεται να επηρεαστεί, λόγω των ήδη υφιστάμενων κυρώσεων που εμποδίζουν τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.
Στόχος η OPEC+ και η πτώση τιμών
Ο Maxim Chirkov, αναπληρωτής καθηγητής στο Institute of Economics and Finance του State University of Management, υπογράμμισε ότι παρότι το εμπόριο των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής δεν είναι μεγάλο, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έχουν στρατηγική σημασία για την Ουάσινγκτον, που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της.
Η Yulia Davydova, καθηγήτρια στο Plekhanov Russian University of Economics, εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την επιρροή των κρατών-μελών του OPEC+ όπως η Αλγερία, η Λιβύη και το Ιράκ, οι οποίες είναι βασικοί εξαγωγείς πετρελαίου.
Η στρατηγική αυτή έχει σκοπό να ασκήσει πίεση ώστε οι χώρες αυτές να αποχωρήσουν από τις συμφωνίες περιορισμού της παραγωγής, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών.
Στήριξη στην εγχώρια βιομηχανία
Ο Mikhail Khachaturian, καθηγητής στο Financial University, αναφέρει ότι το φθηνότερο πετρέλαιο που θα φτάσει στα αμερικανικά εργοστάσια θα συμβάλει στον περιορισμό του κόστους παραγωγής εν μέσω της νέας προσπάθειας εκβιομηχάνισης των ΗΠΑ.
Έτσι, η πολιτική των δασμών λειτουργεί έμμεσα ως στήριξη στις εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες.
Αν και η τιμή του Brent ανέκαμψε εν μέρει και διαπραγματευόταν στα 69,5 δολάρια ανά βαρέλι στις 9 Ιουλίου, οι συνολικές τιμές ενέργειας έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% από την αρχή του έτους.
Από τον χαλκό στην αυτάρκεια
Η Yulia Davydova εξήγησε ότι η επιλογή του Trump να στοχεύσει τον χαλκό δεν ήταν τυχαία.
Οι ΗΠΑ κατέχουν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αποθέματα χαλκού, αλλά η εξόρυξη παραμένει περιορισμένη.
Με τους νέους δασμούς, η αμερικανική διοίκηση ελπίζει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και να επανακτήσει ηγετική θέση στον τομέα.
Ο Alexey Kalachev, αναλυτής της Finam, υπενθύμισε ωστόσο ότι η επανεκκίνηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι χρονοβόρα. Μέχρι να αυξηθεί η εσωτερική παραγωγή, οι αμερικανικές βιομηχανίες θα κληθούν είτε να πληρώσουν υψηλότερες τιμές είτε να μειώσουν τη χρήση χαλκού.
Οι γεωπολιτικές συνέπειες και η ρωσική αδράνεια
Ο Mikhail Khachaturian τόνισε ότι η Ρωσία, αν και σημαντικός παραγωγός χαλκού με αποθέματα περίπου 930.000 τόνων, δεν θα επηρεαστεί από την πολιτική Trump, αφού οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι ανύπαρκτες λόγω των κυρώσεων.
Η Μόσχα, σημείωσε, έχει στραφεί κυρίως στην Κίνα για την προώθηση του χαλκού της, κάτι που είναι γεωγραφικά και εμπορικά πιο αποδοτικό.
Η πολιτική Trump στους δασμούς φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμο όραμα, με στόχο την αναδιάρθρωση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού και την επιστροφή της Αμερικής σε στρατηγική ενεργειακή και βιομηχανική αυτάρκεια.
Το τίμημα όμως ενδέχεται να είναι η επιδείνωση των σχέσεων με παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους και η επιδείνωση των όρων ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.