ΔΝΤ στην Αθήνα: Οκτωβριανό «τεστ αντοχής» για τις ελληνικές τράπεζες μετά από 10 χρόνια

ΔΝΤ στην Αθήνα: Οκτωβριανό «τεστ αντοχής» για τις ελληνικές τράπεζες μετά από 10 χρόνια - FinanceNews.gr



Μετά από δέκα χρόνια, το ΔΝΤ αξιολογεί ξανά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πώς αλλάζουν τα δεδομένα με την ισχυρή ρευστότητα

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιστρέφει στην Αθήνα για να διενεργήσει το FSAP (Financial Sector Assessment Program), δηλαδή τον κορυφαίο έλεγχο ανθεκτικότητας και σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για την πρώτη πλήρη αξιολόγηση σχεδόν μία δεκαετία μετά την προηγούμενη, σε μια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν θεαματική βελτίωση σε κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα και κερδοφορία.

Στο πλαίσιο της αποστολής, τα στελέχη του ΔΝΤ θα έχουν συναντήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ). Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι μόνο στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στη συμβολή του στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Από τα «κόκκινα δάνεια» στην κερδοφορία – Η νέα εικόνα του κλάδου

Οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν πίσω τους την περίοδο αβεβαιότητας που κορυφώθηκε την τριετία 2012-2015. Η μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» και η συστηματική μείωση των κόκκινων δανείων (NPEs κάτω του 3%) επέτρεψαν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αποδέσμευση από τον κρατικό έλεγχο.

Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφανίζουν καθαρά κέρδη άνω των 2,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2025, με έσοδα από τόκους που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και προμήθειες πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις αυτές οδήγησαν σε προμερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών, δείχνοντας ότι η ελληνική τραπεζική αγορά έχει ξαναγίνει επενδυτικά ελκυστική.

Σημαντική είναι επίσης η πιστωτική επέκταση: με ρυθμούς περίπου 18% στις επιχειρήσεις, οι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενισχύοντας ενεργά την ανάπτυξη.

Νέοι παίκτες και διεθνής εξωστρέφεια

Η αλλαγή σελίδας δεν αφορά μόνο τις μεγάλες τράπεζες. Η διάσωση και μετεξέλιξη της Attica Bank σε CrediaBank δημιουργεί έναν πέμπτο τραπεζικό πόλο, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, καταγράφονται μεγάλες κινήσεις εξωστρέφειας:

  • Η UniCredit έχει αποκτήσει το 26% της Alpha Bank, με στόχο το 29,9%.

  • Η Eurobank προχωρά σε επέκταση στην Ανατολή, ξεκινώντας από την Ινδία και ενισχύοντας τη θέση της στην Κύπρο μέσω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν περιορίζονται πλέον στην εγχώρια αγορά, αλλά διεκδικούν ρόλο στην περιφερειακή και διεθνή τραπεζική σκηνή.

Αποτελέσματα stress test και συγκρίσεις με την Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) επιβεβαίωσε με το stress test του Αυγούστου 2025 την ισχυρή θέση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες υπερέβησαν άνετα τον κεφαλαιακό πήχη ακόμη και σε δυσμενή σενάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν:

  • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,2% (2024), έναντι 9,5% στην Ευρωζώνη.

  • Απόδοση ενεργητικού 1,3%, διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,7%).

  • Δείκτη κάλυψης ρευστότητας 218,3%, έναντι 158% στην Ευρωζώνη.

  • Δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 16%, ελαφρώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι δείκτες επισφάλειας ρυθμισμένων δανείων παραμένουν χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενισχύοντας την εικόνα αξιοπιστίας του συστήματος.

Το στοίχημα της αξιολόγησης

Η επίσκεψη του ΔΝΤ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το τραπεζικό σύστημα δεν βρίσκεται πια σε άμυνα, αλλά επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κεφαλαιακά του αποθέματα για νέες πιστώσεις και εξαγορές. Το FSAP θα αποτελέσει ένα τεστ αξιοπιστίας και βιωσιμότητας, κρίσιμο τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για τη συνολική εικόνα της χώρας στις αγορές.

Μετά από μια δεκαετία κρίσης και ανακεφαλαιοποιήσεων, οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο: να λειτουργήσουν ως πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης και όχι ως εστίες κινδύνου. Η αποστολή του ΔΝΤ θα δείξει εάν το σύστημα είναι πράγματι θωρακισμένο απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις και αν η πρόοδος των τελευταίων ετών μπορεί να εδραιωθεί.

– FinanceNews.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων