Εγιναν καπνός 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στη Wall Street

Πιέσεις στις ευρωαγορές μετά τα υψηλά ρεκόρ


Η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τη διεθνή εμπορική τάξη με τεράστιους δασμούς κόστισε 5,4 τρισ. δολάρια στις αμερικανικές μετοχές σε δύο ημέρες, καθώς η Κίνα ανταπέδωσε με δικούς της δασμούς, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης S&P 500 κατέρρευσε 6% την Παρασκευή, μετά από πτώση 4,8% την προηγούμενη ημέρα, χάνοντας 5,38 τρισ. δολάρια σε αξία, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times βασισμένους σε δεδομένα της FactSet. Η πτώση του δείκτη 9,1% για την εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη της πανδημίας πριν από πέντε χρόνια.

Οι μετοχές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων γιγάντων όπως η Apple και η Amazon, υποχώρησαν, ρίχνοντας τον Nasdaq Composite κάτω από 20% από το υψηλό του μέσου Δεκεμβρίου και εισάγοντας τον δείκτη σε «bear market». Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 έπεσε 8,4%, ενώ ο FTSE 100 του ΗΒ υποχώρησε 7%. Ο ασιατικός δείκτης MSCI έπεσε 4,5%.

Η αναταραχή υπογραμμίζει πώς τα σχέδια του Τραμπ να επιβάλει δασμό 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα (τέθηκε ήδη σε ισχύ) και να επιβάλει ακόμα υψηλότερους «ανταποδοτικούς» δασμούς σε πολλές χώρες σε λίγες ημέρες έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ενίσχυσαν τους φόβους για επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, ενίσχυσε την ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας όταν ανακοίνωσε δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα.

«Αν οι ανταποδοτικοί δασμοί δεν ανακληθούν έως τις 9 Απριλίου — κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί — πιθανότατα θα βλέπουμε ύφεση στις ΗΠΑ και την ΕΕ», δήλωσε ο Ajay Rajadhyaksha, επικεφαλής ερευνών της Barclays. «Εκτός αν υπάρξει πολύ γρήγορο τέλος σε αυτόν τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ύφεση φέτος στις ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, προειδοποίησε επίσης ότι οι δασμοί του Τραμπ θα οδηγήσουν σε «υψηλότερο πληθωρισμό και πιο αργή ανάπτυξη».

«Είναι πλέον σαφές ότι οι αυξήσεις των δασμών θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τις οικονομικές επιπτώσεις», είπε ο Πάουελ.

Πριν από την ομιλία του Πάουελ, ο Τραμπ κάλεσε τον πρόεδρο της Fed να μειώσει τα επιτόκια, γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσής του ότι «αυτή θα ήταν η ΤΕΛΕΙΑ στιγμή» για περικοπές.

Αναφερόμενος στα αντίποινα της Κίνας, ο Τραμπ δήλωσε ότι «ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΗΚΑΝ — το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν».

Ωστόσο, τα σχόλιά του δεν καθησύχασαν τις αγορές, ενώ οι φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών ενισχύθηκαν. Η JPMorgan μείωσε την πρόβλεψή της για την αμερικανική οικονομία, αναμένοντας πλέον πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2025, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,3%. «Η ύφεση θα ωθήσει την ανεργία στο 5,3%», πρόσθεσε η τράπεζα.

Ομοίως, η Citigroup μείωσε τον στόχο ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2025 σε 0,1% από 0,6%. «Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την εποχή της Covid. Μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν έχει ποτέ αυξήσει τους δασμούς τόσο δραστικά ή γρήγορα», δήλωσε η Citi.

Αυτή η αρνητική διάθεση έρχεται σε αντίθεση με τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης για τον Μάρτιο, που έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανεργία 4,2%.

Σε ένδειξη αυξημένου άγχους, οι επενδυτές εγκατέλειψαν ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, καταφεύγοντας σε ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα του Δημοσίου.

Η πτώση ενισχύθηκε καθώς οι τράπεζες απαίτησαν από τα hedge funds που είναι πελάτες τους επιπλέον μετρητά λόγω των ζημιών από την αγορά, ενώ εταιρείες όπως η Klarna έβαλαν στον πάγο τα σχέδια για IPO.

Ο δείκτης VIX (ο «μετρητής του φόβου» της Wall Street) εκτοξεύθηκε 15,1 πόντους στα 45,1, το υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Η πτώση επεκτάθηκε και στις αγορές πρώτων υλών, με το Brent να πέφτει 6,5% στα 65,58 δολάρια/βαρέλι (χαμηλότερο σε 3 χρόνια), ενώ το WTI έπεσε 7,4% στα 61,99 δολάρια/βαρέλι (κάτω από το break-even πολλών παραγωγών σχιστόλιθου).

Το χαλκός (δείκτης της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας) έπεσε 9%.

Τα ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ ήταν οι κύριοι επωφελούμενοι, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (που αντικατοπτρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης) να πέφτει στο 3,86%, το χαμηλότερο επίπεδο από πριν τις εκλογές του Τραμπ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων