Ελβετία: Μεγάλη αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024

Ελβετία: Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης σταματά τις ανακοινώσεις στη γαλλική γλώσσα


Η Ελβετία κατέγραψε μεγάλη αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024, ιδίως επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και Αράβων, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα.

Αναφέρθηκαν 1.211 κρούσματα φυλετικών διακρίσεων πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων ρητορικής μίσους, σωματικών επιθέσεων, απειλών και άλλων μεροληπτικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τη φυλή ή τη θρησκεία, αύξηση περίπου 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού (EKR).

Τέτοια περιστατικά αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια στην πλούσια αλπική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, περίπου 40% των οποίων είναι αλλοδαποί.

Ωστόσο, η αύξηση που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν «ιδιαίτερα σημαντική», ανέφερε η EKR σε κοινή ανακοίνωση με την ελβετική ΜΚΟ Humanrights.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν αυτή την αύξηση, όπως η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, η αυξανόμενη πόλωση του δημόσιου διαλόγου και η μεγαλύτερη διάθεση καταγραφής κρουσμάτων διακρίσεων.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα περιστατικά αφορούν ξενοφοβικές διακρίσεις και διακρίσεις κατά των μαύρων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% όλων των περιπτώσεων.

Οι διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων και των Αράβων αυξήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με το 2023, με συνολικά περισσότερες από 350 περιπτώσεις, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναφέρθηκαν επίσης σχεδόν 80 κρούσματα αντιασιατικών επιθέσεων μαζί με 66 κρούσματα αντισημιτισμού.

Τα περισσότερα περιστατικά ήταν λεκτικές επιθέσεις, αλλά αναφέρθηκαν επίσης περίπου 100 σωματικές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα.

Τα περιστατικά ρητορικής μίσους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 149 καταγγελίες το 2024.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις υποτιμητικών σχολίων, σχεδόν 300 περιπτώσεις προσβολών και περισσότερες από 100 περιπτώσεις απειλών.

Σχεδόν ένα πέμπτο των καταγεγραμμένων αναφορών σημειώθηκαν σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, κυρίως σε σχολεία, σύμφωνα με την έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων