Ελληνικό Δημόσιο: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας στις 4 Μαρτίου 2026
Έκδοση 52 εβδομάδων ύψους 400 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους – Δημόσια εγγραφή έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο
Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026, στο πλαίσιο της στρατηγικής τακτικής παρουσίας του στις αγορές βραχυπρόθεσμου δανεισμού και της διαχείρισης των ταμειακών αναγκών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, σε άυλη μορφή, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία λήξης των τίτλων έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου 2027, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) είναι η Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026.
Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι ιδιώτες
Παράλληλα με τη δημοπρασία, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε φυσικά πρόσωπα μέσω δημόσιας εγγραφής.
Οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια μέσω οποιασδήποτε τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας τα 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.
Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από τη σταθμισμένη μέση τιμή των επιτυχουσών ανταγωνιστικών προσφορών (weighted average price). Το τελικό ποσό που θα διατεθεί μέσω της δημόσιας εγγραφής θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Περίοδος εγγραφών και διαδικασία
Η περίοδος εγγραφών ξεκινά την Τρίτη 3 Μαρτίου 2026 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026.
Βασική προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Συστήματος Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ). Το άνοιγμα μερίδας πραγματοποιείται μέσω των φορέων διάθεσης (τράπεζες ή χρηματιστηριακές), με απαραίτητα δικαιολογητικά την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ.
Πρόσβαση και για νομικά πρόσωπα
Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα – έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου – μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, ακολουθώντας τις ισχύουσες διαδικασίες της αγοράς.
Η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαχείρισης του ελληνικού δημοσίου χρέους, με στόχο την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών και τη διατήρηση σταθερής παρουσίας στις αγορές.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




