Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση: Το σχέδιο Γεραπετρίτη για την επόμενη μέρα στην Ανατολική Μεσόγειο – FinanceNews.gr
Γεραπετρίτης: Το τριεπίπεδο σχέδιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής – «Ήρεμα νερά, σταθερές συμμαχίες, νέες πρωτοβουλίες»
Τη στρατηγική αρχιτεκτονική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία δυόμισι χρόνια περιγράφει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάνει λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο τριών διαδοχικών επιπέδων, που στόχο έχει τη σταθερότητα στην περιοχή, την ενίσχυση των εθνικών θέσεων και τη διεκδίκηση πρωτοβουλιών με ευρύτερη περιφερειακή εμβέλεια.
Εμπέδωση ηρεμίας και ασφάλειας στο άμεσο γεωπολιτικό περιβάλλον
Ο Γεραπετρίτης αναφέρει ότι το πρώτο επίπεδο της πολιτικής αυτής αφορούσε την αποκατάσταση ηρεμίας στην περιοχή, σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων και δύο πολέμων στη γειτονιά της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνει ότι οικοδομήθηκε λειτουργική σχέση με την Τουρκία, με άμεσο αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο, την αποκλιμάκωση των εντάσεων, την ενίσχυση των εμπορικών ροών και την αύξηση του τουρισμού μέσω της γρήγορης θεώρησης για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατήρησε ανοικτούς διαύλους με όλες τις πλευρές στη Λιβύη, λαμβάνοντας ρόλο μοναδικό εντός της ΕΕ. Όπως υπογραμμίζει, η Αθήνα συνομιλεί πλέον και με την Τρίπολη και με τη Βεγγάζη, γεγονός που έχει συμβάλει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην ενεργοποίηση επιτροπών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, μετά από δεκαετή στασιμότητα.
Εδραίωση συμμαχιών και ενεργών διεθνών ρόλων
Το δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορά την ενίσχυση των εθνικών θέσεων μέσω συμμαχιών και διεθνούς παρέμβασης. Η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί κομβικό σημείο, όπως και η εμβάθυνση σχέσεων με Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, αραβικό κόσμο, χώρες του Κόλπου και Ινδία.
Παράλληλα, η Ελλάδα προωθεί ενεργά τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ, σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας, θέτει σε εφαρμογή κρίσιμες πολιτικές: θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός που αποτυπώνει τα εξωτερικά όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δημιουργία θαλάσσιων περιβαλλοντικών πάρκων και συμμετοχή μεγάλων ενεργειακών εταιρειών σε έρευνες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Η νέα ελληνική πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο
Το τρίτο επίπεδο της στρατηγικής αφορά την κεφαλαιοποίηση των διπλωματικών κεκτημένων. Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο Γεραπετρίτης, προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου πολυμερούς περιφερειακού σχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή των παράκτιων κρατών που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα με τη χώρα μας.
Η πρωτοβουλία προβλέπει πλήρη αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και συζήτηση ζητημάτων όπως η πολιτική προστασία, το μεταναστευτικό, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Η Αθήνα προτίθεται να διερευνήσει το ενδιαφέρον της κάθε πλευράς, με στόχο τη σύνταξη μνημονίου κατανόησης και την οργάνωση πρώτης συνάντησης.
Ο υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο «υψηλότερο διπλωματικό σημείο» της τελευταίας δεκαετίας και οφείλει να αναλάβει ενεργό ηγετικό ρόλο στην περιοχή. «Είναι η ώρα της ευθύνης και όχι των υπεκφυγών. Ο καθένας μας στέκεται απέναντι στη μελλοντική ιστορική του μνήμη», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Γεραπετρίτη σε Φιντάν: «Κυριαρχία εκτός συζήτησης – ΑΟΖ η μόνη εκκρεμότητα»
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




