Εορτολόγιο: Μεγάλη μέρα σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 11 Μαΐου

Κυριακή του Παραλύτου σήμερα, καθώς είναι η τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα.
Κατά την ημέρα αυτή τιμάται το θαύμα του Χριστού στη Βηθεσδά, όπου θεράπευσε έναν παράλυτο που ήταν άρρωστος επί 38 χρόνια.
Ο Ιησούς τον ρώτησε αν θέλει να γίνει καλά, και εκείνος απάντησε πως δεν είχε άνθρωπο να τον βάλει στην κολυμβήθρα όταν ταρασσόταν το νερό. Τότε ο Χριστός του είπε: «Ἔγειρε, ἆρον τὸν κράββατόν σου καὶ περιπάτει». Και ο άνθρωπος σηκώθηκε αμέσως.
Το ευαγγελικό αυτό ανάγνωσμα τονίζει τη δύναμη του Χριστού ως ζωοδότη, αλλά και την ελπίδα που γεννιέται ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Είναι Κυριακή πίστης, παρηγοριάς και αναγέννησης.
Ποιοι Άγιοι τιμώνται
Στις 11 Μαΐου τιμώνται η Ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης και οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος οι εκ Θεσσαλονίκης Ισαπόστολοι και Φωτιστές των Σλάβων.
Κύριλλος και Μεθόδιος
Πρόκειται για μορφές με βαθιά πνευματικότητα, σπάνια μόρφωση και μοναδικό έργο ιεραποστολής που καθόρισε τον πολιτισμό ολόκληρων λαών.
Ο Κύριλλος, γεννημένος ως Κωνσταντίνος, και ο Μεθόδιος, αδελφός του μεγαλύτερος σε ηλικία, κατάγονταν από επιφανή οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος διέπρεψε στις φιλοσοφικές σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και διδάχθηκε από σπουδαίους δασκάλους, ενώ ο δεύτερος ακολούθησε στρατιωτική και διοικητική σταδιοδρομία προτού αφιερωθεί στον μοναχισμό.
Οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά και, το 863, ανέλαβαν αποστολή στη Μεγάλη Μοραβία (σημερινή Τσεχία και Σλοβακία) κατόπιν αιτήματος του πρίγκιπα Ραστισλάβου, ο οποίος ζητούσε ιεραποστόλους που να μιλούν τη γλώσσα του λαού.
Η ιδιοφυής προσφορά τους υπήρξε η δημιουργία της πρώτης σλαβικής αλφαβήτου, της Γλαγολιτικής, πάνω στην οποία βασίστηκε η μεταγενέστερη Κυριλλική γραφή. Με αυτό το εργαλείο, μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα τα Ευαγγέλια και βασικά λειτουργικά κείμενα, κάνοντας την Ορθοδοξία προσιτή στους απλούς ανθρώπους και ενισχύοντας την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα των Σλάβων.
Η πορεία τους δεν ήταν εύκολη. Αντιμετώπισαν ισχυρές αντιδράσεις από κληρικούς της Δύσης που θεωρούσαν πως η θεία λειτουργία έπρεπε να τελείται μόνο στα τρία «ιερά» γλωσσικά ιδιώματα (λατινικά, ελληνικά και εβραϊκά).
Ο Κύριλλος πέθανε στη Ρώμη το 869, όπου είχε μεταβεί για να υποστηρίξει το έργο τους ενώπιον του Πάπα. Ο Μεθόδιος συνέχισε την αποστολή του, χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Παννονίας και κοιμήθηκε το 885.
Οι δύο Άγιοι αναγνωρίζονται τόσο από την Ανατολική όσο και από τη Δυτική Εκκλησία. Το έργο τους έσπειρε το φως του Χριστού σε ολόκληρη τη σλαβική οικουμένη. Οι Κύριλλος και Μεθόδιος δεν υπήρξαν απλώς ιεραπόστολοι· υπήρξαν σκαπανείς ενός νέου πολιτισμού.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν επίσης:
- Ο Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
- Ο Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης ο Νεομάρτυρας
- Ο Άγιος Αρμόδιος ο Μάρτυρας
- Οι Αγίες Ολυμπία και Ευφροσύνη οι Οσιομάρτυρες
- Ο Άγιος Διόσκορος ο Νέος ο Μάρτυρας
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Την ονομαστική τους εορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:
- Αργύρης, Αργύριος, Αργυρός, Αργυρή, Αργυρία, Αργυρώ, Ασημίνα
- Αρμόδιος, Αρμόδης
- Βηθεσδά, Βερσεβέ
- Διόσκορος, Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης
- Κύριλλος
- Μεθόδιος, Μεθοδία
- Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Όλια
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.