Επανάσταση: Η Χώρα του Δράκου κατασκευάζει τον «Κινεζικό Ήλιο» – Ένα άλμα στην παγκόσμια κούρσα για καθαρή ενέργεια

Επανάσταση: Η Χώρα του Δράκου κατασκευάζει τον «Κινεζικό Ήλιο» - Ένα άλμα στην παγκόσμια κούρσα για καθαρή ενέργεια

Οι κινεζικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν σταθερή κρατική στήριξη, που τις προστατεύει από τις διακυμάνσεις της αγοράς

Την κατασκευή του πρώτου της θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα, γνωστού στη Δύση ως «Κινεζικού Ήλιου», ολοκληρώνει η Κίνα.
Σύμφωνα με τους Sustainability Times, ο αντιδραστήρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027, νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει στην Κίνα σαφές προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στον τεχνολογικό αγώνα για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν προτεραιότητα όχι μόνο για επιστήμονες, αλλά και για πολιτικούς ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, ενώ για πολλούς πρόκειται απλώς για δηλώσεις εντυπωσιασμού, για τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping πρόκειται για έναν πραγματικό οδικό χάρτη δράσης.
Με δική του πρωτοβουλία, ο «Κινεζικός Ήλιος» προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και υπολογίζεται πως θα παράγει πέντε φορές περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνει.
Οι εργασίες ξεκίνησαν δύο μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο και, σύμφωνα με τον Yang Jianwen, πρόεδρο της κρατικής εταιρείας Neo Fusion που ηγείται του έργου, «σε λιγότερο από δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν τα πολιτικά έργα, ενώ εξαρτήματα διαφόρων συστημάτων έχουν ήδη τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό είναι που ονομάζουμε “κινεζική ταχύτητα”».
Ο αντιδραστήρας έχει σχήμα γιγαντιαίου ντόνατ (τύπου tokamak), στο εσωτερικό του οποίου το πλάσμα θερμαίνεται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν αυτές της επιφάνειας του Ήλιου.
Σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες, ισότοπα υδρογόνου ενώνονται σχηματίζοντας ήλιο και απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η σύντηξη παράγει ελάχιστα ραδιενεργά απόβλητα, καθιστώντας τον αντιδραστήρα πολύ ασφαλέστερο.
Αν και παρόμοιοι πειραματικοί αντιδραστήρες υπάρχουν σε διάφορες χώρες, αυτοί χρησιμοποιούνται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
Ο «Κινεζικός Ήλιος», όμως, θα αποτελέσει πραγματικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, όπως έχει ζητήσει ο Yang Jianwen: μια τεχνολογία όχι μόνο επιστημονική, αλλά και εμπορικά αξιοποιήσιμη.
Η Κίνα διαθέτει ήδη τον πειραματικό αντιδραστήρα σύντηξης EAST, και μετά την ολοκλήρωση του «Ήλιου», θα προχωρήσει με τον επόμενο, πολύ μεγαλύτερο αντιδραστήρα, CFEDR.
Ο τελευταίος θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανάπτυξης τεχνολογιών, δοκιμών υλικών και εξοπλισμού, σύμφωνα με τον Victor Ilgisonis, διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης της Rosatom.
Η συναρμολόγηση του «Κινεζικού Ήλιου» αποτελεί άθλο της επιστήμης και της μηχανικής: περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες εξαρτήματα συνολικού βάρους περίπου 6 εκατομμυρίων τόνων.
Παρά το μέγεθός του, η ακρίβεια είναι εξαιρετικά υψηλή — οι ανοχές στις μετρήσεις δεν ξεπερνούν τα κλάσματα του χιλιοστού.
Ο κινεζικός αντιδραστήρας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αμερικανικό SPARC της Commonwealth Fusion Systems, ωστόσο, από τεχνικής άποψης, φαίνεται πως υπερέχει.
Αν και ο SPARC χρησιμοποιεί ισχυρότερους μαγνήτες, ο σχεδιασμός του κινεζικού αντιδραστήρα είναι σημαντικά πιο αποδοτικός: ενώ ο SPARC διπλασιάζει την ενέργεια που καταναλώνει, ο «Κινεζικός Ήλιος» αναμένεται να την αυξήσει κατά πέντε φορές.
Οι Sustainability Times επισημαίνουν ότι οι δύο χώρες ξεκίνησαν την κατασκευή των αντιδραστήρων τους σχεδόν ταυτόχρονα, ωστόσο η Κίνα φαίνεται πως αποκτά σαφές προβάδισμα.
Αν η πυρηνική σύντηξη καταστεί οικονομικά βιώσιμη και ευρέως διαθέσιμη, θα φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.
Όχι μόνο θα εξαφανιστεί η ανάγκη για ρυπογόνους υδρογονάνθρακες, αλλά και η συμβατική πυρηνική ενέργεια με τα προβλήματα ραδιενεργών αποβλήτων θα περάσει στο παρελθόν.
Η θερμοπυρηνική ενέργεια στερείται αυτά τα μειονεκτήματα, σύμφωνα με τη South China Morning Post.
Παράλληλα, το Πεκίνο σχεδιάζει την κατασκευή του πρώτου υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με βάση την πυρηνική σύντηξη, με την ονομασία Xinghuo, στο νησί Yaohu του Ναντσάνγκ.
Ο σταθμός θα συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο έως το 2030 και αναμένεται να παράγει 100 MW — αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 83.000 νοικοκυριών.
Σύμφωνα με το Interesting Engineering, οι προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυσοίωνες.
Αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των κέντρων δεδομένων, οι αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να στερηθούν τους απαραίτητους πόρους για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων σύντηξης.
Σε αντίθεση, οι κινεζικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν σταθερή κρατική στήριξη, που τις προστατεύει από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Και όταν τα γιγάντια data centers χρειαστούν φθηνή και σταθερή ενέργεια, η Κίνα θα είναι έτοιμη να προσφέρει αυτή τη λύση.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων