Επιλογές για υψηλότερο τόκο με ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Θερμό είναι το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά των εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς αρκετοί είναι οι επενδυτές που επιζητούν να καρπωθούν «αξιοπρεπείς» αποδόσεις στις τοποθετήσεις τους, χωρίς ταυτόχρονα να τοποθετηθούν σε επιλογές υψηλού ρίσκου, όπως για παράδειγμα οι μετοχές.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της πρόσφατης επταετούς διάρκειας ομολογιακής έκδοσης της Αεροπορίας Αιγαίου -ύψους 250 εκατ. ευρώ με ετήσιο «κουπόνι» 3,7%-, η οποία όχι μόνο υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές, αλλά επιπλέον το ομόλογο έχει ήδη βρεθεί από το «100» (ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 7 Ιουλίου) στο 102,3 (χθεσινό κλείσιμο), δίνοντας μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες κέρδη που αντιστοιχούν στους τόκους που θα εισέπρατταν οι προθεσμιακοί καταθέτες σε διάστημα αρκετών ετών!
Η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων θα μπορούσε να χωριστεί, σε γενικές γραμμές, σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τις εκδόσεις από τα μέσα του 2023 έως σήμερα, οι οποίες διαπραγματεύονται υψηλότερα, ή και πολύ υψηλότερα από το «100». Πρόκειται για τους τίτλους εταιρειών όπως της Metlen (χθες έκλεισε στο 102,88), της Intralot (104,09), της Autohellas (102,75) και φυσικά της Ideal Holdings, η οποία έκλεισε χθες στο 105,5!
Η δεύτερη κατηγορία της αγοράς εταιρικών ομολόγων αφορά κυρίως τίτλους που είχαν εκδοθεί έως και τις αρχές του έτους 2022. Πρόκειται για ομόλογα χαμηλών «κουπονιών» που είχαν εκδοθεί κατά την περίοδο όπου το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν είτε αρνητικό είτε έστω οριακό.
Οι συγκεκριμένοι τίτλοι με την εκδήλωση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων στη διεθνή οικονομία και με την εκτίναξη του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 4% είδαν τις τιμές τους να κατρακυλούν και υπήρξε μεγάλη χρονική περίοδος όπου είχαν πέσει και αρκετά κάτω από το «90».
Σήμερα, δεν υπάρχει εισηγμένο εταιρικό ομόλογο που να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το «95,5», οπότε όσοι επενδυτές είχαν προχωρήσει σε μουαγιέν κατά τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από το ότι τα κουπόνια που εισέπρατταν υπερέβαιναν τα καταθετικά επιτόκια, καταγράφουν παράλληλα και κεφαλαιακά κέρδη.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει σήμερα ευρεία σειρά τίτλων με μέση ετήσια απόδοση (yield) γύρω ή πάνω από το 3% (φορολογική επιβάρυνση στο 5%), όπως για παράδειγμα αυτοί των εταιρειών Metlen, Premia Properties, Autohellas, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Noval ΑΕΕΑΠ, ElvalHalcor και Αεροπορία Αιγαίου. Θα πρέπει βέβαια να συνεκτιμηθεί πως:
α) λόγω σχετικά περιορισμένης εμπορευσιμότητας, συχνά παρατηρείται μια αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ του bid και του ask και
β) όσοι αγοράζουν ή ρευστοποιούν τίτλους μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά επιβαρύνονται με έξοδα προμηθειών.
Τα εταιρικά ομόλογα δεν στερούνται ρίσκου (ποικίλλει ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, τη διάρκεια του δανείου έως τη λήξη, τις προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, κ.λπ.). Ωστόσο αυτή την περίοδο «υπόσχονται» υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση τόσο με τις τραπεζικές καταθέσεις όσο και ενδεχομένως με άλλα επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος.
Τέλος, λόγω των πενιχρών αποδόσεων των καταθέσεων και των εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου, υπάρχουν κάποιοι αποταμιευτές που επιλέγουν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο τοποθετούμενοι σε μετοχές ισχυρών εταιρειών που προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις (π.χ. ΟΠΑΠ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΟΤΕ, κ.λπ.).
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.