Επιτροπή Παιγνίων: Το 60% των ενηλίκων παίζει τυχερά παιχνίδια

Η ΕΕΕΠ, όπως κάνει ανελλιπώς από το έτος 2021, υπέβαλε εμπρόθεσμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την Έκθεση Πεπραγμένων της για το έτος 2024. Στο άνω των 130 σελίδων κείμενο, περιλαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες για την αγορά των τυχερών παιγνίων και αναλυτική πληροφόρηση, στο πλαίσιο της πολιτικής διαφάνειας που ακολουθεί η Αρχή για τις δραστηριότητές της.
Όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, με το Στρατηγικό Σχέδιο που εκπονήθηκε το 2023, οι δράσεις της ΕΕΕΠ επικεντρώνονται στη μεγιστοποίηση του θετικού αποτυπώματος της αγοράς τυχερών παιγνίων στην κοινωνία.
Στο έβδομο κεφάλαιο της Έκθεσης Πεπραγμένων γίνεται αναλυτική παρουσίαση πλήθους δράσεων που σχετίζονται με αυτόν το νέο προσανατολισμό της ΕΕΕΠ. Ενδεικτικά, στο πεδίο της κοινωνικής ευθύνης, η ΕΕΕΠ αναπτύσσει κανόνες, δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το υπεύθυνο παιχνίδι και τις επιπτώσεις της συμμετοχής στα τυχερά παίγνια.
Σημαντικές ενέργειες δρομολογήθηκαν το 2024 στον τομέα αυτό, καθώς με βάση μελέτες που διεξάγονται από το 2021, το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας παίζει τυχερά παιχνίδια, με το 10% να συμμετέχει σε παράνομα δίκτυα και περίπου το 3% να αναπτύσσει επικίνδυνο εθισμό.
Ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, επηρεάζοντας κυρίως τη νεολαία. Η ΕΕΕΠ παρακολουθεί διαρκώς το διαδίκτυο για τον εντοπισμό μη αδειοδοτημένων ιστοσελίδων, τις οποίες καταχωρεί σε «μαύρη λίστα» (Blacklist), αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτές από την ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, λόγω της ταχύτητας με την οποία αυτές οι ιστοσελίδες μεταλλάσσονται, συνεχίζουν να λειτουργούν και να αυξάνονται. Για τα επίγεια παράνομα τυχερά παίγνια, η ΕΕΕΠ συνεργάζεται με τις διωκτικές και δικαστικές αρχές.
Επιπρόσθετα, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης, η ΕΕΕΠ διενεργεί ελέγχους στους παρόχους παιγνίων, εστιάζοντας στη νομιμότητα της διεξαγωγής, στην τήρηση των κανόνων, στην οικονομική διαχείριση και στην απόδοση των κερδών. Η εποπτεία είναι συνεχής και στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση παραβάσεων.
Η ΕΕΕΠ διατηρεί επίσης «Κατάλογο μη Αδειοδοτημένων Παρόχων» (Blacklist). Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κοινωνικής ευθύνης, η ΕΕΕΠ έχει θεσπίσει το Μητρώο Αποκλεισμένων Παικτών για τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.
Οι παίκτες μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο αυτό κατόπιν δικής τους αίτησης ή αίτησης του δικαστικού τους συμπαραστάτη, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή στα παίγνια όλων των κατόχων άδειας διαδικτυακών παιγνίων. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες προσωρινού αποκλεισμού και προσωρινής αποχής (Day Stop). Επιπρόσθετα η ΕΕΕΠ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έγκριση της εμπορικής επικοινωνίας των τυχερών παιγνίων, επιδιώκοντας να ελέγξει και να οριοθετήσει το λελογισμένο της, προστατεύοντας το κοινό από παραπλανητική διαφήμιση και αναδεικνύοντας την ασφάλεια των νόμιμων δικτύων.
Όπως συμβαίνει συνεχώς από το 2021, της Έκθεσης Πεπραγμένων προηγήθηκε η σύνταξη και ο έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές των οικονομικών καταστάσεων της ΕΕΕΠ για το έτος 2024. Είναι άλλωστε προφανές πως δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη Έκθεση Πεπραγμένων που δεν περιλαμβάνει τα οριστικά οικονομικά αποτελέσματα μιας περιόδου.
Η Έκθεση Πεπραγμένων ελέγχεται κάθε χρόνο για την αξιοπιστία των δεδομένων της από ορκωτούς ελεγκτές, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία της. Τέλος, από το 2022, η ΕΕΕΠ, παράλληλα με τις οικονομικές καταστάσεις που συντάσσονται με το ισχύον λογιστικό πλαίσιο, συντάσσει προαιρετικά και οικονομικές καταστάσεις με το αναβαθμισμένο λογιστικό πλαίσιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων του Δημόσιου Τομέα, που προβλέπεται να ισχύσει υποχρεωτικά από το έτος 2026.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.