Εργατικά δυστυχήματα: Σχεδόν ένας θάνατος ανά δύο ημέρες

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι θάνατοι από εργατικά δυστυχήματα κατά το α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς συμβαίνουν σχεδόν ένα δυστύχημα ανά δύο ημέρες.
Συνολικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) το διάστημα Ιανουάριος –Απρίλιος 2025 οι θάνατοι εν ώρα εργασίας ανήλθαν σε 64, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας. Το υπουργείο Εργασίας εδώ και μήνες έχει εξαγγείλει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο εργασιακό σχέδιο νόμου.
Τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ πάντως, που παρουσιάστηκαν χθες που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι άκρως ανησυχητικά. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να αυξάνεται από το 2022, όταν είχαν καταγραφεί 104 θύματα από εργατικά δυστυχήματα, ενώ είχαν καταγραφεί και 140 σοβαρά τραυματίες.
Τον επόμενο χρόνο, το 2023, πρώτη χρονιά εκτός πανδημίας, η Ομοσπονδία κατέγραψε 179 θύματα εν ώρα εργασίας και 287 σοβαρά τραυματίες. Πέρσι, υπήρξαν 149 νεκροί και 232 σοβαρά τραυματίες και φέτος, με στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου διαπιστώθηκαν άλλα 64 θύματα και 101 σοβαρά τραυματίες.
Η Ομοσπονδία εκτιμά πως η απουσία ελέγχων στους χώρους εργασίας, λόγω υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η μη ακριβής καταγραφή των ατυχημάτων από έναν κεντρικό φορέα, δημιουργούν συνθήκες που δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα. Βάσει των στατιστικών στοιχείων δε, τα θύματα σε είναι κυρίως ηλικίας 30 – 59 ετών (σε ποσοστό 60%), ενώ το 95% είναι άνδρες. Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις σε επίπεδο Περιφέρειας. Όσο για τους πλέον επικίνδυνους κλάδους, τα περισσότερα δυστυχήματα καταγράφονται στον αγροτικό τομέα και τις κατασκευές, στους ΟΤΑ, όπως και στους οδηγούς.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ είναι «αδιανόητο, εν έτει 2025, να διαπιστώνεται έλλειψη σοβαρής κρατικής εποπτείας, μη τήρηση κανόνων εκ μέρους των εργοδοτών, απουσία επιμόρφωσης και κατάρτισης των εργαζομένων», με αποτέλεσμα να δημιουργείται στην αγορά εργασίας «μια ζοφερή εικόνα».
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Σύμφωνα με την υπουργό, αναμένεται η ολοκλήρωση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, «στο πλαίσιο του οποίου θα ψηφιοποιηθούν σημαντικές διαδικασίες και θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας και εκπαιδευτικού υλικού για την καλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος αναφερόμενος στην μετάβαση της υγείας και της ασφάλειας στην ψηφιακή εποχή τόνισε πως «με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ηριδανός θα ψηφιοποιηθούν πολύ σημαντικές διαδικασίες και θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό, στη λογική πρόληψης».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.