Εταιρείες πληροφορικής: Αγώνας δρόμου για τα έργα του RRF

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι εταιρείες πληροφορικής προκειμένου να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν αναλάβει, ενώ παράλληλα προβληματισμός επικρατεί σχετικά με το κατά πόσο τελικά θα προλάβουν να υλοποιηθούν έργα τα οποία είτε έχουν «κολλήσει» λόγω προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί, είτε δεν έχουν ανατεθεί ακόμη (πρόκειται για την «ουρά» του προγράμματος που περιλαμβάνει συμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να παραδοθούν το 2026 και μάλιστα με ευθύνη του αναδόχου).
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ψηφιοποίησης των φακέλων του ιατρικού ιστορικού των ασθενών (υπουργείο Υγείας) που παρουσιάζει ζητήματα, ή ακόμη και του έργου του κτηματολογίου, όπου όμως φαίνεται να βαδίζουμε σε συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μετά από τη μονομερή κίνηση για μείωση 16% στο ύψος της σύμβασης.
«Όλες οι εταιρείες πληροφορικής ευελπιστούμε στο να υπάρξει παράταση της διάρκειας του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο προσωπική μου εκτίμηση είναι πως τελικά δεν θα δοθεί», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Unisystems Γιάννης Λουμάκης συμπληρώνοντας πως αμφιβάλλει για το κατά πόσο τελικά θα προλάβουν να υλοποιηθούν συμβάσεις που έχουν ζητήματα στις προδιαγραφές τους.
Οι εταιρείες πληροφορικής επισημαίνουν επίσης και το πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, με αποτέλεσμα όχι μόνο το ύψος των αμοιβών να έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά επιπλέον να παρατηρείται έντονη κινητικότητα εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη.
Σύμφωνα μάλιστα με οικονομικό διευθυντή εισηγμένου ομίλου πληροφορικής, οι πρώτες συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που είχε αναλάβει η εταιρεία του, ολοκληρώθηκαν με πολύ περιορισμένα περιθώρια κέρδους, καθώς δεν είχε συνεκτιμηθεί η μεγάλη αύξηση του κόστους που τελικά προέκυψε στα έξοδα μισθοδοσίας και στις άλλες λειτουργικές δαπάνες εξ’ αιτίας του πληθωρισμού.
Και ενώ τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται πως βαδίζουν προς το τέλος τους, οι εταιρείες πληροφορικής προσβλέπουν να καρπωθούν μερίδιο από την πίτα των -κατά πολύ- αυξημένων δαπανών που θα διατεθούν κατά τα επόμενα χρόνια για αμυντικούς εξοπλισμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.
Ειδικότερα στη χώρα μας, έχει εξαγγελθεί ένα πρόγραμμα 25-27 δισ. ευρώ έως το έτος 2037, με την κυβέρνηση να επιδιώκει εγχώρια συμμετοχή τουλάχιστον 25%. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα ReArm προγραμματίζονται αυξημένες αμυντικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και είναι ενωρίς για οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα, εκτιμάται ότι αρκετές εταιρείες πληροφορικής θα επιδιώξουν να μετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με την άμυνα, ή/και να συμπράξουν με εταιρείες παραγωγής εξοπλισμού -είτε μόνες τους, είτε σε συνεργασία με τρίτους- προκειμένου να συνδράμουν στο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.