Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζητείται άρση ασυλίας 11 βουλευτών για φερόμενη απάτη σε αγροτικά κονδύλια
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ζήτησε σήμερα από την Ελληνική Βουλή την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη απάτη σε αγροτικά κονδύλια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση.
Laura Codruta Kovesi – Η επικεφαλής της EPPO: Εμβληματική μορφή στον ευρωπαϊκό αγώνα κατά της διαφθοράς
Σύμφωνα με το EPPO, η έρευνα αφορά κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως ηθική αυτουργία σε απιστία, απάτη μέσω υπολογιστή και ψευδή βεβαίωση με σκοπό παράνομο όφελος. Επιπλέον, εξετάζεται η εμπλοκή πρώην Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το αίτημα βασίζεται στο Άρθρο 29 του Κανονισμού του EPPO, ενώ η διαδικασία για υπουργικά αδικήματα διέπεται από το Άρθρο 86 του Συντάγματος. Η έρευνα συνεχίζεται χωρίς περαιτέρω δημοσιοποίηση, ώστε να μην επηρεαστεί η έκβασή της. Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους.
Το EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της ΕΕ για εγκλήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντά της, με αρμοδιότητα διερεύνησης, δίωξης και παραπομπής των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό της EPPO και την ελληνική εθνική νομοθεσία, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε από την Ελληνική Βουλή την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο κύκλωμα απάτης που αφορά αγροτικά κονδύλια. Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα διαβίβασε στη Βουλή πληροφορίες σχετικά με πιθανή εμπλοκή ενός πρώην υπουργού και ενός υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η EPPO διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης στο οποίο εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σημερινό αίτημα άρσης ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021.
Προκειμένου η EPPO να μπορέσει να προχωρήσει την έρευνα και να διαπιστώσει τα πραγματικά περιστατικά, αναζητώντας τόσο επιβαρυντικά όσο και απαλλακτικά στοιχεία, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κανονισμού της EPPO, την άρση της ασυλίας των 11 εν ενεργεία βουλευτών.
Η έρευνα αφορά κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, και συγκεκριμένα υποκίνηση σε απιστία, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την παράνομη ωφέλεια τρίτου.
Επιπλέον, προέκυψαν στοιχεία σχετικά με πιθανή εμπλοκή ενός πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υφυπουργού του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ωστόσο, το άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία ενδέχεται να έχουν τελεστεί από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους — ακόμη και αν αυτοί δεν κατέχουν πλέον τη θέση — τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατο για την EPPO να ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της και την αναγκάζει να διαχωρίσει την εν εξελίξει έρευνά της όσον αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες προς το παρόν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση των εν εξελίξει διαδικασιών.
Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια».
Δικαστική «βόμβα» στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομη η καθαίρεση Τυχεροπούλου
ΟΠΕΚΕΠΕ: 17 βουλευτές υπό έλεγχο – Ζητείται άρση
Σημανδράκος για Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ήξεραν όλοι» Πώς στήθηκε το «πάρτι» και γιατί μπλόκαραν οι έλεγχοι
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




