Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση για προϋπολογισμό ύψους 1,816 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2035

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση για προϋπολογισμό ύψους 1,816 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2035

Αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν έπειτα από σφοδρές διαπραγματεύσεις, η πρόταση αυτή σηματοδοτεί αύξηση της οικονομικής δύναμης της ΕΕ σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, που καλύπτει την περίοδο 2021-2027.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της επόμενης επταετίας, ο οποίος ανέρχεται σε 1,816 τρισ. ευρώ, ποσό που θα συζητηθεί και θα τύχει διαπραγμάτευσης με τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα επόμενα δύο χρόνια.
Αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν έπειτα από σφοδρές διαπραγματεύσεις, η πρόταση αυτή σηματοδοτεί αύξηση της οικονομικής δύναμης της ΕΕ σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, που καλύπτει την περίοδο 2021-2027.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός θα φτάσει το 1,26% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ, ενώ ο τρέχων προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 1,1% του ΑΕΕ.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο Ursula von der Leyen, σηματοδοτεί αύξηση των δαπανών της ΕΕ, εν μέσω εσωτερικών διαπραγματεύσεων και εντάσεων, καθώς αρκετές χώρες ενδέχεται να αντιταχθούν στην αύξηση αυτή.

Η μέθοδος υπολογισμού και οι αντιδράσεις

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει τελικά στα 2 τρισ. ευρώ, λόγω του υπολογισμού του πληθωρισμού που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, καθώς και των πληρωμών για τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Ωστόσο, ο Siegfried Mureșan, διαπραγματευτής του προϋπολογισμού για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χαρακτήρισε αυτή τη μέθοδο ως «παραπλανητική», μια άποψη που βρήκε ανταπόκριση από πολλούς Ευρωπαίους βουλευτές.
Οι αντιδράσεις αυτές αποκαλύπτουν τη δύσκολη διαδρομή που πρέπει να διανύσει η πρόταση πριν καταλήξει σε τελική συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σφοδρές και πιθανόν να φέρουν σε αντίθεση τις χώρες μέλη, οι οποίες ενδέχεται να επιδιώξουν μικρότερες δαπάνες ή να ζητήσουν διαφορετικές προτεραιότητες από αυτές που προτείνει η Επιτροπή.

Η διαδικασία έγκρισης και οι αντιφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό ξεκινά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινεί τις συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις για την τελική έγκριση του ποσού.
Η κατάσταση είναι ακόμη ασαφής, καθώς πολλές κυβερνήσεις ενδέχεται να αντιτεθούν στην αύξηση του προϋπολογισμού ή να απαιτήσουν την αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων για τη χρηματοδότηση.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Piotr Serafin, παρουσίασε την πρόταση στον προϋπολογιστικό τομέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ οι Επίτροποι συμφώνησαν με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό έπειτα από δύο ημέρες συνεχών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σύγκριση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό και τις προβλέψεις για το μέλλον

Η πρόταση για το 1,816 τρισ. ευρώ, η οποία έχει υπολογιστεί με τιμές του 2025, συγκρίνεται με τον τρέχοντα προϋπολογισμό των 1,2 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που εκφράζεται σε τρέχουσες τιμές.
Η αύξηση αυτή είναι συνήθης στη διαδικασία του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς κάθε επταετής περίοδος φέρει συνήθως σημαντική αναπροσαρμογή των δαπανών, ανάλογα με τις νέες οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης.
Η πρόταση αυτή ανοίγει τον δρόμο για έντονες πολιτικές διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να καθοριστεί το τελικό ύψος του προϋπολογισμού και οι προτεραιότητες για την επόμενη επταετία.

Συμπεράσματα και προοπτικές

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2028-2035 θέτει σε εφαρμογή την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών και ενίσχυση της οικονομικής δυνατότητας της Ένωσης.
Ωστόσο, η πορεία προς την τελική έγκριση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι γεμάτη προκλήσεις, με κάθε πιθανότητα να φέρει αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη και τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναμένεται να διεκδικήσουν προσαρμογές και νέες προτεραιότητες.
Η τελική απόφαση αναμένεται να διαμορφώσει τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, ενόψει των συνεχών προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων