ΕΧΑΕ-Γιάννος Κοντόπουλος: Στρατηγικό άλμα για το ΧΑ η πρόταση της S&P DJI – FinanceNews.gr

ΕΧΑΕ-Γιάννος Κοντόπουλος: Στρατηγικό άλμα για το ΧΑ η πρόταση της S&P DJI - FinanceNews.gr



Ο Γιάννος Κοντόπουλος μιλά για το ιστορικό ορόσημο της πρότασης S&P που ανεβάζει το ΧΑ σε νέα επίπεδα διεθνούς αναγνώρισης

 

Η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική καμπή, καθώς η S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναταξινομήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από την κατηγορία των «Αναδυόμενων Αγορών» σε εκείνη των «Ανεπτυγμένων Αγορών». Η απόφαση αυτή, που αναμένεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των διεθνών δεικτών τον Σεπτέμβριο του 2026, επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την αξιοσημείωτη ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, χαρακτήρισε την πρόταση «ιστορικό ορόσημο» τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για την εθνική οικονομία. Όπως τόνισε:
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά επιβεβαιώνει τη συνεπή στρατηγική μας και αναμένεται να προσελκύσει νέα κεφάλαια, διευρύνοντας τις ευκαιρίες για τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την πλήρη αξιοποίηση αυτής της εξέλιξης, προς όφελος της αγοράς και της οικονομίας».

Στρατηγική σημασία της αναβάθμισης

Η αναταξινόμηση του ΧΑ σε «Ανεπτυγμένη Αγορά» αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές εισροές θεσμικών επενδύσεων, καθώς πολλά διεθνή funds επενδύουν αποκλειστικά σε ώριμες αγορές. Επιπλέον, ενισχύει το κύρος της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αναβαθμίζοντας το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας.

Η S&P DJI είναι ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους που δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης για την αναβάθμιση, ενώ και οι υπόλοιποι διεθνείς δείκτες παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά, γεγονός που προμηνύει πιθανές αντίστοιχες κινήσεις στο προσεχές μέλλον.

Επιπτώσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η ένταξη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών θα αυξήσει τη ρευστότητα, θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις άντλησης κεφαλαίων και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό και τεχνολογικό πλαίσιο του ΧΑ, που στόχευαν στη διαφάνεια, στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων