Η αντεπίθεση ΠΟΞ στο επιχείρημα για υπερ-τουρισμό

Η αντεπίθεση ΠΟΞ στο επιχείρημα για υπερ-τουρισμό


Την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών της χώρας ανέδειξε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ο πρόεδρός της, Γιάννης Χατζής, διαχωρίζοντας για μία ακόμη φορά τον υπερτουρισμό από τα φαινόμενα συνωστισμού.

«Αναδείξαμε πρώτοι με επιχειρήματα ότι η αναφορά στον υπερ-τουρισμό είναι αποπροσανατολιστική. Όλη η συζήτηση αφορά στην επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, καθώς η φθίνουσα απόδοσή ορισμένων υποδομών προκαλεί φαινόμενα συνωστισμού που καμία σχέση δεν έχουν με το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΠΟΞ.

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του μέχρι σήμερα, ο Γ. Χατζής στάθηκε στις δράσεις που έχουν αναλάβει οι ξενοδόχοι και στην αντίδρασή τους σχετικά με την αύξηση στο τέλος παρεπιδημούντων, η οποία τελικά περιορίστηκε «από την αρχική πρόβλεψη για 2% σε 0,75%, εξοικονομώντας από τον κλάδο επιβαρύνσεις ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ».

Το στίγμα για την πορεία της επερχόμενης τουριστικής σεζόν έδωσε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Διανύουμε ιστορικά υψηλές επιδόσεις στον κλάδο, μετά από μία διετία όπως ήταν εκείνη των 2023 – 2024, με περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Το 2025 έχει ξεκινήσει με εξαιρετικά θετικά μηνύματα, με αύξηση κίνησης και εισπράξεων, όπως προκύπτει και με βάση τα επίσημα στοιχεία. Το 2024 είχαμε αύξηση στους “πλάγιους” μήνες και αυτό είναι ενθαρρυντικό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια της επιμήκυνσης της σεζόν που είναι και βασικό ζητούμενο για τουρισμό όλο το χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σε σύγκριση με το 2019 είχαμε αύξηση των εισπράξεων κατά 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ, ο οποίος παράλληλα κινεί και τις επενδύσεις. Το υπουργείο Τουρισμού έχει πολλές συναρμοδιότητες και εξαρτάται πολλές φορές από αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Εμείς από την πλευρά μας, κοιτάμε να αναπτύσσουμε το διάλογο και εισηγούμαστε τα θέματα σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να αναπτυχθεί μία εθνική στρατηγική», προσέθεσε.

Ορόσημο για τον κλάδο χαρακτήρισε το 2024 η Αγάπη Σμπώκου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Το 2025 φαίνεται ακόμη καλύτερη χρονιά τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα όπως φάνηκε και από τα μηνύματα στη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου. Όμως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την περαιτέρω συνεχιζόμενη αύξηση, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές σε γεωπολιτικό, οικονομικό ή άλλο επίπεδο και ταυτόχρονα η κλιματική κρίση μοιάζει να αποτελεί τη νέα σταθερά.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μεγάλες και έκτακτες κρίσεις με επιτυχία, όμως χρειαζόμαστε συνεχή συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση των προορισμών, στον ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα τέλη «που εισπράττονται χωρίς ανταποδοτικότητα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εκκρεμότητα του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό. «Είναι σημαντικό η διαβούλευση που ξεκίνησε πέρυσι να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ένα παράλληλο ζητούμενο είναι και η ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές. Επιπλέον, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του τομέα. Αναμένουμε από το υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας να αναγνωρίσουν ότι το 2025 θα είναι μία περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα», τόνισε.

Στη στοχοποίηση του κλάδου αναφέρθηκε ο Γιώργος Χατζημάρκος, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. «Σήμερα όμως ο κλάδος δείχνει να στοχοποιείται και χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έχω διαπιστώσει ότι τα νέα παιδιά είναι δηλητηριασμένα από τον δημόσιο διάλογο ότι ο τουρισμός είναι η γαλέρα, το τέλος της Ελλάδας, η καταστροφή του τόπου και όσοι τον υπηρετούν και υποστηρίζουν είναι εκπρόσωποι σκοτεινών δυνάμεων.

Προφανώς υπάρχουν θέματα που χρήζουν διαχείρισης και βελτίωσης στον τουρισμό, αλλά αυτό έχει μεγάλη απόσταση από το να στρεφόμαστε κατά του κλάδου. Θα πρέπει σαν Έλληνες να είμαστε περήφανοι για τους τομείς όπου είμαστε παγκόσμιοι παίκτες», τόνισε.

Αναφερόμενος στη Σαντορίνη και στις επιπτώσεις από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, ο Γ. Χατζημάρκος είπε: «Η Σαντορίνη πέρασε ένα δύσκολο διάστημα. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μας δείχνουν ότι έχουμε ένα παράθυρο ελπίδας, έχει γίνει προεργασία από το υπουργείο Τουρισμού και από την Περιφέρεια και θεωρώ ότι στο τέλος της σεζόν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα όπως συνέβη και σε άλλες δυσκολίες που προέκυψαν σε άλλους προορισμούς».

Στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος.

«Όσο ο τουρισμός ενισχύεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόσο αυξάνονται οι συζητήσεις και οι αμφισβητήσεις για τον ρόλο του κλάδου και τόσο ο κλάδος από την πλευρά του θα πρέπει να επικοινωνεί τα οφέλη. Είναι ασύμμετρες οι κριτικές που δέχεται ο κλάδος αναφορικά με θέματα υπερτουρισμού και παραγωγικού μοντέλου και ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε την απαραίτητη γνώση και επιχειρήματα για τον κλάδο που έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία», είπε.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων