Η Αρκούδα βγαίνει στην… έρημο – Με νέο κίτρινο καμουφλάζ το ρωσικό μαχητικό Su-34 – Προμηνύει εξελίξεις στη Μεσόγειο

Οι νέοι χρωματισμοί του ρωσικού μαχητικού έχουν προκαλέσει έντονη φημολογία ότι το μαχητικό ενδέχεται να έχει κατασκευαστεί για εξαγωγή…
Οι εικόνες ενός ρωσικού Su-34, εξοπλισμένου με νέο καμουφλάζ σε αποχρώσεις καφέ και κίτρινου της ερήμου — που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις — έχουν προκαλέσει έντονη φημολογία ότι το μαχητικό ενδέχεται να έχει κατασκευαστεί για εξαγωγή.
Αν και το συγκεκριμένο τύπου Su-34 δεν έχει ποτέ εξαγχθεί στο παρελθόν, η παραγωγή του έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2022.
Οι περισσότεροι πιθανοί ξένοι αγοραστές του Su-34 βρίσκονται σε περιοχές με ερημικό κλίμα και χρωματίζουν τα μαχητικά τους σε αντίστοιχα σχέδια παραλλαγής.
Η Algerian Air Force θεωρείται εδώ και καιρό ο πλέον πιθανός πελάτης του τύπου.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 έχουν υπάρξει ανεπιβεβαίωτες αναφορές για προγραμματισμένες παραγγελίες Su-34 από την Αλγερία, η οποία είναι ήδη ο μεγαλύτερος ξένος χρήστης του άμεσου προκατόχου του, του Su-24M, με περίπου 36 μονάδες σε ενεργό υπηρεσία.
Η Αλγερία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη ρωσικών οπλικών συστημάτων μετά την Ινδία και, από τις αρχές της δεκαετίας, έχει προμηθευτεί τα MiG-29M, Su-30MKA και Su-35 για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της.
Πέραν της Αλγερία, ως πιθανοί πελάτες του Su-34 έχουν κατά καιρούς αναφερθεί η Syrian Air Force, η Sudanese Air Force και η Iranian Air Force — κυρίως για ενίσχυση ή αντικατάσταση των στόλων Su-24 που διαθέτουν.
Ωστόσο, η ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας από ισλαμιστές αντάρτες με τη στήριξη της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων της Δύσης τον Δεκέμβριο του 2024 κατέστησε το ενδεχόμενο αυτό ανενεργό, με τη Syrian Air Force να έχει ουσιαστικά πάψει να υφίσταται.
Η Sudanese Air Force παραμένει εν δυνάμει πελάτης, ιδίως μετά τις απώλειες που υπέστη ο στόλος των Su-24M από επιθέσεις με drones των παραστρατιωτικών της Rapid Support Forces, ωστόσο η δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτήσει νέες παραγγελίες παραμένει αμφίβολη.
Αν και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει παραγγελίες για Su-35 με ρόλο εναέριας υπεροχής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδιάζεται προμήθεια των Su-34 για την αντικατάσταση των παλαιότερων μαχητικών κρούσης της Πολεμικής του Αεροπορίας.
Κατά συνέπεια, η Πολεμική Αεροπορία της Αλγερίας παραμένει ο μακράν πιο πιθανός εξαγωγικός πελάτης.
Αφού παρέλαβε τα πρώτα Su-35 της τον Μάρτιο, η Αλγερία αναμένεται να εντάξει και Su-57 πέμπτης γενιάς στον στόλο της μέχρι το τέλος του έτους.
Το Su-34 αποτελεί την βαρύτερη και με το μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές κατηγορία μαχητικού που κατασκευάζεται σήμερα παγκοσμίως και έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο ουκρανικό μέτωπο, λόγω της ικανότητάς του να μεταφέρει τεράστια φορτία βομβών.
Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών οπλικών του φορτίων είναι η βόμβα ολίσθησης FAB-3000 βάρους 3.000 κιλών και η ODAB-500 των 500 κιλών, η οποία είναι εξοπλισμένη με ειδική θερμοβαρική κεφαλή, ιδανική για την εξουδετέρωση βαριά οχυρωμένων στόχων.
Σχολιάζοντας τη χρήση τέτοιων βομβών, πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί δήλωσαν στη New York Times τον Ιανουάριο του 2024 ότι οι νέες ρωσικές επιθέσεις προκαλούσαν «επιπλέον καταστροφική ισχύ», καθώς κάθε βόμβα 500 κιλών μπορούσε να ισοπεδώσει υπόγεια καταφύγια.
Ένας στρατιώτης παρομοίασε τις επιθέσεις με το «άνοιγμα των πυλών της Κόλασης», σημειώνοντας ότι η Ρωσική Αεροπορία «τις έριχνε δύο-δύο-δύο… οκτώ μέσα σε μία ώρα. Ακούγεται σαν να έρχεται πάνω σου ολόκληρο τζετ».
Η προμήθεια των Su-34 από την Αλγερία θα ενίσχυε καθοριστικά τις δυνατότητες πλήγματος και υποστήριξης εδάφους της χώρας, με την απόφαση πιθανώς να επηρεάζεται έντονα από τις αξιολογήσεις της απόδοσης του τύπου στο ουκρανικό μέτωπο.
Η εξαγωγική συμφωνία ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει εξειδικευμένες εκδόσεις του Su-34 για ηλεκτρονικό πόλεμο ή αναγνώριση.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.